de Cristina Cristache
Atunci când ne spălăm, calcarul din apă formează prin contactul cu săpunul o peliculă vâscoasă. Această crustă acţionează negativ asupra pielii, lăsând-o ternă, uscată, cu porii închişi, predispusă suprainfectării şi chiar sensibilă în caz de alergii. Pentru a preveni efectele negative puteţi găsi în oţet un aliat excelent, fie că e de mere sau tratat cu plante, numit oţet cosmetic.
Conferă strălucire
Încă din străbuni, mamele limpezeau părul copiilor cu un amestec simplu de apă şi oţet din alcool, iar rezultatul era spectaculos: păr strălucitor, des şi puternic, numai bun de purtat în cosiţe! Astăzi însă, cosmeticienii recomandă pentru podoaba capilară utilizarea oţetului de mere pur, fără adaosuri de miere sau coloranţi. Acţiunea benefică a oţetului asupra părului constă în îndepărtarea peliculei de săpun calcar şi restabilirea Ph-ului natural. Puteţi pune două sau chiar trei linguri cu oţet la un lighean cu apă sau o singură lingură la o sticluţă cu pulverizator de 250 ml.
Pulverizaţi după baie
În Franţa secolului al XIX-lea exista aşa-numitul „vinaigre de toillete”, adică oţet diluat cu apă. Poţiunea era respectată şi în acelaşi timp indispensabilă, datorită rolului antiseptic şi antibacterian. Şi chiar dacă nu se cunoşteau în totalitate efectele chimice asupra pielii, oamenii îl foloseau cu încredere mai ales după baie. După duş pulverizaţi un pic de oţet de mere diluat în apă. Porii vor fi destupaţi, iar pielea va respira în voie. O altă opţiune este să turnaţi o cană cu oţet în cada cu apă. Nu vă temeţi de miros, căci nu va persista.
Combate transpiraţia excesivă
Deşi poate fi folosit ca atare, oţetul de mere mai poate fi îmbogăţit cu diverse plante a căror acţiune va potenţa şi chiar va diversifica proprietăţile celui simplu. Aşadar, oţetul cosmetic se obţine prin macerare şi poate fi amestecat cu uleiuri esenţiale, glicerină şi diverse plante. Procesul este acelaşi ca în cazul oricărui macerat: planta proaspătă se acoperă complet cu oţet de mere şi se lasă cel puţin două săptămâni la loc întunecos. Pentru piele este recomandat amestecul cu trandafir, pelin, lavandă, mentă sau salvie, ideal pentru combaterea transpiraţiei excesive, pentru părul deschis la culoare, în amestec cu salvie, rozmarin sau cimbrişor, iar pentru focoasele brunete, cu muşeţel şi rozmarin.
Revitalizează derma
Iată cum puteţi obţine o loţiune tonică extraordinar de eficientă, naturală şi la îndemână, care vă poate revitaliza atât pielea, cât şi părul. Aveţi nevoie de o cană cu apă distilată, o lingură cu frunze uscate de ceai verde, o lingură cu flori uscate de margarete, o lingură cu apă de trandafir, o lingură cu gel de aloe vera, trei linguriţe cu suc de lămâie proaspăt stros - dacă aveţi pielea sau părul gras - şi trei linguriţe cu oţet de mere. Se fierbe în clocot apa distilată, apoi se adaugă ceaiul verde şi margaretele uscate, se lasă un sfert de oră, după care se strecoară şi se adaugă aloe vera, oţetul şi lămâia, dacă este cazul, amestecându-se bine. La final se pune apa de trandafiri, se agită într-o sticlă şi se păstrează la frigider. Se foloseşte ca orice altă loţiune tonică.
Pont! Oţetul de mere alină durerile provocate de arsurile solare!
Ideal pentru acnee
Oţetul cosmetic este ideal pentru tenurile grase şi chiar acneice, deoarece Ph-ul acestuia este foarte asemănător cu cel al pielii şi se obţine din orice fel de măr stors şi pus la fermentat. Are proprietăţi astringente, fiind ideal pentru persoanele cu acnee şi este recunoscut că previne formarea comedoanelor. Şi în cazul în care nu aveţi astfel de neplăceri cauzate de afecţiunile tenului îl puteţi folosi cu încredere, deoarece ajută la închiderea porilor şi vă menţine tegumentul tânăr. În lumea cosmeticienilor este considerat la fel de eficient ca şi o mască sau cremă cu efect de lifting. La fel ca şi oţetul cosmetic sau alcoolic, şi acesta îndepărtează pelicula de săpun calcar de pe suprafaţa pielii, lăsând-o perfect curată şi strălucitoare. Îl puteţi aplica după demachiere direct pe faţă, după care aplicaţi machiajul sau îl puteţi dilua în apa cu care vă clătiţi tenul, oricum rezultatele vă vor surprinde!