de Roxana Istudor şi Florica Pintea
Există foarte multe persoane care afirmă că muzica face plantele să crească mai bogat și mai frumos, ba chiar că înfloresc mai mult. Pe de altă parte, există voci care contestă această afirmație. Dar studii recente atestă faptul că plantele sunt capabile de a distinge sunete și chiar a le deosebi între ele.
Rădăcinile cresc în direcția sunetului apei
Plantele sunt în stare să deosebească scurgerea apei sau bâzâitul insectelor în jur, afirmă Monica Gagliano, biolog în cadrul Universității din Western, Australia. Împreună cu colegii săi, specialista a plasat semințe de mazăre în vase în formă de Y, întoarse cu susul în jos. Un „braț” al ghiveciului a fost direcționat spre o farfurie cu apă, altul spre o conductă prin care curge apă. Toate rădăcinile plantei au crescut în direcția locului în care se auzea apa curgând. „Pur și simplu știau că apa era acolo, chiar dacă nu exista decât sunetul care să le ghideze”, explică Gagliano.
Disting între zgomote diferite
Cercetarea specialiștilor australieni, publicată în revista „Oecologia”, vine după o serie de alte studii care au demonstrat că o parte a florei poate detecta și interpreta informații de acest tip. De pildă, o specie de varză s-a dovedit capabilă să distingă între sunetul scos de mestecatul unei insecte din preajmă și cel al vântului, producând mai multe toxine în primul caz. „Avem tendința de a subestima plantele, întrucât reacțiile lor nu ne sunt accesibile, dar frunzele lor se dovedesc a fi detectori foarte sensibili”, afirmă Heidi Appel, specialist în mediu înconjurător la Universitatea din Toledo, Spania.
Reacționează prin schimbări hormonale
Alte studii au demonstrat faptul că, atunci când „aud” albine în jur, unele plante cresc producția de polen pentru a atrage insectele. Există, de asemenea, dovezi că plantele reacționează prin schimbări hormonale la diverse sunete, acestea influențându-le de asemenea consumul de oxigen, expresia genetică și rata de creștere, acest din urmă caz confirmând faptul că au dreptate cei care consideră că muzica face plantele să crească mult mai spectaculos.
„Vibrațiile sunetelor pot genera un răspuns din partea plantelor prin receptori mecanici - aceștia pot fi structuri de foarte mici dimensiuni, orice s-ar putea asemăna cu o membrană“ (Michael Schöner, biolog, Universitatea Greifswald, Germania)