Main menu

header

    Nu de puţine ori citim pe pliculeţele cu seminţe diverse sfaturi despre cum să plantăm florile ce ne plac.  Dacă vedeţi la instrucţiuni „aveţi grijă să păstraţi planta în plin soare”, ne punem deja întrebarea ce înseamnă plin soare. Este de preferat să nu omitem astfel de sfaturi, pentru că altfel riscăm să ne chinuim degeaba cu plantele noastre, să le udăm, să le cântăm şi să le curăţăm, că ele tot nu se vor dezvolta corespunzător, din pricina luminii la care sunt expuse. Şi totuşi, ce înseamnă soare din plin, soare parţial, soare difuz sau umbră totală? La aceste întrebări vă vom răspunde în rândurile de mai jos.

Soare din plin
    Dacă planta noastră primeşte cel puţin şase ore de lumină solară directă în fiecare zi (evident, omiţând zilele înnorate sau ploioase), atunci putem vorbi despre soare din plin. Plantele care iubesc soarele se vor simţi foarte fericite în aceste condiţii. Nu uitaţi totuşi că şi aceste iubitoare de soare au nevoie să fie udate!  

Parţial  
    Trei, şase ore de soare în fiecare zi, de preferat dimineaţa şi după-amiaza, imediat după prânz. Cam acestea sunt caracteristicile soarelui parţial. Reţineţi că, dacă o plantă iubeşte soarele parţial, atunci ea se poate adapta şi cu minimum de soare, iar dacă preferă umbra parţială, înseamnă că după-amiezile va prefera umbra unui copac sau a unei clădiri, pentru a nu fi ofilită de soarele intens.

Difuz
     Termenul de soare difuz vorbeşte despre astrul ce se strecoară printre frunzele sau crengile unor copaci. Există numeroase specii de plante ce se dezvoltă bine în umbra arborilor.

Umbră totală
    Nu, nu este ceea ce pare. Plantele ce iubesc umbra totală sunt acelea care pot sta în soare direct cel mult trei ore în fiecare zi. În restul zilei, lumina trebuie filtrată de copaci.  
Elena Şerban