Da, aţi citit bine! Există un arbust ce poartă acest nume nu datorită mirosului deosebit de plăcut cu care se „laudă” teiul comun, ci pentru frunzele mari, în formă de inimă. Sub denumirea ştiinţifică de Sparmannia africana, arbustul are frunze de culoare verde crud, cu aspect uşor pufos. Teiul de cameră nu are pretenţii exagerate în ceea ce priveşte nevoia de apă şi de căldură. Este însă deosebit de pretenţios la vasul în care este „cazat”, având nevoie de un ghiveci foarte încăpător. De asemenea, trebuie să „locuiască” pe o terasă uşor umbrită pe timp de vară şi pe o verandă răcoroasă şi însorită iarna. Iubitor de soare
Mare iubitoare de lumină, Sparmannia africana necesită cel puţin patru, cinci ore de soare intens pe zi pentru a înflori. Deşi tolerează căldura, planta se usucă la arşiţă puternică, temperaturile recomandate fiind cuprinse între 18 şi 24 de grade Celsius.
Planta apreciază umiditatea atmosferică ridicată, însă, în ciuda acestui lucru, nu se recomandă pulverizarea directă, deoarece frunzele se pătează. Pentru a păstra condiţiile ideale, utilizaţi un umidificator electric. Dacă nu aveţi aşa ceva, puneţi ghiveciul într-o tavă în care aşezaţi nişte pietricele şi pe care o umpleţi cu apă. Ghiveciul cu Sparmannia va sta peste aceste pietricele.
În perioada de creştere se udă cu regularitate, astfel că, începând cu aprilie, două udări pe săptămână îl vor ajuta să îşi dezvolte frunzişul şi să înflorească.
Iarna, teiul de cameră amplasaţi-l în spaţii foarte bine luminate (lângă o fereastră). Temperatura din cameră trebuie să varieze între 10 şi 14 grade Celsius. Nu se udă intens. Dacă trece cu bine de iarnă, primăvara vă va aduce o surpriză plăcută. Planta se „umple” cu boboci grupaţi în inflorescenţe. Aceştia se deschid în flori albe, cu patru petale şi stamine galbene portocalii.
Transplantarea se face primăvara
Substratul ideal pentru Sparmannia africana are la bază pământ de grădină, îmbogăţit cu mraniţă de frunze, dar şi nisip pentru asigurarea drenajului. Din martie până în toamnă, în luna octombrie, puteţi aplica un îngrăşământ echilibrat, pentru plante cu flori. Planta se înmulţeşte prin butăşirea ramurilor, ce trebuie să aibă loc primăvara (martie-mai). Pentru un rezultat bun folosiţi lăstari tineri, de vârf, cu două noduri, înrădăcinaţi în substrat de turbă umedă, la semiumbră. Vara, după ce nu mai au loc înfloriri, tăiaţi ramurile până la jumătate.
Elena Şerban