de Carmen Ciripoiu
Fie că sunt mere rumene, gutui amărui, struguri frumos mirositori, pepene galben sau cătină, fructele toamnei demonstrează mereu că și-au păstrat statutul de vindecătoare de excepție. Așadar, e momentul cel mai potrivit să transformați bucătăria într-un adevărat laborator de cosmetică.
Strugurii, antiacneic
Dacă vă hotărâți să faceți o cură cu struguri pentru a reveni la silueta ideală, e bine să știți că micuțele boabe sunt o adevărată minune și pentru obraz. Un excelent decolorant pentru pete și pistrui este loțiunea astringentă din frunze de viță-de-vie. O lingură cu frunze uscate de struguri negri sau două-trei frunze proaspete de viță-de-vie se fierb câteva minute în 200 ml apă, se lasă apoi la infuzat și se strecoară. Cu acest preparat se șterge fața ușor. Efectul este incredibil! Dacă vreți să scăpați cât mai repede de riduri și să vă întăriți mușchii obrazului puteți apela cu succes la miezul de struguri. Striviți câteva boabe bine coapte într-o ceașcă. Produsul obținut se întinde pe față, pe gât și pe decolteu și se lasă să acționeze 15 minute, apoi se îndepărtează cu apă călduță. Strugurii pot fi considerați totodată și un puternic antiacneic. Se amestecă astfel câteva boabe strivite cu un sfert de linguriță cu făină de grâu și cu un vârf cu bicarbonat de sodiu. Masca obținută se întinde pe față, se lasă să acționeze zece minute și se îndepărtează cu apă călduță. Tratamentul e excelent pentru tenul gras.
Gutui, pentru tenul gras
Galbenele gutui vă sunt de folos pentru a scăpa de inesteticele riduri. O gutuie foarte bine coaptă, curățată de coajă, se dă pe răzătoarea fină, apoi se zdrobește și se amestecă bine cu puțină pudră de talc, până se formează o pastă densă. Preparatul se aplică pe față și pe gât și se lasă să acționeze un sfert de oră. Se clătește ulterior fața cu apă minerală. Tratamentul este indicat mai mult persoanelor cu tenul gras. Ce rost are să apelați la diferite vopsele dacă doriți să vă închideți culoarea părului când tot gutuia vă vine în ajutor? Aveți nevoie doar de câteva gutui, pe care le puneți într-un borcan peste care turnați oțet de vin. Se lasă la macerat câteva săptămâni, apoi cu oțetul obținut clătiți părul după spălare. Va prinde o culoare superbă, iar mătreața va dispărea. Nu în ultimul rând, din frunzele de gutui, fierte cinci minute, se poate obține un decoct cu care se spală fața, având acțiune calmantă și astringentă.
Mărul tonifică țesuturile
Dacă pentru detoxifierea organismului se recomandă să consumați în fiecare dimineață un pahar cu suc proaspăt de mere, pentru a vă păstra frumusețea nu trebuie decât să așezați fructul cu încredere pe față, pe gât și pe decolteu. Acesta are rolul de a tonifica țesuturile și de a regla funcția glandelor sebacee. Contra cearcănelor apelați cu încredere la cataplasmele cu măr copt. Se spală merele, se coc în cuptor, apoi se zdrobesc, iar miezul călduț se întinde pe cearcăne. Se lasă să acționeze o jumătate de oră, apoi se spală. Pentru un ten strălucitor aveți nevoie de un măr ras, sucul unei lămâi, o linguriță cu ulei de măsline și trei picături de ulei de levănțică. Ingredientele se amestecă și se aplică pe față preparatul obținut, masând ușor. După 15 minute se clătește fața cu apă. Tenul acneic își va recăpăta strălucirea dacă folosiți o mască obținută dintr-o linguriță cu miere, o jumătate de măr ras foarte fin și o lingură cu argilă. Se masează ușor fața cu acest preparat timp de cinci minute, pentru a facilita absorbția ingredientelor, apoi se clătește cu apă. Masca se folosește zilnic, dimineața și seara.
Dovleacul influenţează lungimea părului
Toamna este momentul când îi puteți oferi părului dumneavoastră un plus de hidratare și de strălucire cu ajutorul unei excelente măști pe bază de dovleac. Se amestecă în blender câteva bucăți de dovleac, până se obține un piure foarte fin. Peste acesta se adaugă o jumătate de cană cu iaurt și două linguri cu miere. După ce se omogenizează foarte bine se aplică pe păr, de la rădăcină până la vârfuri. Se acoperă scalpul cu o cască, iar după 20 de minute se clătește, apoi se spală părul în mod obișnuit. Pentru o exfoliere totală a corpului amestecați două linguri cu mălai și o cană cu piure de dovleac. Masați corpul cu acest preparat pentru a îndepărta stratul de celule moarte. Se clătește și se hidratează pielea cu un ulei presat la rece.
Lifting cu pepene galben
Pentru o piele sănătoasă, nu trebuie să vă limitați doar la a consuma pepene galben, ci este indicat să-l folosiți pe post de tratament facial. Tenul vă va mulțumi! Se pasează miez de pepene galben și se amestecă împreună cu suc de portocale și cu morcov ras. Se așază pe față și pe gât, se lasă să acționeze zece minute, apoi se clătește. Pentru o hidratare mai intensă, se pot aplica feliuțe de pepene pe față și pe decolteu. O excelentă mască de lifting este cea obținută dintr-o jumătate de castravete cu tot cu coajă dat prin răzătoarea fină și amestecat cu piure de pepene galben și cu un albuș. Preparatul se aplică pe față, masând ușor cu vârful degetelor, apoi se lasă un sfert de oră să acționeze. Se clătește ulterior cu apă călduță.
Uleiul de cătină catifelează mâinile
Mâinile dumneavoastră nu mai au aceeași frumusețe? Uleiul de cătină vă vine urgent în ajutor. Se amestecă în acest sens câteva picături de ulei cu ceară de albine și cu picături de ulei de trandafir până se obține o cremă cu o textură untoasă, care va catifela, hidrata și regenera pielea mâinilor. Folosit în mod regulat ca tratament pentru păr, uleiul de cătină contribuie la regenerarea podoabei capilare, curățând scalpul de impurități și hrănind firele. Cel mai bun tratament pentru ten este simpla aplicare pe față a uleiului de cătină cu ajutorul unui demachiant. După 20 de minute, uleiul se îndepărtează cu apă călduță din abundență, iar pielea va rămâne moale, fină și catifelată.