de Claudia Stan
Trandafirul deşertului sau Adenium este o plantă ornamentală, ce iubeşte deşertul şi căldura, fiind originară de pe „Continentul Negru”. Oricine şi-ar dori în casă o asemenea raritate. Chiar dacă este pretenţioasă şi necesită o îngrijire mai atentă, Adenium este o minunăţie, ce înveseleşte orice cameră cochetă, spunându-se totodată că este floarea prosperităţii. Nu suportă excesul de apă
Se spune că trandafirul deşertului nu înfloreşte niciodată dacă nu este crescut în mediul lui natural. Această teorie este însă greşită, deoarece Adeniumul se adaptează uşor. Are o combinaţie de culori fascinantă de alb, roz şi roşu. Dacă aveţi în grijă această plantă minunată trebuie să ştiţi că va înflori numai dacă îi veţi da apă cu moderaţie, fără exagerare!
Adoră lumina
Planta africană este mare iubitoare de lumină puternică, adorând bătaia directă a razelor solare. Obişnuită fiind cu vremea din deşert, Adenium suportă temperaturile foarte ridicate din timpul verilor toride de la noi. Pe timp de iarnă, planta se va muta într-un loc luminos şi în care temperatura să nu fie mai mică de 16 grade Celsius. În această perioadă, udarea se face cu moderaţie, lăsând pământul să se usuce între udări. Excesul de apă va distruge trandafirul deşertului, care îşi va pierde treptat frunzele, iar rădăcinile îi vor putrezi.
Solul trebuie să fie bine drenat
Solul în care va fi plantat trebuie să fie mixt. E indicat să amestecaţi pământ ce se pune şi la bonsai, două părţi pietriş şi o parte nisip. Este esenţial ca solul să fie bine drenat! Dacă este bine îngrijit, trandafirul deşertului poate atinge înălţimea de aproape doi metri. Când ajunge la înălţimea de 15 cm înfloreşte pentru prima dată, iar în timp, tulpina se va îngroşa. Frunzele sunt cărnoase şi se curăţă cu o cârpă moale, umezită în apă plată sau de ploaie sau diluată cu bere. Chiar dacă rădăcinile se dezvoltă rapid, ghiveciul se schimbă doar o dată la doi ani, de preferat primăvara.
Înmulţire prin butaşi
Adenium, ca orice plantă, necesită fertilizare de două ori pe an, primăvara şi vara. Singurul îngrăşământ agreat de Adenium este cel folosit şi pentru bonsai, dar nu în cantităţi mari. Înmulţirea plantei se va face prin butaşi, abia după ce planta-mamă are cel puţin un an. Se taie butaşii, se lasă la uscat timp de trei-patru zile, după care se vor planta într-un amestec de nisip şi de pietriş. Butaşii nu trebuie udaţi din abundenţă, pentru a preveni distrugerea lor, ci aşteptaţi ca pământul să se usuce bine între udări.
Atenţie!
Seva Adeniumului este otrăvitoare! După ce intraţi în contact cu tulpina plantei spălaţi-vă urgent pe mâini!