de Claudia Stan
Dacă vi se pare că florile de apartament pe care le aveţi sunt prea comune şi le vedeţi la tot pasul prin florării sau pe la prietene, noi vă sugerăm să vă achiziţionaţi ceva aparte. Abutilonul, un arbust originar din Brazilia, cunoscut şi sub denumirile de arţar de cameră, datorită frunzelor asemănătoare arborelui omonim sau lanternă chinezească, fiind înrudit cu hibiscusul, reprezintă o opţiune excelentă. 150 de specii
Arţarul de cameră are flori splendide, de culoare albă, galbenă, portocalie, roşie sau violetă, ce înfloresc pe tot parcursul anului, oferind un spectacol minunat al culorilor. În genul Abutilon se regăsesc nu mai puţin de 150 de specii, multe dintre ele fiind decorative. Cel mai întâlnite ca plante de apartament sunt: Abutilon megapotamicum, Abutilon striatum, Abutilon hybridum şi Abutilon vitifolium. În ţara noastră, lanterna chinezească este crescută ca plantă de interior, ajungând şi la înălţimi de doi metri.
Nu este pretenţios
Ca oricare altă plantă de interior, arţarul de cameră necesită îngrijire, însă nu este pretenţios. Primăvara şi toamna se ajustează forma plantei prin tăierea ramurilor îmbătrânite şi scurtarea crenguţelor tinere. Mai mult, planta are nevoie de lumină (cam patru ore pe zi) şi căldură pentru a înflori. Cel mai bine se simte atunci când este plasată într-un loc însorit, în faţa ferestrelor cu dispoziţie sudică sau estică. Este recomandat ca pe timpul iernii să plasaţi arbustul într-un loc în care temperatura nu scade sub 12 grade Celsius, pentru a preveni distrugerea sa.
Adoră apa
Pe fundul ghiveciului în care va fi plantat sau transplantat arţarul de cameră trebuie să puneţi un strat de pietriş, după care să adăugaţi pământul. În perioada de dezvoltare este bine să udaţi arbustul din abundenţă. Atenţie! De la sfârşitul toamnei până la începutul primăverii se udă numai atât cât pământul să nu fie uscat. Când înfloreşte se recomandă fertilizarea solului de două ori pe lună, aplicând îngrăşământ lichid. Înmulţirea arţarului de cameră se face uşor, prin seminţe sau lăstari tăiaţi primăvara din planta-mamă. Butaşii se plantează în pământ nisipos şi se amplasează ghiveciul într-un loc luminos şi călduros.
Ponturi:
- vara plasaţi ghiveciul afară, pe terasă sau pe balcon, pentru ca Abutilon să înflorească abundent;
- din când în când pulverizaţi apă pe frunze;
- nu aşezaţi arbustul în bătaia curenţilor de aer!
- feriţi-l de atacul musculiţei albe şi al păianjenului roşu!
„Virusul mozaic”, estet fără voie
În 1868, în Anglia a fost descoperit un virus ce atacă planta Abutilon, determinând pestriţarea frunzelor. Acesta a fost numit de cercetători „virusul mozaic” şi se manifestă prin apariţia unor pete galbene, luminoase pe toată lungimea frunzei. Ciudat este că virusul nu afectează sănătatea plantelor ornamentale, ci doar le sporeşte frumuseţea. Virusul cu pricina nu poate fi transmis prin contact cu alte plante, dar se poate lua prin plantarea seminţelor de Abutilon infestate. Dacă arbustul este ţinut în lumină puternică, „infecţia” dispare şi frunzele devin complet verzi.