Main menu

header

743 23 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Din timpuri imemoriale, oamenii au cinstit imaginea Fecioarei Maria și au creat un adevărat cult, prin flori, Maicii Domnului. Credincioșii au văzut simbolul Sfintei Fecioare în numeroase plante și ierburi care i-au tămăduit ori i-au cucerit prin grația și puritatea asociate Născătoarei de Dumnezeu.

Crinul Madonei

743 23 2Legendele despre plantele Maicii Domnului au străbătut veacurile, iar simbolistica actuală atribuită multor flori vine de secole și continuă să le aducă alinare credincioșilor. Astfel, modestia Fecioarei Maria este simbolizată de discreția elegantă a violetelor, curajul Său răsare în fiecare trandafir, iar grația legendară a mamei lui Hristos este înmănuncheată în cele mai frumoase petunii. Poveștile spun că Arhanghelul Gabriel i-a adus Fecioarei un crin atunci când a anunțat-o că este aleasă să-L nască pe Fiul lui Dumnezeu și de atunci floarea poartă numele de crinul Madonei. Iar în noaptea în care a venit pe lume Mântuitorul, au înflorit garoafele și un trandafir, care de atunci poartă numele de trandafirul Crăciunului.

Columbine înflorite la fiecare pas

743 23 3Numeroase flori și plante poartă numele Fecioarei Maria sau sunt legate de momente ale vieții Sale pe Pământ. De pildă, se spune despre columbine că au înflorit la fiecare pas pe care l-a făcut Fecioara Maria atunci când a mers să-și viziteze verișoara. Și nu întâmplător, micuța floare seamănă cu un porumbel, simbolul Duhului Sfânt. În Marea Britanie, columbinele poartă numele de Floarea Fecioarei și stau de secole pe altarele care o onorează pe Născătoarea de Dumnezeu.

Margareta călăuzitoare

În noaptea în care S-a născut Iisus, Magii au urmat steaua care i-a dus la locul unde erau Mântuitorul și mama Sa. Se spune că, odată ajunși la Betleem, Magii au fost conduși spre Fiul Domnului de flori albe în formă de stea. Când s-au aplecat să le culeagă, ușa adăpostului în care se aflau Fecioara și Pruncul s-a deschis în fața lor. De atunci, această floare-simbol poartă numele de Steaua Mariei. În multe locuri din Franța, în cadrul sărbătorilor de Crăciun există o serbare specială, dedicată acestei flori și simbolisticii pe care o poartă încă din secolul al XI-lea, notează franciscanmedia.org.

Fucsia, podoabă pentru un chip sfânt

Florile de fucsia magellanica seamănă foarte mult cu niște bijuterii. Se spune că atunci când era copil, Iisus obișnuia să-I împodobească chipul mamei Sale cu aceste flori minunat colorate. În Anglia, această plantă este cunoscută din timpuri imemoriale cu numele de cercelul Maicii Domnului. Tradiția împodobirii altarelor Fecioarei cu fucsia se menține și astăzi, preoții îndemnându-i pe credincioși s-o considere un simbol al celei care „a auzit cuvântul lui Dumnezeu și l-a păstrat”.

Trandafirii tristeții, purtaţi cu credință

La mai mulți ani după moartea lui Iisus, un înger i-a vestit Fecioarei Maria că în trei zile urmează să fie chemată alături de Fiul Său, în Rai. Se spune că Maica Domnului a cerut ca Apostolii să-I fie alături. Atunci când Însuși Mântuitorul i-a purtat sufletul spre ceruri, în jurul lor au răsărit trandafiri. Când, după trei zile, sicriul care ar fi trebuit să conțină trupul Sfintei Fecioare a fost deschis, înăuntru se aflau doar trandafiri și crini. De atunci, minunatul trandafir este una dintre cele mai iubite flori din lume și simbolizează deopotrivă grația, forța și tristețea purtată cu credință a Fecioarei Maria, fiind nelipsită din grădinile din toată lumea.

Ienupărul ocrotitor al Sfintei Familii

743 23 4Pentru credincioșii din lumea întreagă, ienupărul poartă numele de arbustul Madonei. În Sicilia se spune că această plantă a salvat viața Fecioarei și a Pruncului atunci când au fugit spre Egipt. În timp ce era urmărită de soldați, Sfânta Familie s-a văzut adăpostită de un ienupăr mare, care s-a deschis și i-a cuprins pe toți între ramurile sale dese, ținându-i departe de ochii trimișilor lui Irod. Interiorul arbustului a devenit un pat moale, plăcut mirositor, în timp ce țepii ramurilor din exterior au descurajat dușmanii. Încă din Evul Mediu, orice grădină care o onorează pe Sfânta Fecioară conține și un ienupăr.

Irisul-simbol

743 23 5În Franța secolului al XIV-lea, un cavaler bogat pe nume Salaun a renunțat la lume și s-a călugărit. Nu a fost în stare să spună toată viața decât două vorbe: „Ave Maria!”, pe care le-a repetat până în ziua morții, neîncetat. După dispariția sa, ceilalți călugări, care îl cam luaseră peste picior pe când trăia, au fost uimiți să vadă un iris ieșind din mormânt. Când au deschis sicriul, în gura celui dispărut era o rădăcină de iris și astfel au înțeles monahii că Fecioara Maria îl auzise pe cel retras dintre oameni întru slava Sa. Irisul-simbol este prezent inclusiv pe celebrul vitraliu al Catedralei din Chartres.

Floarea hoya carnosa, denumită și lacrima Maicii Domnului, elimină, la atingere, un lichid incolor, curat ca lacrima, parfumat și bun la gust. Este folosită la confecționarea de metanii pentru călugări și creștini și se crede că produce mir în mod natural

Grădinile Fecioarei Maria, din SUA în Japonia

De-a lungul secolelor, credincioșii au celebrat-o pe Mama lui Iisus în ceea ce este cunoscut drept Grădinile Fecioarei Maria și care pot avea orice dimensiune, de la un balcon la un cartier întreg. În oricare dintre aceste locuri există o statuie a Născătoarei de Dumnezeu, iar alături sunt plantate florile și ierburile care au semnificație specială pentru viața și amintirea Fecioarei - anuale și perene, ar- buști și ierburi, flori și arbori. În Statele Unite ale Americii se fac și astăzi pelerinaje la unele dintre cele mai renumite astfel de grădini, în Annapolis, Maryland, în Mississippi sau în Massachusetts. De asemenea, grădini publice dedicate Fecioarei Maria care atrag vizitatori din toată lumea se găsesc în Irlanda, la Dublin, în Lincoln, Anglia, în Victoria, Australia, și în Akita, Japonia.

Creștinii asociază mirtul cu puritatea trupească a Fecioarei Maria și gălbenelele cu gloria Sa eternă