de Cătălina Tăgârţă
Veste proastă pentru femeile care nu ies niciodată din casă înainte de a se da cu ruj. Potrivit cercetătorilor americani de la Universitatea din California, SUA, acest produs cosmetic conţine mai multe substanţe care pot cauza probleme cardiace, hormonale şi musculare. Mai mult, una dintre acestea, triclosanul, este nelipsită din procesul de fabricare şi a altor produse de uz cotidian, cum ar fi cremele demachiante sau chiar pasta de dinţi.
Asociat cu infertilitatea
Într-un studiu pe cobai, specialiştii au descoperit că inimile rozătoarelor expuse la triclosan aveau o activitate redusă cu 25%. Substanţa poate reduce serios puterea muşchilor, iar din cercetările efectuate anterior se ştia că ar avea legătură cu afecţiunile glandei tiroide şi cu infertilitatea. Mai mult, substanţa poate provoca femeilor simptome precum acnee, creştere în greutate, creşterea excesivă a părului şi disfuncţii menstruale. De asemenea, e bine de ştiut că triclosanul creşte rezistenţa bacteriilor la antibiotice.
Alegeţi-l pe cel mai deschis la culoare
Pe lângă triclosan, cercetătorii au mai găsit în ruj şi parabeni sau cantităţi semnificative de metale grele, cadmiu, crom sau plumb, care în timp pot provoca dermatită şi afecţiuni ale rinichilor. Cea mai mare temere în privinţa rujurilor e legată de conţinutul de plumb, care poate afecta creierul. Producătorii nu-l adaugă în rujuri, dar acesta se găseşte în mineralele folosite pentru pigmenţii de culoare. Aşa se explică faptul că produsele mai închise la culoare, care rezistă mai mult pe buze, ar avea şi cea mai mare cantitate de plumb. De aceea, e indicat să citiţi cu atenţie etichetele înainte de a pune aceste produse în coşul de cumpărături.
• Folosirea rujului în cel puţin trei zile pe săptămână este semnificativ asociată cu un risc crescut de lupus sistemic. Femeile care încep să se rujeze înainte de vârsta de 16 ani au un risc mai mare, ca şi cele care îl folosesc şapte zile din şapte.