de Daniel Anton
Tenul trebuie tratat diferit, în funcţie de zonele sensibile. De aceea, pielea din jurul ochilor, fiind extrem de sensibilă şi delicată, necesită o îngrijire specială. Este, de altfel, prima care se şi ridează. Aflaţi câteva remedii naturiste şi cele mai bune metode de îngrijire a pielii din jurul ochilor, eficiente la orice vârstă.
Se usucă mai repede
Pielea din jurul ochilor este de patru ori mai subţire decât restul pielii faciale, fiind extrem de vulnerabilă la apariţia de iritaţii şi de riduri. De asemenea, se usucă foarte uşor din cauza numărului scăzut de glande sebacee. Mai mult, la acest nivel, fibrele de colagen şi elastină sunt foarte subţiri, ceea ce creşte considerabil riscul apariţiei ridurilor. În plus, microcirculaţia din jurul ochilor poate fi influenţată de afecţiuni renale, tiroidiene, hepatice (pleoapele superioare şi inferioare se pot umfla).
Atenţie la factorii externi agresivi!
Zona din jurul ochilor este predispusă la apariţia ridurilor, din cauza mişcărilor repetate ale pleoapelor, expunerii la frig sau la raze solare. Ridurile de expresie apar primele. Apar şi la tineri, mai ales pe piele uscată, sensibilă şi întreţinută cu produse cosmetice neadecvate sau în exces. De asemenea, expunerea excesivă la soare şi la solar, fumatul, stresul, somnul insuficient sunt factori care pot duce la apariţia ridurilor.
Cearcănele sunt cercuri de culoare închisă situate sub ochi şi sunt cel mai adesea ereditare. Dar stresul, oboseala, fumatul, schimbările de temperatură, somnul insuficient, alimentaţia dezechilibrată le pot amplifica.
Ochiul este înconjurat de mici granule de grăsime separate de pereţi de ţesut conjunctiv, susţinute de muşchii ochiului. Herniile acestor pereţi conjunctivi determină apariţia pungilor, asociate cu acumularea de lichide şi de toxine.
Cinci măşti miraculoase
Folosiţi o mască din ceai verde şi castravete pentru ochii obosiţi. Ingrediente: 10 rondele de castravete cu coajă, 1 pliculeţ cu ceai verde şi 50 ml de apă clocotită. Mod de preparare: se prepară ceaiul verde, se lasă să se răcească în cană, după care se adaugă cele zece rondele de castravete. Apoi se ţin la frigider o oră, după care se scot feliile de castravete şi se aşază câte cinci pe fiecare ochi, una lângă alta, dispuse astfel încât să se acopere bine toată zona ochilor. Se îndepărtează castravetele după 15 minute, fără clătire.
Iată o mască hidratantă şi calmantă din cartofi pentru pungile de sub ochi. Ingrediente: 1/2 cartof crud, 1 lingură cu cremă hidratantă pentru piele sensibilă. Mod de preparare: cartoful se dă pe răzătoarea mică, se stoarce sucul în exces şi se amestecă apoi cu crema hidratantă. Se întinde pasta obţinută pe pielea din jurul ochilor timp de circa 10 minute după care se clăteşte cu apă rece.
O altă mască utilă este şi cea din smântână şi pătrunjel, bună pentru ochii umflaţi. Ingrediente: 2 linguriţe cu smântână şi 1 linguriţă cu pătrunjel proaspăt tocat fin. Mod de preparare: pătrunjelul se combină cu smântâna, după care pasta obţinută se întinde în jurul ochilor şi se lasă să acţioneze aproximativ 10-15 minute. Se clăteşte cu apă rece.
Contra ridurilor din jurul ochilor se recomandă masca din gălbenuş şi miere. Ingrediente: 1 gălbenuş şi 2 linguri cu miere. Mod de preparare: se amestecă ingredientele şi se aplică pe pielea din jurul ochilor cu grijă să nu intre în ochi. Se lasă să acţioneze 5-10 minute, şi apoi se clăteşte.
