Main menu

header

  Kedrostis Africana este una dintre cele aproximativ 25 de specii de Kedrostis, majoritatea originare de pe continentul african. Exotica plantă este căţărătoare, rudă a cunoscuţilor dovlecei, însă în ţara noastră este rar întâlnită. Cu toate acestea, există case în care planta se dezvoltă absolut normal, fiind o decoraţiune extraordinară.

Tulpină groasă de 50 cm


  Interesantă este forma îngroşată a bazei tulpinii, ce are aspectul unei nuci, care, pe măsura trecerii timpului, capătă proporţii deosebite, putând ajunge chiar şi la 50 cm, un fenomen extraordinar chiar şi pentru biologi. Kedrostris Africana preferă lumina intensă, ceea ce o va face să arate precum o mică minune a naturii. Câteva ore de soare direct pe plantă pe zi vor garanta creşterea unui frunziş frumos, delicat, de culoare verde intens. La începutul primăverii, tundeţi-i ramurile lungi şi firave, pentru a ajuta micuţa plantă să lăstărească frumos şi viguros.

Preferă căldura

  Kedrostis Africana este o plantă iubitoare de căldură şi de lumină directă, având nevoie de temperaturi moderate, cuprinse între 15 şi 26 de grade Celsius. În perioada de repaus, planta tolerează şi câteva grade sub limita minimă precizată, dar nu mai puţin de 12 grade Celsius. Nu pretinde udări abundente, dimpotrivă, cantităţile de apă administrate vor fi moderate, astfel încât să nu existe riscul putrezirii rădăcinilor. Vara sunt suficiente două udări pe săptămână, iar în restul anului, ideală este udarea la interval de opt sau chiar zece zile.

Umiditatea o face mai frumoasă 

  Kedrostis Africana are nevoie de umiditate ridicată numai în perioada caldă, mai ales pentru evitarea unor eventuale atacuri cu insecte dăunătoare (afide şi acarieni). Iarna pretinde pulverizarea frunzelor, dar doar dacă temperatura depăşeşte 20 de grade Celsius.

Adoră pământul specific cactuşilor

  Pentru a se dezvolta într-o formă maximă se poate planta într-un amestec echilibrat din pământ lutos de grădină, nisip, pietriş fin mărunţit şi turbă uşoară. Este recomandat să folosiţi doar îngrăşăminte lichide pentru cactuşi, pe care să le diluaţi în apă şi să le aplicaţi numai în perioada de vegetaţie (din primăvară până toamna).

Iarna intră în rapaus

  În luna noiembrie, temperatura fiind suficient de rece, rădăcina va intra în repaus, iar activitatea plantei este încetinită. În decembrie, dacă observaţi că planta se ofileşte cu toate că este ţinută la lumină, iar în casă este cald, scoateţi cu grijă tuberculii din pământ şi aşezaţi-i în punguţe mici de plastic. Este recomandat să îi depozitaţi într-o încăpere răcoroasă a casei: pivniţă sau garaj, unde temperatura nu scade sub zero grade Celsius şi nici nu creşte peste zece grade Celsius, ferind plantele de îngheţ şi împiedicându-le să încolţească. Astfel, Kedrostis Africana va face un repaus, ce o va ajuta să se dezvolte şi mai frumos.

Ana-Maria Cocea

Înfloreşte rar

  Înflorirea se produce arareori la exemplarele cultivate în condiţii de interior. În zona de origine, în Africa, floricele mici stelate de culoare alb-gălbuie apar chiar la sfârşitul primăverii. Înmulţirea se face prin butaşi de ramură, dar numai exemplarele obţinute din seminţe vor avea aceeaşi alură cu versiunea originală.