de Adrian Barna şi Florica Pintea
Cine spune că inamicii grădinii își pot găsi nașul numai în soluțiile chimice, moderne? Natura are soluții pentru toate problemele; trebuie doar să le redescoperiți pe cele pe care strămoșii noștri le foloseau și să experimentați cât mai mult. Vă oferim câteva variante la îndemână, ce vă vor garanta o recoltă curată.
Tutunul protejează
Din bătrâni se știe că una dintre cele mai bune soluții împotriva larvelor, omizilor, gândacului de Colorado și păduchilor țestoși este zeama de tutun. Aveți nevoie de tutunul din una-două țigări sau de câteva fragmente de frunze uscate. Acestea se lasă la macerat în cinci litri de apă, timp de 24 de ore, apoi lichidul se pulverizează pe frunze.
Extract de urzică
Macerați, timp de 12 ore, un kilogram de tulpini și frunze de urzică în zece litri de apă şi pulverizaţi. Acest pesticid natural este util pentru combaterea păduchilor de frunze, dar poate distruge și unele ciuperci ce afectează plantele.
Zeamă de pelin
Dacă aveți de-a face cu diverse tipuri de păduchi și omizi, mai puteți încerca să pulverizaţi plantele cu zeamă de pelin obţinută tot prin macerare.
Concentrat de frunze de roșii și cartofi
Împotriva albiliței de pe varză, conopidă și alte plante din familia cruciferelor este recomandat concentratul obținut din frunze de roșii și cartofi.
Infuzie de vetrice
Planta numită vetrice este și ea de folos contra păduchilor de frunze, a furnicilor, a albiliței, a muștii morcovului și a viermilor mărului, dar și a altor fructe. Se pulverizează plantele cu macerat.
Amestec de cuișoare
Zbrobiţi câteva cuişoare şi amestecaţi pudra rezultată cu un litru de apă. Lăsaţi la macerat peste noapte şi apoi folosiţi pentru pulverizarea plantelor. Mirosul puternic al cuişoarelor îndepărtează o serie de insecte dăunătoare.
Capcane cu... bere
În cazul în care vă confruntați cu atacuri ale coropișnițelor, în dreptul fiecărui rând de legume puneți câte un pahar cu bere, îngropat, astfel încât lichidul să fie la nivelul solului. Berea funcționează și în cazul limacșilor.
Pulverizați macerat de usturoi
Contra unor dăunători de pe frunze funcționează și maceratul de usturoi. Lăsați în apă câţiva căţei mărunţiţi, strecuraţi, diluaţi şi pulverizaţi.
Ardeii iuți „ard” dăunătorii
Mărunțiți câțiva ardei iuți, puneți-i în 50 ml apă și lăsați-i la macerat 24 de ore. Strecurați, dizolvați 10 ml într-un litru de apă, pulverizaţi şi veți scăpa astfel de omizi, acarieni și afide.
Aliaţi vii în combaterea dăunătorilor
Nu toate insectele din grădină produc pagube. Astfel, buburuzele consumă afide, la fel și crisopidele, ploșnițele de flori și sirfidele. Un singur exemplar mănâncă până la 50 de afide pe zi. Gândacii de pământ preferă gărgărița viței-de-vie, limacșii mici și unele ouă de insecte dăunătoare. Miriapozii sunt folositori, deoarece se hrănesc cu vietăți ce se adăpostesc în pământ și cu ouăle lor, iar crisopidele preferă și musculițele și ouăle de molii.