Main menu

header

de Claudia Stan

Floarea de lotus sau nufărul este o plantă ce creşte şi se dezvoltă pe lacuri. Gama de culori variază de la alb, albastru şi ajunge până la nuanţe de roz şi roşu, înfrumuseţând iazurile.

 

Înfloreşte sub soare
Nuferii trebuie să fie amplasaţi în bătaia directă a soarelui, pentru că numai aşa înfloresc. Frunzele diferă ca mărime şi au rolul de a reduce cantitatea de alge din iazuri, prin obstrucţionarea luminii. De asemenea, florile de lotus sunt un ascunziş bun pentru peşti, în cazul în care-i aveţi în iazul dumneavoastră. Perioada de plantare a nuferilor este din primăvară (aprilie) şi până în toamnă (septembrie) şi îi puteţi procura în ghivece mici din magazinele specializate.

Are nevoie de îngrăşăminte
Adâncimea la care se plantează nuferii este de 15 cm sau chiar un metru. Lotuşii se scufundă la adâncimea corespunzătoare treptat, pe parcursul câtorva ani. Plasaţi ghiveciul pe câteva cărămizi aşezate pe fundul iazului. Acoperiţi pământul cu un strat de prundiş curat, pentru ca apa să nu-l spele. În lacurile mari, nuferii se plantează direct în mâlul de pe fund şi, o dată ce şi-au prins rădăcinile, trebuie să le acordaţi o atenţie deosebită. Floarea de lotus are nevoie de îngrijire şi este important ca la venirea toamnei să înlăturaţi frunzele uscate. Trataţi planta cu tablete de îngrăşământ speciale pentru nuferi, ce se înfig în pământ, la baza plantei.

Atenţie în primul an!
De la plantarea nuferilor şi până la înflorirea acestora trebuie să treacă timp. În cazul în care planta nu înfloreşte, înseamnă că trebuie să-i schimbaţi locul, pentru că aţi plantat-o prea adânc. Rupeţi florile în primul an de înflorire, dând astfel şansa nufărului de a se adapta în noul mediu. În anii ce vor urma nu mai este nevoie să faceţi acest lucru, pentru că florile trecute vor fi ascunse (florile rezistă între trei şi cinci zile şi, pe măsură ce se usucă, tulpinile se curbează şi se scufundă, trăgând sub apă floarea închisă).

Plantă sacră
În unele zone din Asia, floarea de lotus este considerată sacră. Cercetătorii au descoperit că aproape fiecare părticică din nufăr are proprietăţi medicinale. Frunzele conţin enzime ce previn îmbătrânirea, florile au proprietăţi astringente, iar rădăcinile sunt bogate în vitaminele B, C şi în fier. Mai mult, în filosofia feng shui este considerată una dintre plantele care sunt aducătoare de noroc. Obiectele ce reprezintă floarea de lotus au de regulă la bază un şoricel, pentru a aminti că lucrurile mari trăiesc printre cele mici şi invers. În lumea hindusă este o zeitate venerată. Nufărul este un simbol unic al naturii, ce creşte în ape tulburi şi mai apoi se ridică la suprafaţă. Când noaptea îşi face apariţia se scufundă în iaz.

Pont. Dacă iazul în care doriţi să plantaţi lotusul este căptuşit cu cauciuc, aşezaţi cărămizile peste câteva lopeţi de prund.

A salvat viaţa unui copilaş

Unele specii de lotus au frunzele atât de mari, încât pot susţine greutatea unui copil nou-născut. Legenda spune că un nufăr i-a salvat viaţa copilaşului frumoasei Zâne a Apelor, după ce acesta a fost furat şi aruncat în lac de vrăjitoare.