Arborele de cafea cuprinde circa 60 de specii, dintre care doar una este cea cultivată ca plantă ornamentală de cameră. Se numeşte Coffea Arabica L., provine din... Etiopia şi poate ajunge până la doi metri. Frunzele sale sunt verzi şi lucioase, dând coroanei un aspect foarte plăcut. Trunchiul are o scoarţă maroniu-deschis, iar ramurile sunt numeroase şi lăstarii supli.
Flori în formă de stea
Primăvara sau vara, frunzele arborelui de cafea cad şi apar în locul lor flori albe, cu formă de stea şi cu un miros plăcut. În timp, florile fac loc fructelor, care la început sunt verzi, iar apoi ajung roşii, semănând cu nişte cireşe mici şi alungite. În fiecare fruct se găsesc câte două boabe de cafea. O caracteristică a acestei specii este că pe aceeaşi plantă se pot găsi, în acelaşi timp, şi flori, şi fructe în diferite stadii de dezvoltare. Arborele de cafea este o plantă care aduce un colţ de verdeaţă şi prospeţime casei şi un miros plăcut atunci când înfloreşte.
Îi plac lumina şi aerul curat
Această specie îşi păstrează frunzele pe tot parcursul anului. Iarna, udatul se face moderat, iar temperatura ar trebui scăzută la 15 grade Celsius şi planta nu se fertilizează. Arborele de cafea are nevoie de un loc bine luminat şi aerisit. Din primăvară până toamna planta trebuie udată din abundenţă, iar frunzele trebuie pulverizate cu apă. În lunile calde se recomandă şi folosirea de fertilizatori. Substratul trebuie să conţină pământ de ţelină, pământ de frunze şi nisip, pentru o bună drenare. Pământul se schimbă o dată la câţiva ani, până când arborele ajunge la maturitate.
Se transplantează primăvara
Planta poate fi achiziţionată din magazine, iar dacă se doreşte înmulţirea ei este recomandată varianta prin butaşi, pe lângă cea din sămânţă. Planta are rădăcină pivotantă, având nevoie de un ghiveci înalt. Transplantarea trebuie să se facă primăvara, atunci când rădăcinile nu mai au loc în vas.
Cristina Tache