de Călin Popa şi Victoria Dumitru
Una dintre recentele descoperiri care au uimit specialiștii este observația faptului că plantele au capacitatea de a „mirosi” în mediul înconjurător, chiar dacă nu au un organ specializat pentru asta.
Paraziții „adulmecă” potențialele gazde
Pe lângă capacitatea de a „auzi” apropierea inamicului, plantele pot „mirosi” semnalele volatile pe care le emit creaturile ce se apropie de ele, arată rezultatele unui studiu derulat la Institutul Federal de Tehnologie din Zürich, Elveția. Acest aspect este cel mai bine reliefat de comportamentul plantelor parazite, care, majoritatea, au capacitatea de a „adulmeca” o potențială gazdă pe care să se dezvolte. Unele dintre ele, după ce „decid” care gazdă este mai bună, se înfășoară în jurul acesteia și încep să-i extragă nutrienții.
Microtuburi care răspund semnalelor chimice din aer
Experții au încercat să „decodifice” mecanismul prin care plantele pot „mirosi” chiar și în absența unui organ dedicat acestui simț. S-a ajuns la concluzia că plantele posedă anumiți mecanoreceptori care detectează orice schimbare în mediul ambiant și răspund în consecință. Potrivit specialiștilor, întregul proces se desfășoară la nivelul unor microtuburi care există în celulele plantelor și care reacționează la semnalele chimice din aer, permițând plantei să „miroasă”. Mai mult, acest tip de percepție a plantelor are la bază un compus similar unuia existent în țesuturile umane, notează BBC.
Potrivit studiilor, planta parazită numită cușcuță se „cațără“ cu precădere pe roșia-grâului, pentru că tomata emană în aer un miros mult mai plăcut decât alte culturi