de Raluca Grințescu
BabyTree este un simbol ecologic şi sentimental pentru iubitorii naturii. Original din Japonia, BabyTree s-a extins până în Europa, devenind deja o modă. Un cadou preţuit şi apreciat în întreaga lume, acest fenomen a ajuns şi în România în urmă cu aproximativ un an.
Simbol al longevității
BabyTree, denumit planta-breloc, brelocul viu sau miniseră la purtător, reprezintă un pui de plantă de doar 1 cm, care trăieşte timp de trei-șase luni într-o capsulă cilindrică de 4 cm înălţime şi 1,7 cm diametru, pentru ca apoi să fie transplantat într-un ghiveci normal, pentru a vă bucura de plantă şi la maturitate. Micuța plantă poate fi, de asemenea, ataşată la telefon sau utilizată ca portchei, devenind astfel un bun remediu împotriva stresului cotidian. Să oferi un BabyTree ca simbol al longevităţii poate însemna pentru persoana care primeşte acest cadou o dovadă de dragoste şi de prietenie, sentimente care vor creşte, se vor înfrumuseţa şi vor dura precum această mică plantă. Iată care sunt plantele-breloc:
Sweet Heart
Denumit şi Hoya Kerri, acest cactus suculent este de origine din Africa de Sud. Planta face flori stelate alb-rozalii, cerate, dispuse în buchete din care picură un lichid lipicios. Hoya Kerri se ţine într-o cameră neîncălzită, într-un hol luminat sau într-un balcon închis. Pe perioada de iarnă, planta se află într-un repaus relativ, urmând ca atunci când temperaturile vor creşte să intre în vegetaţie. Pentru a stimula creşterea, se poate transplanta într-un ghiveci puţin mai mare decât cel iniţial, folosind pământ pentru cactus şi îndepărtând balotul original, dar fără a deranja rădăcinile. Vara, planta rezistă la temperaturi de până la 26-28 de grade Celsius, iar iarna trebuie să i se asigure o locaţie răcoroasă, cu minimum 12 şi maximum 16 grade Celsius, aproape de geam, la lumină. Vara se udă de două ori pe săptămână, iar pe caniculă se pulverizează pe frunze. Iarna se udă o dată la două săptămâni, când pământul din ghiveci arată uscat. Creşte până la 90 de centimetri.
Azami
Denumită şi Echeveria deresina, este o plantă originală din America de Sud. Aceasta înfloreşte în timpul verii, iar florile sunt bicolore şi au forma unui clopoţel. Azami simbolizează tandreţea, fineţea şi armonia.
Gecko
Denumită şi Haworthia cooperi, este originară din Africa de Sud. Înfloreşte vara. Florile, de talie mică, sunt albe, având uneori şi nuanţe de roz sau brun şi sunt reunite pe o tijă lungă (10-40 cm). Planta este robustă şi apreciază locurile umbroase, ferestrele și terasele. Gecko simbolizează voinţa.
Grapelo
Denumită şi Senecio rowleyanus, este o plantă suculentă. Nu necesită o udare permanentă. Trebuie amplasată într-un loc foarte luminos şi udată de două ori pe lună în timpul iernii şi de trei ori vara. Grapelo simbolizează originalitatea şi imaginaţia.
Monkey
Are denumirea latină Senecio radicans. Planta are nevoie de foarte multă lumină şi este recomandat să fie udată o dată pe lună în anotimpul rece, iar în anotimpul cald, de două ori pe lună. Monkey simbolizează abundenţa.
Natai
Denumită şi Portulaca Grandiflora („floarea de piatră”), este originală din sudul Braziliei, nordul Argentinei, America, Uruguay şi Mexic. Planta are nevoie de multă lumină şi este bine să o udați o dată pe lună în anotimpul rece şi de două ori pe lună în anotimpul cald. Natai simbolizează seninătatea, calmul, pacea şi armonia interioară.
Sati
Este o plantă suculentă, denumită şi Echinus maximilianus. Fiind suculentă, are nevoie de puţină apă. În capsulă poate rezista chiar până la şapte-zece luni, dacă sunt respectate condiţiile de umezeală şi de temperatură. Este bine să o udați de două, maximum trei ori pe lună vara, iar în lunile reci de iarnă, de două ori. Ţineți-o într-un loc luminos cu mult soare. Planta are florile purpurii şi înfloreşte la sfârşitul toamnei. Sati simbolizează dragostea, pasiunea, voluptatea.
Kibo
Mai poartă şi denumirea de Mammillaria albilanata şi este originară din Mexic. Acest cactus are ţepii şi muchiile ascuţite şi se dezvoltă solitar. Are nevoie de mult soare şi de foarte puţină apă. Udați-l o dată pe lună în anotimpul cald şi o dată la două luni, în anotimpul rece. Înfloreşte în mijlocul verii şi are florile de culoare roz, roz-purpuriu sau roşu. Kibo simbolizează norocul.
Îngrijire
Deşi aceste plante par a fi foarte firave datorită dimensiunilor mici, ele sunt rezistente. Nu au nevoie de îngrijiri speciale şi sunt suficient de puternice pentru a trăi şi a se dezvolta armonios în capsulă dacă le oferiți lumina de care au nevoie şi apă. Plantele pot creşte în acest mediu doar între trei şi şase luni, deoarece capsulele conţin o cantitate foarte mică de substrat şi de elemente nutritive. Când planta creşte şi nu mai are loc în capsulă trebuie să o transplantați într-un ghiveci normal. Se va folosi pământ pentru plante suculente sau pentru cactuşi (comercializat în magazinele specializate) şi se vor respecta indicaţiile menţionate pentru fiecare specie în parte.
Bine de ştiut