de Călin Popa şi Adrian Barna
Pandemia a generat un adevărat val de mutări la case cu curte, unde spațiul exterior este mult mai mult decât locul unde se pot juca liniștiți copiii și pot zburda animalele de companie, ci și spațiul de relaxare și de creativitate pentru iubitorii de plante.
Cizme de ploaie, camioane de jucărie sau coșuri de rufe
Când vă proiectați spațiul în aer liber, este ușor să cumpărați jardiniere standard de la magazin, dar, dacă doriți să fiți creativi și să folosiți soluții inedite de amenajare, există idei uimitoare de containere din lemn sau din piatră, ori chiar din vechi obiecte casnice, care pot fi transformate în ghivece personalizate. Vă doriți un spațiu mai rustic? Încercați unul dintre ansamblurile din materiale naturale, proiecte în care îi puteți antrena și pe cei mici - cizme de ploaie vechi, camioane de jucărie sau coșuri de rufe din răchită pot sta la baza unor spații personalizate pentru plante. Dacă aveți o curte mai mică, încercați formulele suspendate. Practic, imaginația nu are limite.
Buștean scobit și scaun vintage
Oricine are la îndemână un vechi buștean poate crea cu ușurință o minunată jardinieră. Faceți o scobitură în lemn pentru sol și plante, lăsați spațiu la capete, umpleți șanțul cu pământ de ghiveci, plantați variațiuni perene și afișați-le în aer liber. Ca să nu se răstoarne bușteanul, plasați pietricele de jur împrejur. Același aspect vintage poate fi obținut cu ajutorul unui scaun model vechi. Puneți în spațiul gol un coș cu plante, pictați scaunul în ce culori vă plac și se potrivesc cu restul grădinii și ați obținut o mică operă de artă. Specialiștii recomandă contrastul între culoarea florilor și cea a scaunului.
Cutie de instrumente muzicale ori un candelabru spectaculos
Aveți o cutie de instrumente metalică veche? Orice recipient de metal cu capac poate funcționa oricând ca jardinieră. Dacă sunteți în căutarea unui aspect autentic, plasați și un instrument muzical în miniatură în ghiveciul inedit, împreună cu plantele. Aceste recipiente sunt potrivite în special pentru plantele suculente și cele cu frunze verzi. De asemenea, puteți transforma în suport pentru plante un vechi candelabru care s-a demodat, dar care poate deveni un spațiu cu flori foarte special în exterior. Asigurați-vă că brațele sunt orientate în sus, scoateți becurile și cablajul, curățați bine obiectul de decor, aplicați o vopsea protectoare, apoi lipiți pe acest suport ghivece mai mici, cu flori viu colorate.
Pietre mari și anvelope vechi, pentru plante versatile
Deosebit de atractive în grădină, rezistente și puțin pretențioase, plantele suculente sunt numai bune pentru experimente personalizate în grădină, pentru că au rădăcini mici, care se adaptează rapid oricărui spațiu. În aceste condiții, o construcţie din pietre mai mari lipite între ele și umplută cu pământ va constitui un spațiu minunat pentru suculentele care se vor ivi fermecător printre crăpături. De altfel, și dacă există găuri mai mari în anumite pietre, este foarte simplu să plantați în spațiile respective aceleași versatile suculente. Tot pentru spectacolul acestor plante uimitoare puteți utiliza anvelope vechi din cauciuc. Căptușiți interiorul cu sol special, asigurați stabilitatea ansamblului, apoi plantați soiurile preferate.
Cada de baie, un ansamblu unic
Un decor exterior de excepție, realizat dintr-o simplă cadă veche de baie umplută cu flori, poate tăia răsuflarea oricărui privitor. Umpleți baza cu pietre mari, pentru drenaj, puneți pământ de flori în partea de sus și plantați soiuri cu rădăcini nu foarte adânci și care înfloresc din abundență. Efectul este spectaculos și puteți picta cada de baie oricum vă doriți. Și o veche anvelopă de autoturism poate fi umplută cu sol fertil, după ce a fost găurită și umplută pe jumătate cu bile de polistiren, apoi în interiorul inedit pot fi amplasate plante perene, chiar cu creștere verticală, întrucât, potrivit specialiștilor, contrastul dintre forme va fi remarcabil. De altfel, acest ansamblu poate fi și agățat într-un copac sau de un perete exterior al casei, schimbând imediat imaginea întregului ambient.
Ierburi de bucătărie în… buzunare de pantofi
Un sistem de organizare a pantofilor poate deveni cu ușurință un spațiu inedit pentru ierburile de bucătărie. Fiecare „buzunar” este spațiul potrivit pentru câte o plantă aromatică, ansamblul stând foarte bine și agățat pe un perete însorit, lângă ușa bucătăriei. La udare, este necesară puțină atenție, pentru ca plantele de la bază să nu fie „inundate”. O jardinieră suspendată poate fi realizată și din țeavă din PVC. Tăiați conducta în două, pe orizontală, apoi faceți un aranjament suspendat cu lanțuri; este spațiul ideal pentru verdețuri comestibile, inclusiv salată verde.
Mâini din beton, cochilii și cărți
Dacă doriți să amplasați în grădină mici opere de artă care au în prim-plan plantele, specialiștii recomandă câteva trucuri cu totul speciale. Luați o mănușă rezistentă de cauciuc, apoi umpleți-o cu beton, în forma care ar ține ceva, și, când s-a uscat, scoateți mănușa, umpleți mâna cu pământ și cu plantele preferate. De asemenea, o carte veche, căreia i se scobesc paginile, cu răbdare, în jurul cotorului, apoi se dau cu lipici și se usucă răsfirate, poate fi umplută cu pământ de flori în care se răsădesc soiuri mici de flori vesele, care par să izbucnească direct dintre file. Iar dacă aveți scoici mari, care pot fi umplute cu sol fertil și care se pot găuri fin, imaginea unor plante amplasate în acest tip de suport va fi unică.
Sertare de birou și chiuvetă cu flori albe
Dacă veți găsi un birou vechi, vopsiți-l într-o culoare strălucitoare, trageți sertarele gradat și umpleți-le cu ghivece sau cu pământ și plante. Acest design arată minunat inclusiv cu soiuri cățărătoare. Și o comodă veche se poate transforma într-o jardinieră spectaculoasă, același sistem de umplere a sertarelor trase gradat cu tot felul de plante, alese în așa fel încât să fie puse în valoare, alcătuind un ansamblu care înveselește imediat orice grădină. Iar dacă tocmai ați înlocuit chiuveta de bucătărie, nu vă debarasați de cea veche - amplasați-o în grădină, plină cu flori albe, care vor conferi un aspect de spumă.
Un iaz cu nuferi în spatele casei
Într-un vas foarte mare de ceramică puteți face un iaz. Puneți pietricele la baza vasului, apoi un sistem de filtrare portabil, pentru a vă menține ecosistemul astfel creat într-o formă ideală. Utilizați o varietate de plante de apă, de la verdeață la nuferi, și respectați indicațiile, pentru ca apa să nu stagneze. În rest, iazul din spatele casei va fi un spectacol total.