Masca nutritivă cu avocado şi ulei de migdale este şi ea indicată din când în când. Ingrediente: 5 picături de ulei de migdale şi 3 felii de avocado. Mod de preparare: se pisează feliile de avocado şi se combină cu uleiul de migdale. Pasta obţinută se aplică direct pe pielea din jurul ochilor timp de cinci minute. Se clăteşte cu apă rece.
Puneţi comprese cu salvie
Seara, pentru îngrijirea ochilor, puteţi încerca şi compresele cu salvie. Ingrediente: 1 linguriţă cu salvie, 50 ml apă şi 4 dischete demachiante. Mod de preparare: se fierbe salvia în apă timp de zece minute. Ceaiul obţinut se toarnă în două ceşti. O ceaşcă se va introduce în frigider, iar în cealaltă se va menţine ceaiul cald. Se înmoaie două dischete în ceaiul cald şi se aplică pe ochi timp de zece minute, după care se înlocuiesc cu celelalte două dischete înmuiate în ceaiul rece, timp de încă zece minute. Se repetă procedeul încă o dată, alternând dischetele înmuiate din nou în ceai cald cu cele înmuiate în ceai rece. Se mai poate folosi în loc de salvie muşeţel sau seminţe de mărar.
Metode de prevenire
Pentru a proteja pielea din jurul ochilor purtaţi ochelari de soare tot anul, dar mai ales vara! Aceştia protejează atât ochii, cât şi zona din jurul lor de efectele nocive ale soarelui, cauzatoare de îmbătrânirea prematură a pielii. Un alt pas e să alegeţi o cremă de ochi cu antioxidanţi, pe care să o aplicaţi dimineaţa. Ea vă va ajuta să combateţi radicalii liberi, poluarea şi soarele. În cazul în care aveţi peste 35 de ani folosiţi seara creme cu retinol, care ajută pielea să producă propriul colagen şi deci să combată ridurile. Un alt sfat e ca atunci când dormiţi pe pernă să alegeţi una mai mare, pentru a vă ţine capul mai ridicat. Acest lucru vă va ajuta să nu acumulaţi fluide la nivelul feţei, adică să nu vă treziţi dimineaţa cu edeme şi cu pungi. Un alt sfat important e ca seara să nu vă daţi cu foarte multă cremă. Aceasta trebuie să fie total absorbită, altfel vă puteţi trezi cu mâncărimi sau iritaţii ale ochilor. Dacă aveţi riduri fine şi vreţi să vă fardaţi e bine să folosiţi o bază de machiaj care să conţină silicon sau acid hialuronic, să umple ridurile şi să netezească suprafaţa pielii. Apoi, daţi-vă cu un anticearcăn cremos şi întindeţi-l bine. Alegeţi o nuanţă cu baza piersică dacă aveţi cearcăne albăstrui, violet sau maronii. În cazul în care aveţi ochii umflaţi e bine să nu folosiţi culori strălucitoare, închise sau foarte puternice. Alegeţi culori mate, uşor mai închise decât culoarea pielii, întindeţi-le atât pe pleoapa superioară, cât şi pe cea inferioară, astfel pungile vor deveni mai puţin vizibile.
Ştiaţi că...
... la 20-25 ani apar primele riduri în jurul ochilor, pungi sau cearcăne?
... la 30 ani, ţesutul conjunctiv al pielii are tonus şi elasticitate scăzute şi pielea pleoapei inferioare cedează mai repede? Apar riduri în jurul ochilor, ţesutul conjunctiv tinde să înmagazineze cantităţi mari de apă, pleoapele se umflă şi apar pungi sub ochi.
... la 40 ani, pielea îmbătrâneşte vizibil, ridurile sunt mai adânci şi mai vizibile?
... la 50-60 ani, pielea este deshidratată, uscată, pentru că la menopauză scade nivelul de estrogeni?
... la peste 70 ani, pielea devine foarte sensibilă din cauza uscării excesive a pielii, apar iritaţii şi roşeaţă foarte uşor?