de Elena Şerban
Vară, soare, plajă, bronz perfect! Acum, la început de sezon cald, toate femeile îşi doresc să aibă pielea ciocolatie. Dar sănătoasă. Pentru a evita arsurile solare, cercetătorii au pus la punct recent un produs care oferă protecţie solară, dar care se poate bea. Ei încearcă astfel să crească eficacitatea acestor produse, care acum sunt folosite doar la suprafaţa pielii.
Piele fără arsuri
Noul şi inovatorul produs a fost testat deja pe câteva sute de femei. În urma testelor, s-a ajuns la concluzia că este nevoie de doar 2 ml băutură pentru ca organismul să fie protejat pentru patru ore. Pentru un efect complet, cercetătorii recomandă ca prima doză să fie băută cu aproximativ o oră înainte de expunerea la soare. Produsul, numit Harmonised H20 UV, are un factor de protecţie 30. După ce a fost băut, preparatul filtrează 97% dintre razele UVA şi UVB, susţine producătorul. O sticlă de 100 ml costă 30 de dolari. Produsul este disponibil în două variante: una care permite utilizatorului să se bronzeze fără arsuri, dar şi o alta care nu permite deloc bronzul.
Mâncaţi sănătos pentru un bronz frumos
Şi dacă tot am aflat cum putem să ne bronzăm sănătos, e cazul să aflăm şi cum putem să ne menţinem pielea ciocolatie mai mult timp. Există o serie de alimente care păstrează strălucirea pielii şi care ajută la conservarea bronzului.
Somonul. Gustosul peşte cu carne roz are efecte-minune în ceea ce priveşte pielea. El conţine cantităţi ridicate de Omega 3, un acid gras esenţial care hrăneşte şi înfrumuseţează pielea. De asemenea, consumul de somon poate preveni ridurile şi reduce inflamaţiile produse de razele ultraviolete. Mai mult de atât, somonul reprezintă o sursă bogată de proteine şi de vitamine (A, B sau D), care contribuie la întreţinerea ţesuturilor.
Lactatele. Un bronz frumos şi o piele hidratată, chiar şi după ore îndelungate petrecute la soare, pot fi obţinute şi cu ajutorul lactatelor. Iaurtul, chefirul, laptele bătut sunt aliaţi de nădejde în acest sens. Asta pentru că toate aceste alimente conţin calciu şi tirozină, un aminoacid care participă la reacţiile chimice importante din organism, fiind şi un precursor al melaninei. De aceea, este bine să includeţi în dieta dumneavoastră de vacanţă lactatele, dar şi ouăle. Acest ultim aliment are şi avantajul că este bogat în săruri minerale, graţie cărora are proprietăţi de regenerare şi de redare a elasticităţii pielii.
Ciocolata neagră. Se spune despre deserturi, aşa cum poate fi catalogată ciocolata, că au efecte nu tocmai bune asupra organismului. Mai precis, asupra siluetei, dar nu numai. Dar dacă vorbim despre ciocolată neagră, cu cel puţin 70% conţinut de cacao şi fără zahăr, lucrurile se schimbă radical. Pentru că această ciocolată mâncată în porţii rezonabile aduce importante beneficii asupra pielii - poate conţine mai mult de 30 de substanţe antioxidante. Datorită acestora, consumul de ciocolată neagră are un puternic efect de întinerire şi protejare a tenului. De asemenea, consumul de ciocolată neagră îmbunătăţeşte textura pielii, creşte considerabil fluxul sangvin şi favorizează schimbul de substanţe nutritive şi oxigen, aspect esenţial pentru o piele sănătoasă.
Legume pentru arămiul perfect
Morcovul. Deosebit de bogat în betacaroten şi plin de vitaminele C, B1, B2, B6, acid folic, zaharuri și minerale, morcovul este un inamic de temut al acneei. De asemenea, consumul frecvent şi regulat de morcovi, în toate formele sale, luptă cu îmbătrânirea şi menţine mai mult timp bronzul pe piele.
Fructele roşii. Coacăzele, fragii, murele sau zmeura sunt doar câteva dintre fructele care aduc o sursă masivă şi importantă de antioxidanţi. Conţinutul ridicat de carotenoide, vitamina C, potasiu, fier, calciu, melatonină şi tanini pe care le conţin aceste delicioase fructe previne îmbătrânirea pielii, reduce petele și favorizează sinteza colagenului. În aceste condiţii, ridurile profunde sunt serios atenuate, iar pielea se păstrează hidratată şi tânără mai multă vreme.
Orezul integral. Unul dintre puţinele alimente ce conţin 12 aminoacizi esenţiali pentru organism - aşa se poate caracteriza, pe scurt, orezul integral. Aşa se face că orezul integral, consumat frecvent, are efecte vizibile asupra organismului, şi în special asupra epidermei.
Broccoli. Nu degeaba este numit broccoli „aurul verde”. Se ştie că această legumă are reale proprietăţi antioxidante. De asemenea, cei care consumă frecvent broccoli, sub orice formă, nu au probleme cu bolile de inimă. „De vină” ar fi substanţele ce se găsesc în broccoli: minerale, betacaroten, acid folic, potasiu şi vitaminele A, B şi C, care ajută la protejarea pielii.
Pastila anti-UV va înlocui crema cu protecţie solară
În curând veți putea uita de crema cu protecţie UV care vă murdărește uneori costumul preferat de baie sau vă lasă un strat albicios ori uleios pe piele, pentru că cercetătorii lucrează intens la o pastilă cu filtru solar care vă va proteja din interior de razele nocive. Mai mult decât atât, pastila anti-UV va avea și capacitatea de a repara arsurile superficiale ale pielii în cazul în care acestea s-au instalat deja.
PONT. În cazul în care aţi vrut să luaţi tot soarele, şi pielea dumneavoastră s-a uscat din cauza expunerii prelungite, de mare ajutor vă pot fi piersicile. Puneţi două-trei fructe, foarte bine coapte, într-un blender şi mixaţi bine. Pasta formată trebuie întinsă pe zona afectată de arsură. Lăsaţi să acţioneze zece minute şi apoi faceţi duş