Main menu

header

841 23 1de Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Ce facem cu plantele când plecăm în concediu? Cine are grijă de ele şi cum le vom uda? Sunt doar câteva întrebări pe care oamenii care au flori în locuinţe le pun atunci când îşi planifică vacanţa. Ei bine, există câteva soluţii pentru această problemă, unele la îndemâna oricui, altele mai costisitoare, dar toate, extrem de eficiente. Traian Barbu (medalion), florar cu experienţă vastă în creşterea şi îngrijirea plantelor, ne-a prezentat care sunt variantele de udare şi cum pot fi îngrijite atunci când sunteţi plecaţi de acasă pentru o perioadă mai lungă de timp.

„Cele care iubesc soarele vor înceta să mai producă inflorescență”

- Ce se întâmplă cu plantele noastre din ghiveci când suntem în concediu?

- Din păcate, problema concediilor este una destul de pregnantă pentru iubitorii de plante. Soluția cea mai uzuală este să rogi un vecin să le ude și să le îngrijească, în speranța că acesta o va face destul de bine. Ei bine, chiar și aşa, plantele ar trebui pregătite puțin şi ţinut cont de faptul că apa se „consumă” în urma „evotranspirării”, adică se pierde din cauza evaporării din sol în atmosferă, dar și prin transpirația frunzelor către atmosferă. La petunii, spre exemplu, aceasta se tunde la 20 de centimetri de la bază, iar în felul acesta are o suprafață verde redusă prin care să piardă apa şi necesită mai puțină apă. Un efect secundar, dar foarte benefic, este că, până la întoarcerea din concediu, planta are deja ramificații noi, iar în patru-şase săptămâni va arăta „ca nouă”.

- Trebuie mutate la umbră sau locul nu este important?

- Din păcate, nu toate rezistă la umbră. Cele care iubesc soarele vor înceta să mai producă inflorescență, își vor alungi internodurile și, dacă au fost udate prea mult, se poate chiar să dezvolte câteva boli ale rădăcinilor. Din păcate, deși este o soluție bună la prima vedere, nu dă rezultate tocmai bune.

„O altă soluţie este hidrogelul, sub formă de praf sau de granulație”

841 23 2- Cât timp pot rezista fără apă?

- Contează mult tipul de plantă. O muşcată, spre exemplu, poate sta și 10 zile fără apă și să își revină dacă este udată în a 11-a zi. O petunie curgătoare, în schimb, după trei zile fără apă, este foarte puțin probabil să mai poată fi salvată. În schimb, sunt și plante suculente, cum ar fi dorotheanthus, care, deși îi place apa destul de des și are o udare la trei zile, în medie, rezistă și creşte chiar dacă primeşte apă o dată la trei săptămâni.

- Ce metode de udare recomanzi pentru atunci când nu suntem acasă?

- Ei bine, aici se poate scrie o carte. Acestea ar fi: sistemul de irigaţii prin picurare, hidrogelul, scufundarea ghiveciului în apă, udarea abundentă, sau sera artificială de plastic. Cel mai eficient mod este sistemul de irigații automatizat. Se poate face unul „do it yourself” cu minime cunoștințe de instalații. Se pot cumpăra atât tuburile şi picurătorile, cât și un programator care să irige plantele la o anumită oră, într-o anumită zi. Toate acestea se găsesc în mod uzual la magazinele de construcții. O altă soluție care este destul de nouă la noi pe piață este hidrogelul, sub formă de praf sau, de multe ori, sub formă de granulație care, odată pusă în apă, își mărește și de 20 de ori volumul. Planta poate fi scoasă din ghiveci, pusă această granulație pe fundul ghiveciului și udat. Astfel, ghiveciul poate fi udat cu mult mai multă apă, fără ca aceasta să se piardă, iar pe parcurs ce pământul pierde apa, hidrogelul, prin contact cu pământul, „predă” apa pământului.

„Picurătoarea este cea mai bună şi mai la îndemână variantă”

841 23 3- Apa lăsată în farfuriuțele ghivecelor este o soluție?

- Este și ea o soluție uzuală și tradițională pe la noi. Dă rezultate foarte bune, chiar este recomandat să se înlocuiască acestea cu farfurii mai mari și mai adânci, care să poată stoca mai multă apă.

- Dar udarea abundentă înainte de plecare?

- Sfatul meu este să fie pus ghiveciul într-un vas cu apă și lăsat timp de o oră, în aşa fel încât pământul să se ude foarte bine. Dacă încercăm să udăm cu un recipient pe deasupra, odată ce pământul este destul de umed, apa se va scurge printre peretele ghiveciului și pământ.

- Ce ne poți spune despre picurătoare?

- La momentul actual este cea mai bună și cea mai la îndemână soluție. Oricine își poate face un sistem în câteva ore și se va bucura de el ani buni. Și aceasta nu doar pe timpul concediului, ci și în restul anului. Vă scapă de grija udării și, cel mai important, plantelor le merge mai bine, cresc mai mult și au o durată de viaţă mult mai mare.

„Metoda de scufundare a ghiveciului în apă rămâne cea mai rapidă”

841 23 3- Dar sera artificială de plastic? Cum o punem și cât rezistă?

- În general, serele de plastic se folosesc ori pentru spaţiile mici în care omul își dorește un colț verde, ori pentru perioada de însămânțare, în care este nevoie de o umiditate constantă, pentru ca sămânța să încolțească și apoi, două-trei săptămâni, să se dezvolte fără stresul fluctuației de umiditate. Recomandarea noastră este să se schimbe destul de des, cel puțin odată la doi ani, iar asta din cauza bolilor care se pot păstra pe pereții acesteia și se transmit de la cultură la cultură.

- În concluzie, care este cea mai bună și cea mai la îndemână variantă?

- Metoda de scufundare a ghiveciului în apă rămâne cea mai rapidă, cea mai la îndemână și cea mai versatilă cale de a păstra o plantă când știţi că urmează o perioadă în care nu îi puteţi da atenția necesară.

„Cele mai pretenţioase plante sunt petuniile, atât cele curgătoare, cât și cele de grădină, crăiţele, mimulusul, tufănelele și chiar panseluţele“

„Florile de piatră sunt cele mai rezistente“

- Care sunt cele mai rezistente plante?

- De departe, cele mai rezistente sunt florile de piatră și gazania, dar şi begonia „semperflorens”, zisă și gheţica, datorită rezistenţei atât la soare sau la umbră, cât și pentru cât timp pot trăi neudate, fără să le afecteze. Am avut plante în ronduri și parcuri care erau udate chiar și la cinci zile și se dezvoltau surprinzător de bine.

- Cât poate sta o plantă fără apă cel mai mult?

- Depinde foarte mult de planta în sine și de temperatura exterioară. Aceeași plantă, vara, la 30 de grade Celsius, cedează de trei ori mai repede decât primăvara, la 19 grade Celsius. Plantele care au nevoie de multă apă, cele despre care vorbeam mai sus, rezistă maximum cinci zile, dacă sunt puse la ghiveci. În schimb, cele rezistente, trec două săptămâni fără prea mari „răni” în plantă.