- Martie este luna propice pentru însămânţarea acestei plante
Are o denumire exotică, ce te duce cu gândul la continentul negru: margareta africană. Dar planta se descurcă foarte bine şi în condiţiile climatice din România. Fiind foarte frumoasă, această floare, ce face parte din familia Asteraceae, este des întâlnită în casele şi în grădinile noastre. Pentru cei care nu se pot lăuda cu aceste flori în ghivece le vom prezenta mai jos câteva dintre caracteristicele Osteospermum, aşa după cum este numele ei ştiinţific. Mai ales că acum, în martie, este vremea propice pentru însămânţat.
Iubeşte lumina multă
Margareta africană este înrudită cu floarea-soarelui, însă este mult mai scundă. Cea mai mare parte a varietăţilor acestei plante nu creşte mai înaltă de 30 cm. Frunzele sunt mici şi au uneori margini neregulate, fiind colorate în verde intens. Zona de atracţie a acestei plante este, ca în majoritatea cazurilor, floarea, ce atrage în special prin contrastul dintre petale şi „ochiul central” (verde, maro sau chiar albăstrui). Petalele pot fi albe, mov (cu diverse tonuri de la lila la indigo), galbene, portocaliu închis sau bicolore. Un aspect interesant la această floare este acela că petalele pot fi nu doar drepte, ci şi sucite (dar cu un model bine definit). Ca să înflorească şi să se păstreze aşa, margareta africană are nevoie de multă lumină, de aceea este indicat să fie aşezată în locuri pline de soare. De altfel, mari iubitoare de lumină şi implicit de soare, aceste flori îşi strâng petalele (se închid) în zilele noroase. Deşi africană, margaretele din acest soi nu agreează temperaturi caracteristice continentului negru. Se simt cel mai bine în zilele în care temperaturile variază între 16 şi 24 de grade Celsius. Sunt plante perene, însă la noi se cultivă ca cele anuale şi se aruncă iarna. Există numeroase specii şi varietăţi ale acestei plante, printre care enumerăm: Osteospermum calendulaceum, Osteospermum clandestinum, Osteospermum ecklonis, Osteospermum fructicosum, Osteospermum jucundum, Osteospermum oppositifolium, Osteospermum sinuatum.
Înfloreşte tot anul
Margareta africană iubeşte un substrat fertil, îmbogăţit anual cu îngrăşământ natural. Solul poate avea un PH care să varieze între 5 şi 8,5. Trebuie să mai reţineţi că, pentru a se dezvolta frumos, margareta are nevoie de un pământ afânat, întrucât solul tasat reţine excesul de apă, iar planta putrezeşte. De aceea, aveţi grijă să udaţi planta cu precauţie! Astfel, margaretele tinere sau cele de răsad se udă doar când pământul s-a uscat la suprafaţă. O dată ce planta se maturizează, ea acceptă şi trece mai uşor peste perioadele de secetă. Dacă beneficiază de toate condiţiile de mai sus, planta poate înflori cam tot anul. Însă, lunile în care floarea ne încântă cu precădere cu aspectul ei sunt din mai până în iunie şi din septembrie până în noiembrie. Margareta africană se poate înmulţi prin seminţe, ce trebuie puse în pământ pe tot parcursul lunii martie. După circa o lună, plăntuţele crescute trebuie transplantate în ghivece mici. Dacă vrem să punem margaretele în grădini este obligatoriu să aşteptăm sfârşitul lunii aprilie. Ele vor înflori în toată splendoarea lor în luna lui Florar.
Sfaturi:
- Floarea preferă o udare mai redusă decât una abundentă;
- Dacă margareta „va locui” în grădină, aveţi grijă să-i alegeţi un loc ferit de curenţii de aer. Este foarte sensibilă!
- Ca plantă de ghiveci, margareta africană are nevoie de o doză de îngrăşăminte o dată la 12 zile;
- Sunt mai frumoase dacă sunt plantate sub formă de covor, decât atunci când sunt plantate printre alte flori. Cu cât „covorul african” este mai mare, cu atât e mai interesant şi va atrage mai repede atenţia. De asemenea, în acest fel, florile nu vor fi culcate de vânt.
Paşi pentru o plantare reuşită
Pentru a fi siguri că margaretele se vor prinde bine în grădina dumneavoastră, vă prezentăm mai jos câţiva dintre paşii pe care trebuie să-i faceţi:
- plantaţi margaretele într-un loc însorit, unde solul are o scurgere bună; - adăugaţi puţin îngrăşământ organic în gaura în care puneţi floarea;
- plantele trebuie răsădite la o adâncime asemănătoare cu cea din recipientul în care au crescut;
- păstraţi o distanţă de 30 de centimetri între ele; - puneţi un strat protector de 7 centimetri în jurul plantei;
- udaţi bine, până ce solul este umed în întregime;
- dacă margaretele s-au prins nu au nevoie de îngrijiri speciale, dar trebuie ca, din când în când, să tăiaţi florile moarte cu o foarfecă;
- de asemenea, dacă vara este secetoasă, săptămânal udaţi solul, până acesta devine umed.