de Laura Zmaranda şi Florica Pintea
Vreți să aduceți un plus de farmec în decorul casei dumneavoastră sau poate la birou? Vă ajutăm cu o idee. Puteți folosi, într-o mulțime de posibilități de design, plantele aerofite. Corina Cimpoca (medalion), fondator FlyGarden, a descoperit plantele aerofite în urmă cu trei ani, iar astăzi ne împărtășește din experiența ei cu aceste „bijuterii vegetale”.
„În România sunt cunoscute de doar trei ani”
- Doamna Corina, vă ocupați de comercializarea plantelor aerofite. Când a început această activitate și de ce ați ales aceste plante?
- Am descoperit aceste plante acum trei ani, când voiam să fac un cadou inedit. Mi-au plăcut atât de mult, încât m-am gândit că poate fi o activitate pentru concediul de maternitate. Astfel, am început să caut furnizori și idei, am pus magazinul online pe picioare și lucrurile au început să meargă. Aceasta nu este activitatea mea principală și nicio afacere din care să câștig. Este mai degrabă o pasiune pe care o dezvolt, în primul rând, acasă. Toată casa noastră este plină de aranjamente, și mereu găsesc noi idei de decorațiuni cu plante aeriene. Este ceva ce mă relaxează, să fac aranjamente cu plante aeriene.
- Cât de populare sunt aceste plăntuțe în România?
- Au devenit foarte populare mai ales în ultimii doi-trei ani, dar ele sunt utilizate ca decorațiuni în Europa de mult mai mult timp. Acest tip de plante cresc în mod natural în zone calde și umede (America Centrală și de Sud), iar dacă le oferim un mediu similar în casele noastre, vor fi fericite și se vor dezvolta frumos.
„Pot supraviețui câțiva ani buni, pot înflori și pot face pui”
- Plantele pe care le comercializați dumneavoastră de unde provin?
- Am un parteneriat cu o seră din Ungaria și la fiecare comandă primesc noi specii. De fiecare dată am idei noi de decorațiuni și este grozav pentru că opțiunile sunt nelimitate.
- Care este ritmul lor de creștere și durata de viață?
- Eu am plante și de acum trei ani, când am început să mi le cumpăr. Cresc destul de lent, dar se dezvoltă frumos. Am avut și câteva serii de pui de la mai multe plăntuțe, iar câteva au și înflorit. În principiu, după ce o plantă face pui, mai rezistă doar câteva luni. Durata de viață depinde foarte mult de cât de bine sunt îngrijite. Dacă sunt îngrijite corect (ținute la lumină și udate o dată pe săptămână, sub jet de apă și apoi uscate), ele pot supraviețui câțiva ani buni, pot înflori și pot face pui.
„Au nevoie de lumină, de apă şi... de multă dragoste”
- Plantele aerofite sunt foarte speciale prin faptul că nu au nevoie de pământ pentru a supraviețui. Presupun că au nevoie de alte condiții. Care sunt acestea?
- Lumină, apă (pentru a le hidrata trebuie puse sub jet timp de câteva secunde, după care aşezate la uscat pe un șervețel) și multă dragoste. O duc foarte bine dacă sunt stropite uneori cu îngrășământ de orhidee. Atât!
- Din experiența dumneavoastră, care sunt cele mai puțin pretențioase plante aerofite și care sunt cele care au nevoie de condiții speciale?
- Nu am întâlnit plante cu nevoi speciale, le tratez pe toate la fel și am pierdut doar două (din câteva sute) în trei ani. Gândiți-vă că plantele aerofite rezistă și atunci când sunteți plecați în vacanță. Dacă plecați pentru o lună, spre exemplu, este suficient să scufundați planta timp de patru ore, cu trei zile înainte de a pleca și încă o dată timp de 12 ore, imediat înainte de a pleca. Apoi așezați planta într-un loc umbrit, dar nu la întuneric. Posibil ca la întoarcere să arate puțin deshidratată, de aceea va trebui să o scufundați din nou în apă timp de 12 ore și timp de încă patru ore, două sau trei zile mai târziu. Apoi se reia udarea normală. Dacă lipsiți mai multe luni este recomandat să așezați planta afară (exceptând lunile friguroase) unde sistemul de udare/ stropitorile o pot uda. Aveți grijă să o plasați într-o zonă de lumină sau cu mediu de umbră, nu sub tufe sau unde este umbră profundă. Dacă nu aveți o astfel de zonă, folosiți o umbrelă veche (altă culoare decât negru) pentru a forma un con de umbră. Dacă planta este udată și are lumină, probabil când vă veți întoarce veți avea mai multe plante decât înainte.
