de Cătălina Tăgârţă
Operaţiile estetice ne duc de obicei cu gândul la saloanele de înfrumuseţare. Se pare însă că ele pot fi făcute şi în scop terapeutic, şi chiar există situaţii în care aceste intervenţii chirurgicale sunt absolut necesare. În caz contrar se poate ajunge la probleme grave de sănătate.
Îmbunătăţesc viaţa
Sânii prea mari, disproporţionaţi sau asimetrici, cicatrizarea defectuoasă a rănilor sau a arsurilor, un nas traumatizat, pierderile masive în greutate, degetele tăiate sau pleoapele căzute sunt cazuri ce pot fi rezolvate prin intervenţii chirurgicale estetice. „Sunt mulţi pacienţi care nu realizează că prin rezolvarea unei asemenea afecţiuni pot avea o viaţă mai bună. În aceste cazuri nu mai este vorba doar despre îmbunătăţirea aspectului fizic, ci despre rezolvarea unei reale probleme de sănătate”, a spus doctor Sorin Nae, medic primar chirurgie plastică şi estetică la Spitalul Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri - Bucureşti. Acesta ne-a prezentat câteva cazuri în care intervenţiile chirurgicale estetice pot rezolva o afecţiune ce ar putea duce la probleme de sănătate.
Sânii mari şi grei produc un disconfort pe măsură
De exemplu, sunt femei care au sânii foarte mari şi grei, aceştia producând probleme la nivelul coloanei vertebrale. „Deşi este greu de crezut, la aceste paciente pot apărea şi probleme cutanate la nivelul umerilor - răni produse de bretelele sutienului, precum şi sub sâni - iritaţii şi eroziuni ale tegumentului. Disconfortul este foarte mare, dar poate fi rezolvat prin intermediul unei intervenţii de micşorare a sânilor”, a spus medicul. Tot în cadrul operaţiilor estetice necesare sunt încadrate intervenţiile de reconstrucţie mamară la pacientele care au suferit extirparea sânului în urma unui cancer sau la cele operate pentru malformaţii, infecţii grave, arsuri sau asimetria sânilor, situaţie în care operaţia estetică este necesară, întrucât greutatea inegală poate avea efecte secundare asupra coloanei vertebrale.
Îndepărtează cicatricele
Cicatrizarea defectuoasă a unor răni sau arsuri la gât, gură, pleoape sau la nivelul extremităţilor, respectiv mâini, coate, umeri, picioare, glezne şi genunchi, poate perturba sever mobilitatea segmentului afectat. În aceste cazuri sunt recomandate operaţiile reconstructive, de obicei cu ajutorul unei grefe de piele luate din altă parte a corpului. Şi reconstrucţia degetelor pierdute în accidente este deosebit de necesară din punct de vedere al recuperării funcţionalităţii mâinii.
Poate îndrepta aspectul nasului şi pleoapele „căzute”
Un nas cu sechele posttraumatice, la care oasele nu s-au sudat în poziţia corectă, poate produce tulburări de respiraţie. În mod normal, este corectată numai cauza tulburărilor de respiraţie, însă un chirurg estetician poate repara problema şi poate corecta şi aspectul exterior al nasului. Pleoapele superioare, care atârnă foarte mult şi obstrucţionează vederea, precum şi cele inferioare care pot atârna spre obraz sau se pot întoarce în interior şi pot irita globul ocular cu genele sunt alte cazuri care necesită intervenţii estetice corectoare.
Elimină pielea în exces după slăbire
În zilele noastre există foarte multe proceduri chirurgicale pentru persoanele obeze, însă, după pierderea în greutate, pacienţii rămân cu piele în exces, care poate cauza iritaţii sau eroziuni ale tegumentului, dar şi probleme de funcţionalitate, bolnavul neputând să ducă o viaţă normală. Este recomandată operaţia de îndepărtare a excesului de piele. Mai multe informaţii găsiţi pe www.drsorinnae.ro.