de Valeria Ispas
Îngrijirea corectă a pielii este la fel de importantă la orice vârstă, pentru a o putea feri de iritare, deshidratare, acnee şi alte probleme specifice. Dar, pentru realizarea acesteia, sunt necesare câteva informaţii despre produsele de bază şi folosirea lor.
Se întrebuinţează de două ori pe zi
Au fost şi sunt încă cele mai populare, fiind, de fapt, rezultatul unui amestec inspirat de apă şi uleiuri. Acţionează doar la nivelul straturilor superioare ale pielii, scopul lor principal fiind cel de hidratare, dar, în funcţie de ingredientele active conţinute, se pot adresa problemelor specifice ale acesteia. Aproape toate conţin substanţe active ca acid hialuronic, vitamina E, coenzima Q10, apă termală, colagen.
Cremele se folosesc de două ori pe zi şi, în funcţie de momentul aplicării, au compoziţii diferite, fiind creme de zi sau de noapte. Diferenţa majoră este dată de procentul de apă şi grăsime, care în cazul cremei de zi este de 75% apă şi 25% grăsime, în timp ce la crema de noapte acest procent tinde să fie inversat.
Cele de zi hidratează, iar cele de noapte regenerează
Cremele de zi pot fi nutritive sau hidratante, pentru a proteja pielea de radiaţii, poluare şi pentru a facilita aplicarea machiajului, iar cele de noapte conţin ingrediente care să ajute la regenerarea celulelor de elastină şi de colagen, la hidratarea tenului şi la prevenirea semnelor de bătrâneţe.
Persoanele cu tenul predominant uscat au nevoie de o cremă de noapte hidratantă, cele cu pielea sensibilă trebuie să apeleze la una cu ingrediente antiinflamatorii. Cremele de noapte care conţin agenţi de decolorare sunt destinate acelora care se luptă frecvent cu petele pigmentare. Pentru tratarea şi prevenirea ridurilor sunt de preferat cele cu retinol şi antioxidanţi.
Serurile permit absorbţia în profunzime a ingredientelor
Serurile sunt o descoperire relativ recentă şi câştigă din ce în ce mai mulţi adepţi. Acestea tind să aibă o consistenţă mai lichidă, formula fiind bazată pe apă, ceea ce le face potrivite pentru majoritatea tipurilor de piele.
Compoziţia permite pielii să le absoarbă mai uşor, altfel reuşesc să intre în straturile adânci ale tegumentului, straturi în care o cremă obişnuită nu ajunge. Conţin frecvent ingrediente topice de genul fullerene sau acid m-tranexamic, care determină reacţii mult mai eficiente. Pot fi aplicate simultan, de obicei nu mai mult de trei tipuri o dată, fără a apărea efecte adverse sau o degradare a eficienţei ingredientelor. Serul antirid se foloseşte începând cu vârsta de 30-35 de ani.
Aplicarea corespunzătoare asigură frumuseţea pielii
Indiferent dacă este vorba despre o cremă de zi, o cremă de noapte sau un ser, întotdeauna mişcările vor fi uşoare, circulare şi ascendente. Produsul se întinde uniform pe faţă, gât şi decolteu, prin mişcări uşoare de jos în sus pe obraz: de la bărbie la lobul urechilor, de la nas la urechi şi de la mijlocul frunţii la tâmple. Se efectuează un uşor masaj pentru a permite încorporarea cremei sau a serului în piele. În zona ochilor, mişcările le vom face uşor, fără presiune. Cu buricele degetelor se tapotează zona ochilor: din colţul intern al ochilor până în colţul extern, şi pe pleoape, de mai multe ori. Nu se întinde şi nu se trage pielea din jurul ochilor, întrucât există riscul de rupere a fibrelor de elastină, care dau elasticitate pielii. Efectuând în acest mod aplicarea cremei, realizăm un masaj de activare limfatică şi sangvină în zona ochilor.
Bune în special pentru persoanele cu ten uscat
Criteriile cele mai importante de la care trebuie să pornească alegerea dintre cele două produse (cremă sau ser) sunt: tipul pielii, factorii de mediu şi cei climatici. Îngrijirea bazată pe creme este mai potrivită pentru persoanele cu piele uscată, întrucât, în lipsa hidratării, aceasta este mai expusă la descuamare. Tratarea acestui tip de piele cu produse de genul cremelor va ajuta la restabilirea sebumului şi umidităţii pielii, reducând astfel viteza cu care pielea îşi pierde hidratarea. Persoanele cu ten mixt sau cele care locuiesc în zone cu umiditate crescută pot, de asemenea, să folosească creme în perioada schimbărilor climatice. Se poate îmbunătăţi hidratarea tenului prin simpla aplicare a acesteia în zonele expuse deshidratării şi descuamării. Persoanele care lucrează în mediu cu aer condiţionat pot apela la acest tip de produs pentru a compensa deshidratarea pielii. Tenul gras sau cel acneic are tendinţa de îngrăşare progresivă şi o deficienţă în regenerarea ţesutului. Dacă aceste persoane folosesc creme, există pericolul închiderii porilor şi a formării comedoamelor, rezultând un ten şi mai predispus la acnee. În acest caz, este recomandată aplicarea serurilor fără ulei sau a loţiunilor cu consistenţă mai lejeră, pentru a obţine hidratare fără a îngrăşa tenul. Dacă aveţi tenul uscat şi simţiţi nevoia de hidratare suplimentară, puteţi să le folosiţi pe ambele.
Pont! Indiferent ce produs decideţi să folosiţi, recomandăm să începeţi cu aplicarea acelora a căror consistenţă este mai lejeră, întrucât au în compoziţie molecule mai mici şi sunt mai uşor absorbite. Continuaţi prin a aplica produse mai consistente şi nu invers, întrucât acestea din urmă pot crea o barieră, iar cele cu texturi mai uşoare nu mai pot fi absorbite.
Până nu demult considerate a fi necesare doar pentru plajă, acestea au devenit un produs indispensabil pentru evitarea problemelor de îmbătrânire accelerată cauzată de soare, iar noile produse dermato-cosmetice au adăugat filtre solare pentru garanţia unei protecţii mai largi şi în încercarea de a preveni efectele cumulative ale unor expuneri repetate.
În alegerea factorului de protecţie (FPS) trebuie avute în vedere tipul de piele (fototip), tipul şi puterea radiaţiilor ultraviolete, precum şi proprietăţile preparatului.
• Pentru zona ochilor există creme special destinate, iar după vârsta de 20-25 de ani este obligatorie folosirea unui astfel de produs
Persoanelor care au afecţiuni cum ar fi cuperoza, acneea şi petele nu le sunt recomandate cosmeticele şi mai ales cremele obişnuite. Este indicat să fie cerut sfatul unui specialist pentru alegerea celor potrivite, întrucât industria dermato-cosmetică a realizat mari progrese în ultimele decenii. Astfel, au fost dezvoltate produse speciale pentru tratarea suferinţelor epidermei, ce conţin substanţe astringente, antiinflamatoare, cicatrizante, antiseptice, care stimulează microcirculaţia. De cele mai multe ori, la acestea se adaugă compuşi ce combat acţiunea nocivă a radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea pielii, precum şi ecrane solare. Aşadar, pentru a putea decide ceea ce vă este necesar nu trebuie decât să vă informaţi.
• Serul se aplică după loţiunea tonică şi înainte de crema hidratantă