Main menu

header

de Elena Şerban

Roşu, galben, portocaliu, alb, roz sau mov. Sunt doar câteva dintre culorile cu care ne încântă florile. Dacă aceste minunăţii de culori nu ne mai miră, veţi afla acum un lucru surprinzător: florile nu sunt astfel colorate pentru a se încuraja polenizarea! Până acum se credea că natura a lucrat în avantajul florilor, care erau polenizate mai uşor dacă insectele, mamiferele şi păsările erau atrase de culori.


Culoarea, arma toxică!
Biologii de la trei universităţi au publicat o lucrare care infirmă această teorie, susţinând că, de exemplu, culoarea roşie avertizează ierbivorele că planta respectivă conţine cantităţi însemnate de cianuri. Echipa de cercetători a studiat plante din vestul Australiei şi a descoperit că nevoia de protejare împotriva prădătorilor a fost un factor important în evoluţia lor. Experţii de la Universităţile Plymouth, Portsmouth şi Curtin au descoperit cantităţi ridicate de cianuri în plantele mari, roşii, cum ar fi trandafirii şi macii, substanţe folosite de plante pentru a descuraja ierbivorele. Practic, acest fapt dovedeşte că polenizarea realizată de păsări şi insecte s-a dezvoltat ca un răspuns la atacul ierbivorelor.
Doctor Mick Hanley, conducătorul studiului, a spus că ierbivorele învaţă să asocieze culoarea cu gustul amar sau chiar toxic produs de cianuri. „Se pare că plantele din vestul Australiei nu numai că au dezvoltat o apărare extraordinară împotriva prădătorilor, dar, mai mult, lasă să se vadă clar această armă”, a mai declarat Mick Hanley.