de Georgiana Mihalcea
Maranta leuconeura, cunoscută sub numele de „planta rugăciunii” este o plantă de interior foarte apreciată datorită frunzelor sale distincte și spectaculoase. Este originară din pădurile tropicale din America Centrală și de Sud și a devenit preferata iubitorilor de plante pentru aspectulul său elegant și cerințelele relativ ușoare de îngrijire. Noaptea, când dormim cu toții, frunzele sale se ridică asemenea mâinilor care se roagă.
Read more: Se îngrijește ușor și se apără singură de lumină Maranta leuconeura, planta care se roagă noaptea...de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Plantele de interior sunt nu doar decorative, spectaculoase și o adevărată terapie, ci și o modalitate ieftină și fermecătoare de a purifica aerul din interior. NASA și oamenii de știință recomandă o serie de astfel de „prieteni verzi” pentru ținerea la distanță a problemelor respiratorii, mai ales în sezonul rece și în timpuri de criză energetică, ce îi determină pe mulți să aerisească mai rar.
Read more: „Prietenii verzi“, aliaţi ai sănătăţii Cele mai bune plante pentru a ţine la distanţă problemele...de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Mulți dintre grădinarii pasionați sunt, în același timp, și mândri proprietari de animale de companie. Pentru că unele dintre cele mai iubite plante, care fac flori spectaculoase, sunt periculoase pentru prietenii necuvântători, specialiștii au alcătuit o listă cu aceste exemplare a căror splendoare ascunde potențial de serioase efecte secundare asupra sănătății prietenilor blănoși.
Read more: Splendoare cu grave efecte secundare Plante periculoase pentru animalele de companiede Roxana Istudor şi Flori Pintea
Pasionații de grădinărit știu că toamna este cel mai bun moment pentru sădirea pomilor fructiferi. Iar bucuria este cu atât mai mare cu cât grădinăritul dă un rod bogat și gustos în sezoanele următoare.
Read more: Grădinărit cu satisfacţii… culinare Totul despre plantarea pomilor fructiferide Roxana Istudor şi Flori Pintea
Indiferent dacă aveți o grădină mare sau doar un petic, vă puteți crea un refugiu înflorit care prinde viață seara, cu anumite specii de flori frumoase potrivite pentru spații exterioare. Deși pentru multe persoane a planta flori care se deschid noaptea este o noțiune ceva mai abstractă, puține lucruri se pot compara cu relaxarea de seară în preajma unor corole fermecătoare, care miros amețitor.
Read more: Plante care înfloresc spectaculos noapteade Camelia Onciu
E un lucru știut: conectarea cu natura aduce multe beneficii pentru sănătate. Un nou studiu arată că grădinăritul ajută la stimularea sănătății mintale și la construirea de legături sociale. În plus, atenuează stresul și anxietatea și reduce riscul de apariție a diferitelor boli, chiar și a cancerului. Fie că locuiți la casă sau la bloc, nu ezitați să vă implicați în cultivarea plantelor sau amenajarea spațiului verde, pentru un plus de sănătate!
Read more: Grădinăritul ne face mai sănătoşi şi mai fericiţide Gheorghe Zmaranda
Răpciune, așa cum este numită popular septembrie, deși aparent este luna care prevestește prin semnele ei încheierea unui ciclu, este de fapt momentul în care natura se pregătește de regenerare, de reînviere. Grădinile colorate în nuanțele toamnei devin izvoare de energie latentă. În septembrie în grădini se pot planta sau semăna legume, plante aromatice, flori, pomi. Cei care au spațiu limitat sau care nu au deloc teren pe care să îl poată cultiva pot improviza mici grădini în jardiniere.
Read more: Ce legume puteţi planta sau semăna în septembriede Camelia Onciu
Plantele de apartament și cele din grădină au nevoie de mulți nutrienți pentru a crește sănătoase și cu flori frumoase. Îngrășămintele chimice sunt obținute din molecule sintetice și, în ciuda eficienței lor, dăunează mediului și sănătății. Pasionații de grădinărit apelează din ce în ce mai mult la îngră- șămintele organice din deșeuri vegetale sau animale. Este și o metodă mai ieftină, pentru că se prepară din ceea ce se găsește prin bucătărie. Orezul, băuturile cu cola și zațul de cafea sunt câteva ingrediente care dezvoltă bine plantele și le feresc de dăunători.
Read more: Remedii din bucătărie pentru plantele dumneavoastrăde Roxana Istudor şi Flori Pintea
Copacii înfrumusețează curtea, oferă umbră, servesc ca habitat al vieții sălbatice și pot reduce costurile pentru răcorirea casei. Dar nu toată lumea are o grădină generoasă, care să permită creșterea unor exemplare de mari dimensiuni. Pentru cei care vor să aibă totuși arbori există variantele în miniatură, cu sisteme de rădăcină mai compacte și înălțimi mai ușor de gestionat. Opțiunile sunt numeroase, iar satisfacția, garantată.
Read more: Farmecul inegalabil al arborilor Copacii în miniatură, un plus spectaculos în orice grădinăde Roxana Istudor şi Flori Pintea
Numeroase studii au evidențiat, de-a lungul vremii, beneficiile extraordinare pe care le are prezența plantelor în preajma oamenilor. Dincolo de natură, o cercetare recentă evidențiază capacitatea minunatelor frunze verzi de a elimina în foarte scurt timp toxinele din aerul de la birou.
Read more: Plantele de birou elimină toxinele din aer în doar opt orede Roxana Istudor şi Adrian Barna
Odată cu venirea anotimpului cald, cu nopțile sale plăcute, transplantarea plantelor în grădină devine o sarcină importantă, care necesită toată atenția. Specialiștii explică secretele unei treceri fără probleme a plantelor din ghivece în exterior.
Read more: Transplantarea în siguranţă în grădină