de Laura Zmaranda şi Florica Pintea
Este primăvară, iar în luna martie este momentul optim pentru a pune în pământ semințele de legume sau pentru a planta răsadurile. Pentru că mulți dintre noi nu au șansa de a avea o grădină în aer liber, ne-am propus să transferăm această activitate pe balcon. Pentru că foarte multe dintre legumele din grădina exterioară pot fi cultivate la interior, grădina de pe balcon este o alternativă reală. Cu puțin simț estetic și imaginație, aceasta se poate transforma într-o oază plină de culoare, de vibrație și de hrană sănătoasă.
Alegeți un sol prin care apa să se dreneze cu ușurință
Pentru cultivarea legumelor în balcon puteți folosi orice tip de recipient, în comerț se găsește o varietate largă de recipiente din lut sau din plastic în diferite dimensiuni și forme. Puteți chiar recicla în acest sens sticlele nefolosite sau ghivecele vechi. Însă, indiferent de alegerea făcută, recipientele trebuie să îndeplinească neapărat o condiție, și anume să aibă găuri prin care apa să se dreneze. Tot cu scopul de a drena apa, se recomandă ca, înainte de a pune substratul, să umpleți fundul recipientului cu pietriș grosier. Acest lucru va îmbunătăți semnificativ drenarea plantelor dumneavoastră. Solul care se pretează pentru cultivarea legumelor pe balcon este cel care are în compoziția sa așchii de lemn, turbă, rumeguș, vermiculit (un mineral din grupa silicatelor), perlit etc. Legumele care pot fi cultivate în balcon sunt variate, dar plantele care pot fi ușor transplantate sunt cele mai indicate, astfel încât dacă germinarea semințelor se face în alt recipient plăntuțele să fie mutate cu ușurință în recipientele de cultivare. În general, legumele din balcon trebuie să fie udate o singură dată pe zi. Atât timp cât plantelor le-au fost asigurate condiții necesare, suficientă lumină și umiditate, grădinăritul în balcon vă va furniza o recoltă bogată. Asigurați-vă că vă recoltați legumele atunci când acestea ajung la maturitate. Cultivarea unei grădini de legume pe balcon nu este dificilă și diferă de grădinăritul în aer liber doar prin faptul că trebuie să asigurați un sol propice și să întrețineți plantele în funcție de condițiile de pe balcon. Așadar, ce plante puteți cultiva?
Salata, ridichile și fasolea au nevoie de locuri însorite
Fasolea este una dintre legumele care pot fi cultivate cu ușurință pe balcon, în ghivece. Recipientul folosit pentru cultivarea acestei legume trebuie să aibă o adâncime de 20 cm sau chiar mai mult. Fasolea iubește spațiile însorite, așadar poziționați recipientele în lumină și, pentru că cele mai multe soiuri de fasole sunt cățărătoare, asigurați plantelor o structură de sprijin (gen spalier). Dacă cultivați fasole într-un recipient foarte mare, puteți pune în același recipient și cimbru, varză kale sau țelină. O altă legumă pretabilă pentru cultivarea pe balcon este ridichea. Plăntuțele de ridichi se dezvoltă foarte bine atât timp cât recipientele sunt puse în soare sau în semiumbră. Semințele de ridichi se pun în sol la jumătatea lunii martie în cuiburi cu distanțe de cinci centimetri între ele. Solul pe care se dezvoltă cel mai bine este un amestec de pământ, nisip și humus, iar dacă au suficientă umiditate ridichile de lună ajung la deplină maturitate după patru săptămâni. O altă legumă ale cărei semințe pot fi puse în primăvară este salata verde. Ca și celelalte legume, și aceasta poate fi cultivată cu ușurință pe balcon. Pentru cultivarea salatei verde, aveți nevoie de un recipient mai larg, fără ca adâncimea să fie foarte importantă. La plantare, lăsați un spațiu de 4-7 cm între fiecare plantă. În cultivarea salatei verzi trebuie să țineți cont de faptul că solul trebuie să fie menținut ușor umed printr-o udare superficială. Este important să se asigure drenarea corespunzătoare a apei.
Roșiile și ardeii, cele mai productive
În grădina de pe balcon puteți cultiva și roșii. De altfel, acestea sunt cele mai productive legume pe care le puteți crește în vase alese în funcție de soiul de roșii pe care doriți să îl cultivați. Pentru a ocupa cât mai puțin spațiu pot fi cultivate soiurile de roșii pitice sau roșii cherry, care oferă o producție considerabilă. Spre deosebire de celelalte culturi, roșiile au nevoie de lucrări de întreținere. În primul rând, la transplantarea în ghiveci se lasă o margine destul de mare în care se va putea așeza mai târziu pământ, ca o alternativă la săpat. Prin acest procedeu se stimulează dezvoltarea mai multor rădăcini la o singură plantă. Astfel, roșiile vor putea absorbi mai bine apa și nutrienții din sol. Când cresc, pentru a evita ruperea tulpinilor, acestea trebuie să fie sprijinite. În perioada de rodire, un indicator al faptului că plantele nu au suficientă apă sunt petele cafenii care apar la baza roadelor. Recipientele cu roșii trebuie plasate într-un spațiu unde soarele să pătrundă până la șase ore. O altă operațiune de îngrijire a roșiilor presupune îndepărtarea lăstarilor. Roșiile pot fi puse într-un loc ferit de vânt pe balcon de la jumătatea lunii mai. Ardeii, de asemenea, pot fi cultivați pe balcon. Ghiveciul în care îi plantați trebuie să aibă o adâncime de cel puțin 12 cm și trebuie pus într-un loc însorit. Spre deosebire de celelalte legume, ardeii sunt atacați de afide, așa că este posibil să fiți nevoiți să aplicați tratamente.
Plantaţi flori în funcţie de lumină
Grădinile nu au aceeași frumusețe dacă nu există și flori care să le îmbogățească. Și grădina de pe balcon poate fi înfrumusețată prin plasarea strategică a unor ghivece cu flori în diferite combinații. Spre exemplu, gardenia, mușcatele, garoafele curgătoare, salvia pot fi însoțite de aloe, yucca sau agave. Aceste plante iubesc soarele, de aceea balconul trebuie să fie poziționat astfel încât soarele să fie prezent toată ziua. În cazul în care balconul este luminat de soare doar jumătate de zi, se recomandă flori precum mușcatele, margaretele, petuniile, gălbenelele sau panseluțele. Pentru un plus de efect puteți pune ghivece cu plante cățărătoare, și un exemplu în acest sens ar fi mazărea dulce, sau cu plante verzi precum filodendronul, dracena. Florile care se pretează pentru balcoanele umbrite în mare parte a zilei sunt begoniile sau arbuștii precum tuia, ienupărul pitic, dafinul, leandrul. În combinație cu plantele agățătoare precum iedera sau vița canadiană, spectacolul de verde din balconul dumneavoastră va fi desăvârșit.