de Roxana Istudor şi Florica Pintea
Ați observat că, atunci când plantele se află în plin soare, frunzișul se modifică? Potrivit specialiștilor, explicația constă în faptul că florile sunt capabile să-și producă propria protecție solară și, mai mult, să se trateze în cazul în care astrul zilei le produce daune.
Un ecran ce păstrează frunzele la adăpost
Cercetătorii au descoperit modalitatea prin care plantele care depind de soare pentru energie știu, în același timp, să se protejeze de razele dăunătoare, utilizându-le doar pe cele care le sunt de folos, arată „NaturalNews”. Un studiu derulat la Universitatea Purdue, din Indiana, a dus la observații relevante cu privire la existența unui așa-numit „ecran de protecție” la care plantele recurg pentru a-și ține frunzișul la adăpost de problemele cauzate de ultraviolete.
Incredibil de eficace
Se numesc „sinapate esters” și sunt substanțe chimice de protecție. Plantele le direcționează spre suprafața frunzelor de fiecare dată când este nevoie. Odată ajunse la locul de acțiune, acestea blochează radiațiile ultraviolete, pentru ca acestea să nu penetreze frunzele și să producă daune structurii sau ADN-ului plantei, arată cercetarea publicată în „Journal of the American Chemical Society”. Formula pe care o folosește planta este incredibil de eficientă, absorbind în totalitate razele cu potențial de risc.
Contracarează efectele pe loc
O cercetare publicată de „Proceedings of the National Academy of Sciences” relevă faptul că plantele utilizează proteine de alarmă genetică pentru a produce enzime care detoxifică moleculele periculoase formate odată cu expunerea în lumină prea puternică. Mai exact, au capacitatea de a se „trata” singure încă din stadiul de celulă. Aceste observații au fost reconfirmate de cercetătorii de la Universitatea de stat din Washington. Structura plantelor le permite ca în același timp în care suferă de radiațiile dăunătoare să emită și mecanismul chimic necesar pentru a se proteja și a contracara efectele. „Până acum nu am știut dacă ordinea acestor evenimente era o certitudine. Rezultatele noastre sugerează faptul că este nevoie de o aprofundare a felului în care funcționează acest sistem al membranelor, care nu a fost luat în considerare până acum”, explică biologul Helmut Kirchhoff, autor al studiului.