Main menu

header

    Foarte des întâlnit în casele noastre, asparagusul este o plantă decorativă, datorită frunzelor sale verzui, aciforme, aşezate sub forma unui boschet, dar şi a fructelor sale. Denumită ştiinţific Asparagus densiflorus, planta face parte din familia Liliaceae şi a ajuns în România tocmai din Africa de Sud. Este iubitoare de lumină, de aceea stă foarte bine în dreptul ferestrelor. Evitaţi însă să o ţineţi în soare direct, întrucât se îngălbeneşte.

Fructele sunt otrăvitoare
     Asparagusul înfloreşte toamna, florile fiind mici steluţe albe. Fructele sunt sfere delicate de culoare roşie. Atenţie, acestea sunt otrăvitoare, aşa că aveţi grijă la copii. Pentru a creşte frumos, planta trebuie udată abundent. Când aerul este foarte uscat, este indicat să se pulverizeze apă şi pe frunze. În perioada verii, asparagusul are nevoie să fie udat o dată la două zile, iar în sezonul rece poate fi udat de două ori pe săptămână. Solul care-i prieşte plantei este de preferat să fie consistent şi să fie alcătuit din pământ de ţelină şi mraniţă în părţi egale, adăugând şi puţin nisip. 

Divizaţi planta la doi, trei ani
    Primăvara, la o perioadă de doi, trei ani, planta trebuie divizată în trei, patru părţi, pentru înmulţire. Aceasta nu este singura metodă de înmulţire a acestei flori. O plăntuţă nouă poate fi obţinută şi dacă punem în păhăruţe de plastic seminţe ce au fost ţinute în prealabil 24 de ore în apă caldă. Această însămânţare are loc în perioada primăverii. După ce planta a crescut puţin, poate fi mutată în ghivece. Dacă în perioada verii ţineţi ghiveciul cu asparagus în grădină sau pe terasă, începând cu luna octombrie este bine să mutaţi planta în interior. Spaţiul în care aceasta va ierna poate fi o cameră foarte bine luminată, dar în care temperatura să nu scadă sub 10 grade Celsius. 

Rezistentă la dăunători  
    Deşi este o plantă rezistentă, poate fi afectată de păduchii de frunze, păianjenii roşii şi de păduchii cu scut. De asemenea, dacă asparagusului i se ofilesc sau îi cad frunzele e semn că pământul e lipsit de calcar şi de săruri.