Main menu

header

709 27 1de Călin Popa şi Florica Pintea

O grădină de iarnă reprezintă un mare plus pentru fiecare casă. Mulți cred că această îndeletnicire trebuie să înceteze odată cu primele semne de iarnă, însă este o convingere total neîntemeiată.

Rentabilitate, mișcare, sănătate

Datorită varietății de metode prin care grădinăritul se poate realiza inclusiv iarna, toată lumea poate continua creșterea plantelor, legumelor, plantelor aromatice şi fructelor chiar și în lunile reci. Există mai multe modalităţi prin care pasionaţii se pot bucura de minunile grădinăritului pe întreaga perioadă a anului, cu avantaje legate de sănătate, economie şi chiar de starea emoțională. Concret, grădinăritul pe timp de iarnă este unul rentabil, întrucât cei care îşi cultivă propriile ierburi și legume îşi pot limita cheltuielile. Un alt beneficiu al grădinăritului de iarnă este mişcarea. Avantajele suplimentare au de-a face şi cu produsul în sine. Cei care recoltează fructe și legume din propriile grădini în timpul lunilor de iarnă mănâncă mult mai multe verdeţuri, şi mai sănătoase. Grădinăritul de iarnă oferă, de asemenea, beneficii emoţionale, dând satisfacție deplină celor care iubesc plantele.

Varietăți de cultivat în sezonul rece

709 27 2La început, aveți nevoie de puțină documentare, cu scopul de a determina ce plante „funcţionează” cel mai bine în grădina dumneavoastră de iarnă, lucru care depinde şi de condițiile regiunii în care locuiţi. Cei care utilizează serele interioare încălzite, aşa-numitele solare, au libertatea de a creşte absolut tot ceea ce ar planta în mod normal. Același lucru este valabil și pentru cei care aduc grădinile de iarnă în interior, întrucât prin utilizarea diverselor recipiente, puteți crește aproape orice plantă pe tot parcursul anului. Unele plante care fac casă bună cu grădinile de iarnă includ ierburile ornamentale (sau decorative) şi aromatice, ferigile sau diferitele legume. Puteți avea în vedere creșterea de roșii, spanac, varză, morcovi, cartofi, pătrunjel, rozmarin.

Mai puțini dăunători

Unora dintre plantele indigene le-ar putea face bine mediul de iarnă natural, altele, însă, ar putea avea nevoie de diferite „umpluturi” de sezon pentru a-şi continua creșterea în aer liber. Acestea includ capace pentru paturile ridicate de plante, rame şi alte asemenea tertipuri, care oferă plantelor apărarea necesară împotriva îngheţului. Documentaţi-vă asupra categoriilor de plante originare din zona din care proveniţi și alegeți-le în consecință. Dacă utilizați o umplutură sezonieră, cum ar fi paturile ridicate acoperite, monitorizaţi temperatura solului, pentru a vă asigura că nu este prea rece pentru plante. Un alt avantaj al grădinăritului de iarnă este că nu va fi nevoie să vă ocupaţi de dăunători ca în timpul lunilor de vară. De asemenea, cu ajutorul serelor de interior, puteți prelungi sezonul florilor preferate.

Morcovi și ridichi pentru începători

Salata verde, mazărea, broccoli și multe alte legume care preferă vremea rece pot fi o alegere bună pentru începători. Noii grădinari interesați de cultivarea legumelor ar trebui să planteze morcovii și ridichile laolaltă, aceste două legume prosperând și ajutându-se reciproc când sunt crescute împreună. Cei cu experiență pot începe sezonul grădinăritului de iarnă cu paturi ridicate, în care să crească dovlecei. Conopida este considerată o legumă dificil de întreținut, iar anghinarei nu îi place vremea rece și va trebui să-i fie monitorizată permanent temperatura.

Sere de toate felurile

Serele, construcţii cu acoperiş şi pereţi din sticlă sau combinaţii din sticlă cu alte materiale transparente, în care se creează un climat artificial propice condiţiilor optime de creştere şi dezvoltare a plantelor pe durata întregului an, sunt structuri care oferă un climat fără îngheț. Există, probabil, la fel de multe modele de sere câţi grădinari sunt. Cele neîncălzite sunt foarte bune pentru creșterea culturilor de plante ale rădăcinoaselor sau legumelor cu frunze. De asemenea, încălzite, sunt excelente pentru creșterea plantelor tropicale. Sera portabilă este menită să asigure plantelor protecție și căldură, evitându-se astfel problemele valabile în cazul celei fixe. Întrucât nu trebuie să stea în același loc ani la rând, compromiterea solului și dăunătorii nu mai reprezintă impedimente. O seră portabilă este proiectată sub forma unei colivii de mari dimensiuni, dintr-un material plastic special, astfel încât să poată fi uşor de ridicat şi de mutat. Pentru grădinari, rezultatul final obţinut creşte semnificativ flexibilitatea şi funcţionalitatea grădinii de legume. Culturile târzii de iarnă pot fi recoltate atunci când, în mod normal, ar fi murit din cauza gerului. Acest lucru înseamnă că legumele cu frunze verzi, precum varza, vor fi disponibile chiar şi în mijlocul iernii. Imediat ce vremea se încălzeşte suficient, serele portabile pot fi mutate către alte plante în stadii timpurii de creştere, astfel încât grădina să devină una mult mai productivă.

Paturile ridicate îmbunătățesc solul

709 27 3Grădinăritul pe paturi ridicate, o practică folosită de secole, se bucură de o renaştere în zilele noastre. „Ridicat” înseamnă că nivelul solului în pat este mai mare decât al solului din jur, iar „pat” înseamnă o dimensiune suficient de mică pentru a lucra efectiv o suprafaţă de teren. Un pat nu trebuie să fie mai mare de patru metri lungime, iar o lăţime convenabilă pentru a lucra uşor pe un pat ridicat este de 1,25 m. De obicei, paturile sunt înrămate cu scânduri, dar se pot folosi şi alte materiale, inclusiv cele reciclabile. Aceste paturi asigură o producţie mai mare la metrul pătrat de grădină, nu necesită spaţiu între rânduri, îmbunătățesc condițiile solului şi nu sunt călcate ori tasate.

Îngrijire specială pentru plantele de apartament

709 27 4Pentru plantele de apartament, iarna vine cu mai puțină lumină, mai puțină aerisire și mai multă „uscăciune” în atmosferă. Ca urmare, multe folosesc acest sezon slab luminat ca o fază de repaus. Iarna, pentru multe plante este suficient să le ţineţi departe de căldură. De asemenea, trebuie să fiţi atenţi ca frunzele să nu atingă fereastra rece, în caz contrar planta va primi un şoc termic, frunzele vor deveni maro şi se vor desprinde. Rădăcina plantei nu trebuie să stea la frig, dar nici la temperatură mare. Preventiv, puteţi plasa o bucată de polistiren sau o plută sub ghiveci. Totodată, atenție la udarea excesivă, întrucât plantele de interior nu au nevoie de multă apă în timpul iernii. Împotriva aerului uscat pulverizați planta cu apă călduţă de câteva ori pe săptămână.