- Care sunt simptomele care ne anunță că au o problemă?
- Atunci când o plantă aeriană are probleme, îți poți da seama ușor, pentru că din verde (mai închis când e hidratată și mai deschis când e deshidratată) planta devine maronie și lipsită de viață. Pentru a preveni acest lucru, ea trebuie udată corect, iar astfel de probleme nu vor apărea. Dacă totuși se întâmplă, puteți încerca să o țineți în apă două-trei ore, iar apoi să o puneți la uscat într-un loc luminos, dar nu în lumina directă a soarelui.
„Pot fi puse în cochilii de scoici, pe bușteni decorativi din lemn, în globuri de sticlă, în tablouri vii”
- Terariile în care sunt păstrate trebuie să fie într-un anumit fel sau trebuie realizate dintr-un anumit material?
- Nu există condiționări, posibilitățile sunt nelimitate, ele pot fi agățate cu sfori de tavan, pot fi puse în cochilii de scoici, pe bușteni decorativi din lemn, în globuri de sticlă (cu orificii destul de mari, pentru a putea respira), în tablouri vii etc.
- Care sunt cele mai scumpe plăntuțe de acest fel?
- Sunt unele specii mai rare, dar personal nu am încercat să le achiziționez. În general, valoarea unei plante este de 30-50 de lei, la care se adaugă costurile decorațiunii, iar valoarea finală ajunge undeva la maximum 100 lei. Eu personal nu comercializez plante mai scumpe, deoarece îmi doresc ca aceste minunății să ajungă, fără mari eforturi, în cât mai multe case.
„Trebuie păstrate la mai mult de trei metri de fereastră“
- Unde pot fi aşezate?
- La interior plantele aerofite trebuie păstrate la mai mult de trei metri de fereastră (sticla amplifică căldura și se poate ajunge la uscarea excesivă a plantelor și la ardere, în acest sens fereastra trebuie să fie deschisă pentru a atenua efectul de căldură excesivă), iar în aer liber ideal este să le puneți sub un copac sau o terasă. Poate fi pusă în lumina directă a soarelui, dar doar pentru o oră dimineața sau seara. Evitați să le lăsați toată ziua direct în soare pentru că lumina excesivă le poate provoca arsuri. Plantele aerofite se pretează foarte bine și pentru decorarea birourilor unde iluminatul fluorescent va asigura o lumină corespunzătoare pentru creșterea lor. Dacă este necesar, pentru o iluminare mai puternică se poate pune și o lampă de birou. Dacă planta își pierde din culoare înainte de înflorire este un semn că nu are lumină suficientă.
- Ce altceva trebuie să mai ştim?
- Pentru ca planta să fie udă complet, scufundați-o într-o chiuvetă sau o găleată. La fiecare două săptămâni, este recomandat să țineți plăntuțele la înmuiat timp de câteva ore. Excepție fac plantele înflorite care trebuie scufundate preț de doar câteva secunde pentru că altfel își pierd petalele. Dacă în spațiul în care sunt păstrate este un aer foarte uscat, plantele pot fi hidratate în fiecare zi, cu mențiunea că între udări trebuie să existe timp suficient pentru a se usca. Dacă nu știți cu certitudine când trebuie udate, există un test care vă poate ajuta. Rupeți o frunză din exteriorul lor și dacă se desprinde cu ușurință înseamnă că nu are nevoie de apă. Dacă se desprinde greu, trebuie hidratată.