de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu
Nu este ușor să vă protejați grădina de dăunători fără să apelați la chimicale, care par întotdeauna soluția mai la îndemână. Dar este bine să știți că vă puteți face propriile pesticide şi insecticide organice, din ingrediente pe care le aveți acasă sau le găsiți în comerţ.
Soluție din resturi de ceapă
Adunați cojile, pielițele şi capetele pe care le aruncați de la ceapă într-un recipient închis cu capac şi ţineți-le în frigider până se umple. Puneți totul într-o găleată pe care apoi o umpleți cu apă caldă. Lăsați totul să stea la înmuiat câteva zile (până la o săptămână), într-un loc însorit în grădină sau pe terasă. Strecurați apoi lichidul rezultat şi stocați-l în sticle de plastic cu dispozitiv de pulverizare. Se pulverizează pe plantele de casă sau de grădină, pentru a le feri de afide, de păianjenul din culturile de plante, de omizi. Pentru roșii, de pildă, se stropește săptămânal, timp de o lună. În zilele de tratament, temperatura aerului după apusul soarelui nu trebuie să fie sub 15 grade Celsius.
Tratament cu lapte pentru protecția trandafirilor
Într-un recipient tip stropitoare de opt litri se pune un litru de lapte integral și se completează cu apă. Cu acest lichid se stropesc trandafirii sau alte plante pe care le atacă mucegaiul. O altă soluție este să tăiați în bucăţi o ceapă şi doi căţei de usturoi, apoi amestecați-le în blender împreună cu două căni cu apă. Strecurați lichidul şi puneți-l într-un recipient cu dispo- zitiv special prin care să pulverizați lichidul pe tufele de trandafiri astfel încât să acopere frunzele în întregime. Împotriva puricilor de plante se amestecă două căni cu ulei de masă cu o cană cu săpun lichid, până se obține o emulsie albă. Apoi se ia o lingură cu această emulsie şi se pune într-un litru de apă. Cu această soluţie se pot stropi plantele în zonele în care au purici. Este important să faceți această operațiune când nu este caniculă afară, întrucât frunzele se pot arde.
Ardeiul iute apără roșiile
Ardeiul iute poate fi folosit împotriva afidelor, melcilor fără cochilii, larvelor de fluturi, moliilor, ploșnițelor, altor dăunători care atacă culturile de tomate. Se folosește un kilogram de ardei iuți proaspeți tăiați pe jumătate (sau 1/2 kg ardei iute uscat mărunțit bine), se acoperă cu apă, se lasă la macerat două zile într-o găleată acoperită, apoi se fierbe și se lasă încă două zile la macerat. După care se amestecă bine, iar soluția obținută se filtrează. Trebuie folosită imediat. Cantitățile sunt următoarele: 250-500 ml soluție concentrată la zece litri apă, la care se adaugă 40 g săpun diluat într-un litru de apă. Este foarte eficientă în special împotriva omizilor, dar este bine să evitați contactul cu pielea și mai ales cu ochii!
Gălbenele și coada-calului împotriva păianjenilor
Gălbenelele se folosesc ca „armă” împotriva unor păianjeni și a unor fluturi de dăunători. Se recomandă plantarea de gălbenele printre legume, pentru a feri culturile sau o soluție din 200 g semințe mărunţite acoperite cu zece litri de apă, care se infuzează timp de 24 de ore, după care se filtrează. Coada-calului este o altă plantă cu proprietăți excelente împoriva dăunătorilor culturilor. Prin conținutul crescut de acid silicic întărește țesutul plantei, astfel încât se creează un scut împotriva dăunătorilor. Soluția se face din o parte frunze uscate la zece părți apă. La rândul ei, ștevia este folosită împotriva păianjenului roșu și a afidelor: 300 g rădăcini recoltate toamna se mărunțesc bine și se infuzează timp de trei ore în zece litri de apă caldă (70 de grade). Se strecoară, iar înainte de folosire se adaugă 40 g săpun de casă.
Spray cu usturoi, dușmanul ciupercilor parazite
Usturoiul este un duşman de temut al ciupercilor parazite şi al multor boli ale plantelor. Maceratul de usturoi, care va feri planta de ciuperca manei, se prepară astfel: într-un borcan de trei litri se pun 500 g usturoi necurăţat dat prin maşina de tocat. Se acoperă cu apă şi se ţine la loc întunecat şi cald timp de cinci zile. Apoi se strecoară și se pune în recipiente din sticlă, de preferat închise la culoare. În momentul utilizării se pun câte 60 ml macerat la zece litri de apă, se adaugă două-trei linguri cu săpun lichid şi se stropesc plantele. Este foarte bun pentru tomate - stropirea se face cam de patru-cinci ori în toată perioada de vegetaţie. Dacă mana persistă, se stropesc plantele mai des.
Plantele-insecticid
Există o serie de plante cu proprietăți deosebite, care pot fi valorificate în folosul culturilor de legume. Astfel, puteți face un spray pe bază de pelin. Turnați apă fierbinte peste frunze de plantă şi lăsați-le la infuzat pentru câteva ore. Apoi faceți o diluție de 1:4 şi folosiți soluţia împotriva insectelor care se hrănesc cu seva plantelor. Totodată, următoarele plante conţin substanţe chimice cu proprietăţi antifungice sau antibacteriene, pe care le puteţi extrage tot prin infuzare şi apoi le puteţi pulveriza pe culturile de legume: muşeţel, arpagic, soc, eucalipt, hrean, arbore de ceai, urzică, cimbru. De asemenea, un insecticid natural general este cel pe bază de margarete. Aceste flori se culeg aproape înflorite şi se usucă într-un loc răcoros. Se pun într-un vas câteva linguri cu flori uscate, se acoperă cu vin, se lasă să stea peste noapte şi se amestecă cu un litru de soluţie de săpun de casă fierbinte. După ce se răceşte amestecul se foloseşte în următoarele câteva zile, între utilizări păstrându-se într-un loc întunecos.
Melasa elimină larvele care atacă cruciferele
Spray-ul pe bază de melasă este ideal împotriva viermilor şi larvelor verzei şi ale celorlalte plante crucifere (conopida, broccoli etc.). Se amestecă o lingură cu melasă cu un litru apă fierbinte până capătă culoarea ceaiului, apoi se adaugă şi o linguriţă cu detergent. Pentru a creşte puterea soluţiei, se poate pune și oţet în acest amestec. Se pulverizează atât deasupra, cât şi dedesubtul frunzelor. De asemenea, melasa se poate folosi pentru alungarea insectelor care mănâncă frunze, cum ar fi omizile şi lăcustele. Se amestecă o lingură cu melasă cu cinci grame de săpun într-un litru de apă. Se aplică nediluat. Totodată, melasa aplicată pe solul infestat cu viermi cilindrici poate reduce atacarea rădăcinilor şi înmulţirea acestor dăunători. Se aplică o soluție din 40 ml melasă la un litru de apă, pe metru pătrat de sol, pe săptămână. Pentru alți dăunători ai cruciferelor se poate folosi și oțetul, astfel: se amestecă o parte oţet cu trei părţi apă, se adaugă o linguriţă cu săpun și se pulverizează atât deasupra, cât şi dedesubtul frunzelor.