de Claudia Stan
Gloxinia (Sinningia speciosa) este o plantă din familia Gesneriaceae, originară din Brazilia. De o frumuseţe explozivă, aproape ireală, splendida floare este foarte întâlnită în decorarea caselor şi birourilor. Bogăţia de culori şi fineţea frunzelor îi dau gloxiniei un farmec uluitor. Explozie de flori
Planta prezintă două mari avantaje. În primul rând, înfloreşte pe toată perioada anului dacă florile sunt curăţate la timp şi apoi nu necesită îngrijiri speciale. Superba gloxinia este o plantă ornamentală cu flori dantelate, ce au un diamentru maxim de şapte centimetri. Atingerea florilor lasă o senzaţie de catifea, iar nuanţele sunt dintre cele mai variate: de la alb, roz, roşu şi până la violet, simple, bicolore sau pestriţe. Printre cele mai luxuriante gloxinii din lume sunt cele ce au două nuanţe ale aceleiaşi culori, exteriorul are o culoare mai deschisă, iar interiorul ceva mai intensă.
Feriţi-o de soare!
Chiar dacă nu este o plantă pretenţioasă, gloxinia îşi cere drepturile. Este necesară plasarea ei într-un loc ferit de razele soarelui, pentru a evita expunerea directă. De asemenea, udarea nu se face din abundenţă, ci de două ori pe săptămână. Pe timp de vară se menţine solul umed, fără ca farfuriuţa de sub ghiveci să aibă apă. Din cauza apei, rădăcinile plantei pot putrezi, iar durata de viaţă (deşi este de câţiva ani) să se diminueze la câteva săptămâni! Evitaţi să pulverizaţi apă pe frunzele şi pe coroana florală a plantei, pentru că îi vor apărea nişte pete maronii ce strică aspectul florii. Este indicată folosirea insecticidului atunci când apar diverse probleme cauzate de insecte. Bobocii bolnavi se îndepărtează. Mai mult, atunci când planta se usucă dintr-o dată, cel mai bine este să o aruncaţi cu tot cu ghiveci, pentru că este foarte probabil să fie din cauza unui virus.
Asiguraţi-i un ghiveci mic
Când plantaţi o gloxinia aprovizionaţi-vă din timp cu un ghiveci mic, ce are multe găuri de drenaj, şi un sol fertil. Nu încercaţi să îi puneţi îngrăşământ lichid diluat cu apă, deoarece îi va arde rădăcinile. Floarea se simte cel mai bine într-un ghiveci mic, pentru că oricum nu are rădăcini prea lungi. După ce gloxinia înfloreşte, frunzele încep să moară. Se culeg cu grijă părţile moarte ale plantei şi se reduce udarea, pentru ca bulbii să stea în uscăciune totală (cam două luni).
Apă la temperatura camerei
Pentru cei care nu-şi permit să ude planta cu apă plată există un remediu la fel de eficient. Puneţi într-un recipient de plastic apă de la chiuvetă şi lăsaţi-o să se decanteze vreme de o săptămână. Apa va deveni perfectă pentru udare, dar nu uitaţi să o menţineţi la temperature camerei. Nu lăsaţi solul să se usuce mai mult de doi centimetri, pentru că planta va avea de suferit. Solul în care gloxinia se dezvoltă cel mai bine este compus din turbă, nisip, pământ de frunze şi mai ales muşchi de pădure. De asemenea, frumoasa plantă nu suportă curenţii de aer, aşa că nu o aşezaţi într-un loc în care se dechide geamul. Pe perioada iernii, planta suportă în jur de 16 grade Celsius, iar vara, în jur de 33 de grade Celsius.
Se înmulţeşte prin seminţe
Lunile cele mai fertile pentru Sinningia speciosa sunt din martie până în octombrie. Gloxinia se înmulţeşte prin seminţe, dar durează cam şase luni până ce din sămânţă va răsări o plantă matură, dar care nu are un aspect estetic, apărându-i mici „noduli”. Dar cea mai simplă metodă de înmulţire este cea din fragmente de frunză şi de tulpină, ce se ţin într-un pahar cu apă, până ce acestea vor face „mustăţi”.
Atenţie
Dacă alegeţi să cumpăraţi gloxinia din magazine de specialitate acordaţi mare atenţie frunzişului. Acesta trebuie să aibă un aspect sănătos, complet verde şi lipsit de pete maronii. Bobocii trebuie să fie susţinuţi de codiţe tari şi nu uitaţi să verificaţi dedesubturile frunzelor, ca nu cumva să fie ascunşi dăunătorii. Chiar dacă vă sunt dragi nu le cumpăraţi bolnave, pentru că riscaţi îmbolnăvirea celorlalte plante pe care le aveţi. În caz de îmbolnăvire ulterioară izolaţi planta şi pulverizaţi insecticid!