de Valeria Ispas
- Diana Nadine Klein, specialistă în hairstyling, vă oferă sfaturi estivale pentru păr atrăgător, viguros şi în vogă
Vara aduce bucuria vacanţelor, dar este şi cea mai dificilă perioadă pentru întreţinerea podoabei capilare. Pentru a afla noutăţile referitoare la aspectul părului şi ce trebuie să facem pentru a fi în ton cu moda, am cerut sfatul unei specialiste în hairstyling, Diana Nadine Klein (foto). Şi-a format ochiul mai întâi în şedinţe foto, iar apoi la Academia Vidal Sassoon din Londra, urmând un curs care, susţine ea, i-a schimbat percepţia asupra geometriei şi a preciziei fiecărei linii ce creează fizionomia. Am întâlnit-o la Château, un salon din zona de nord a Capitalei, într-o atmosferă prietenoasă şi caldă, pe care şi-a pus amprenta în calitate de proprietar şi director creativ.
„Bretonul, practic, nu se demodează niciodată”
- Care sunt tendinţele anului în ceea ce priveşte colorarea părului?
- Cel mai important trend rămâne colorarea părului în stil Ombré (o decolorare gradată voită a vârfurilor), însă mai amestecat şi mai natural decât variantele severe de până acum. Vârfurile mai deschise au o trecere uşoară şi fluidă şi se împletesc cu şuviţe discrete, care creează luminozitate, dimensiune şi volum. Părului şaten şi celui brunet i se potrivesc nuanţe contrastante de caramel, însă, întotdeauna, temperatura de culoare a bazei trebuie să fie direct proporţională cu a şuviţelor (dacă baza are un reflex cald, atunci şi şuviţele vor trebui să fie la fel, şi invers). Pe cel blond, două-trei tonuri mai deschise sunt suficiente pentru a crea un look sofisticat, dar uşor de întreţinut şi care ne duce cu gândul la surferii relaxaţi şi arşi de soare. La blondurile reci se potrivesc nuanţe nisipii sau platinate, iar la cele calde, tonuri de şampanie. Cele cu părul roşcat se pot juca însă cu nuanţe mai deschise sau arămiu acaju. De fapt, roşcatul îşi continuă ascensiunea şi în 2013, fiind preferate nuanţe puternice de arămiu şi arămiu electric. Deşi este destul de pretenţioasă, în combinaţie cu un ten şi ochi în nuanţe deschise, această culoare poate accentua trăsăturile diafane şi poate întoarce toate privirile din jurul celei care ştie să o poarte. Accentele de culoare au început să revină în lumina reflectoarelor, fie că sunt în culori naturale - blond, cafeniu - sau în nuanţe puternice de mov, portocaliu sau verde, dau o notă „fun” („amuzantă”) unei culori aparent ştearsă şi pot să pună în valoare anumite trăsături sau tunsori.
- Ce aduce nou acest sezon din punct de vedere al tunsorilor şi coafurilor?
- Cea mai adaptabilă şi de efect schimbare este bretonul. Acesta, practic, nu se demodează niciodată, însă evoluează de la un sezon la altul. În această vară putem să optăm pentru un breton mai dezordonat, uşor boem, cu colţurile mai lungi şi o alură à la Brigitte Bardot sau Jane Birkin. Coafurile predominante sunt cele de vară, lejere, cu aspect uşor neglijent. Părul wet (cu aspect umed) în partea de sus şi texturizat, uşor wavy (ondulat în valuri) spre lungimi câştigă din ce în ce mai mult teren, nu doar pe podiumurile internaţionale, ci şi în moda de zi cu zi, mai ales în perioadele foarte calde, când volumul părului este greu de păstrat. Nu scăpăm de împletituri nici anul acesta, fiind o variantă uşoară şi foarte versatilă pentru aranjarea părului în diferite ocazii şi, bineînţeles, de buclele lejere.
„Cele mai bune sunt măştile cu ulei de argan, ricin sau măsline, vitamina A şi un gălbenuş”
- Ce sfaturi poţi da cititoarelor pentru a-şi îngriji părul în sezonul estival?
