de Roxana Istudor şi Florica Pintea
După ce cu ani în urmă NASA a realizat teste cu efectele plantelor asupra moralului oamenilor, cercetători de la patru universități au decis să extindă observațiile la spațiul de lucru și, implicit, la eficiența muncii.
Angajații devin mai veseli
Cercetători de la patru instituții de învățământ superior au realizat un studiu din care reiese că prezența plantelor la locul de muncă poate schimba semnificativ starea de spirit a angajaților, crescându-le eficiența și productivitatea, arată „NaturalNews”. Mai mult, a reieșit că nivelul de concentrare asupra sarcinilor este mult sporit, angajații fiind chiar mai veseli în prezența plantelor decât în absența acestora. „Deși au existat studii anterioare direcționate spre acest tip de estimări, este pentru prima dată când se evaluează nivelul concret al beneficiilor pe termen lung pe care le are vecinătatea plantelor asupra angajaților. Acest rezultat este o adevărată provocare pentru ceea ce s-a gândit până acum, și anume faptul că un birou curat duce la o mai mare productivitate”, explică specialistul Marlon Nieuwenhuis, unul dintre autorii studiului.
Capacitate sporită de concentrare
Cercetătorii au observat comportamentul angajaților din Olanda și din Marea Britanie și au direcționat studiul spre locuri de muncă având oarecare încărcătură - un call center și un executor judecătoresc. Angajații au fost monitorizați timp de 18 luni și s-a constatat că productivitatea muncii a crescut cu peste 15 procente în spațiile decorate cu plante față de cele standard. De asemenea, s-au înregistrat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește satisfacția și starea de bine de la locul de muncă, precum și capacitatea de concentrare. Toate aceste modificări au fost demonstrabile științific, inclusiv prin felul în care au lucrat angajații, vizibil mai puțin stresați. „Am urmărit ca fiecare să poată observa o plantă de la biroul său. Atunci când omul lucrează într-un mediu mai prietenos grație prezenței unei plante, muncește mai bine și este mai fericit”, argumentează Chris Knight, specialist în cadrul Universității Exeter.
Cele mai bune alegeri
Cei care doresc să pună plante în birouri au de unde alege, cu condiția să se respecte particularitățile fiecărei flori atunci când vine vorba despre nevoia de lumină. De exemplu, violetele africane sau aloea vera sunt ideale pentru spațiile de birouri cu ferestre mari, dar fără expunere directă la soare. Fiecare încăpere de circa 30 de metri pătrați ar trebui să aibă cel puțin o plantă, arată cercetătorii.
Un studiu al NASA a demonstrat că plantele din birouri elimină compuși chimici nocivi, purificând aerul de poluarea acumulată în acest tip de spații închise