de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu
Pentru mulți dintre vegetarienii lumii, un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea din Missouri nu e tocmai o veste bună: plantele pot simţi atunci când urmează să fie mâncate.
Pun la punct sisteme de apărare
Plantele posedă un grad de inteligență pe care oamenii abia în ultima vreme au început să-l descopere. Un exemplu este capacitatea de a simți că urmează să fie „sacrificate”. Mai mult, în momentul în care percep această amenințare pun la punct sisteme de apărare care să împiedice acest deznodământ, notează businessinsider.com. Studiul a fost făcut pe planta arabidopsis, iar cercetătorii au înregistrat vibraţiile pe care omizile le provoacă atunci când muşcă din frunzele plantei, apoi au realizat experimentul propriu-zis folosindu-se de vibraţii asemănătoare, pe care planta le putea percepe. În acest fel au observat că, atunci când simte mișcarea respectivă, planta secretă uleiuri menite să țină omizile la distanță.
Discern între vibrații diferite
Substanțele pe care le secretă planta pentru a se apăra de agresori sunt transmise pe toate frunzele în caz de pericol, dar planta nu le mai secretă atunci când este expusă unor vibrații diferite de cele ale omizilor, ceea ce înseamnă că are capacitatea de a distinge între zgomote și de a „ști” care este cel de primejdie. „Studiul nostru este primul care exemplifică modul în care plantele reacţionează când simt pericolul din exterior. Am descoperit că plantele simt când urmează să fie mâncate şi secretă substanțe care să ţină inamicii la distanţă”, explică experta Heidi Appel.
Semnalul de hrănire similar cu al unui atac al omizilor schimbă metabolismul celular al plantelor pentru a produce mai multe substanțe de apărare