- Pe perioada verii, părul este supus la mulţi factori care îl pot usca, decolora şi îl pot face să arate mat. Pentru cel colorat este important să se folosească produse pentru menţinerea culorii. La blond, un şampon cu uşor reflex violet taie galbenul, care devine mai accentuat din cauza clorului din piscină. Masca trebuie să fie foarte hidratantă şi este bine să folosim şi un produs leave-in (care nu se înlătură prin limpezire). Ca tratamente naturiste, cele mai bune sunt măştile cu ulei de argan, ricin sau măsline, vitamina A şi un gălbenuş. Se aplică la 3 cm de rădăcină, pe lungime şi vârfuri, se înfăşoară părul într-un prosop călduţ, şi după două-trei ore se spală ca de obicei - şampon şi mască. Părul natural trebuie să fie şi el hidratat pe perioada verii atât extern, cu uleiuri şi produse specifice, cât şi intern, prin consumul mare de lichide. Acesta se deschide chiar şi două-trei tonuri vara şi creează efectul de Ombré, care este foarte în vogă în ultima perioadă. Pentru a-l readuce la o culoare uniformă, se poate aplica un nuanţator gloss pe aceeaşi treaptă de ton cu culoarea de bază.
- Vacanţa este o perioadă importantă pentru fiecare dintre noi, pe care ne-o dorim perfectă. Cum putem să arătăm bine în orice condiţii, chiar dacă nu putem ajunge la salon?
- În sezonul cald, ideal ar fi ca părul să fie coafat cât mai natural şi lejer, folosind doar produse şi nu instrumente cu încălzire. Părul „de vacanţă” este foarte uşor de coafat şi conferă un aer plăcut, relaxat. Buclele lejere făcute pe melcişori sunt cele mai uşor de purtat. După ce părul a fost uscat în proporţie de 95% se piaptănă, se separă pe cărări late cât degetul arătător, se ridică la 90 e grade pentru a-i da volum şi se răsuceşte pe deget ca pe un bigudiu şi se prinde cu o agrafă sau un clips. Cel mai simplu şi natural mod de a ajunge la un astfel de look, în afara perioadei de concediu, este folosind un spray cu apă sărată (poate fi făcut şi în casă, cu sare de mare, apă plată şi un pulverizator), cu care se stropeşte părul, stând cu capul aplecat în jos, iar apoi se lasă să se usuce natural. La plajă, părul poate fi împletit şi prins în jurul capului (arată foarte bine când se usucă) sau purtat sub o pălărie care să îl protejeze de deshidratare.
- Ce ar trebui să evităm în practica noastră curentă, în ceea ce priveşte îngrijirea părului?
- În primul rând, ar fi pieptănarea agresivă, colorarea şi decolorarea extremă (de la brunet la blond într-un timp scurt) şi folosirea excesivă a instrumentelor calde pentru coafat (placă, ondulator, feon la temperatură mare). De asemenea, spălarea părului în fiecare zi, fără a folosi un şampon pentru utilizare frecventă, creează un dezechilibru la nivelul scalpului şi înlătură pelicula de uleiuri naturale care protejează rădăcina, făcându-l să se îngraşe mai repede şi să-şi piardă vitalitatea.
Pont! Bretonul poate ascunde o frunte prea mare. Se potriveşte persoanelor cu faţă ovală. Dacă nu este foarte gros şi este lăsat pe o parte, poate fi adaptat oricărei forme a feţei.
Modelele Victoria’s Secret, Jessica Alba şi Khloe Kardashian sunt adeptele colorării părului în stil Ombré, însă Rosie Huntington-Whiteley preferă varianta blondă, iar Blake Lively şi Nicole Richie, pe cea de arămiu intens. Pentru aspectul de wet hair le putem lua drept exemplu pe Keira Knightley şi Anna Paquin. Printre cele mai trendy purtătoare de breton le putem regăsi pe Kim Kardashian şi Zooey Deschanel.