de Călin Popa şi Flori Pintea
Hobby-ul grădinăritului poate cuceri pe oricine, iubitorii de plante și de natură încercând să imagineze tot felul de formule pentru a-și împodobi spațiile în care trăiesc și de a cultiva soiuri cât mai spectaculoase. Mai mult, în timpuri marcate de apetitul pentru locuințe mai generoase, un nou trend își manifestă prezența: amenajarea unor grădini în interiorul casei.
Elimină poluarea, scad stresul și costurile cu energia
Pasionații de plante și de verdeață au găsit soluții ingenioase pentru a compensa lipsa unei grădini în care să poată sta pe un balansoar - și, potrivit multor păreri, astfel se pot feri și de insecte, și de variațiile de temperatură atunci când se relaxează în colțurile de grădină amenajată în casă. Potrivit experților, formulele de astfel de spații nu pot da greș, întrucât se pot personaliza la maximum, doar imaginația fiind limita. Ușor de realizat, oferind o mulțime de satisfacții și o oază de mindfulness, grădina din casă poate fi oricât de mare sau de mică, oricât de simplă sau de complexă și nu trebuie să respecte decât câteva reguli lejere. Dincolo de avantajele estetice, o astfel de grădină elimină agenții poluatori din interior, crește productivitatea celor care lucrează de acasă, reduce stresul și chiar scade costurile cu energia, pentru că nu mai este nevoie de sisteme complicate de circulație a aerului.
Elemente de dimensiuni similare, pentru ordonați
Grădina de interior este, înainte de toate, un element cu pregnantă componentă estetică. Nu doar iubitorii de plante, ci și specialiștii în design recomandă colțul cu verdeață în locul aglomerării de mobilier, care poate emite în atmosfera din jur numeroși compuși chimici volatili cu potențial de a afecta sănătatea. Una dintre recomandările experților, pentru persoanele ordonate în special, se referă la dimensiunile similare ale plantelor care sunt folosite pentru amenajarea grădinii interioare. Bine plasate, aceste ghivece vor contribui din plin la o sporire a sentimentelor pozitive, vor crea o imagine de organizare, iar ansamblul se poate realiza destul de ușor, cu specii de dimensiuni mai mari, pentru un impact mai puternic. De asemenea, puteți recurge la „copaci” de interior, care au tendința de a crește mai lent și mai uniform.
Formula hibrid mărește spațiul
Una dintre cele mai în tendințe amenajări de grădină de interior este formula hibrid, care muțumește pe toată lumea. Realizată de regulă după principiul „jumătate-jumătate”, această amenajare „amestecă” interiorul cu exteriorul, mărește spațiul din punct de vedere al percepției și permite amprenta oricărui stil, prin alegerea plantelor care compun grădina. Elementul căruia trebuie să-i fie acordată o atenție deosebită este lumina. Potrivit experților, în condițiile în care speciile care alcătuiesc acest model sunt foarte diverse, este nevoie de o amenajare care să fie foarte bine luminată, astfel încât și iarna, când lumina este mai puțină, plantele să-și continue fotosinteza. Dacă se impune, lumina naturală se poate suplimenta cu formule artificiale.
Stilul eclectic satisface nostalgicii
Pentru cei care iubesc deopotrivă plantele și abordarea rustică, amenajarea unei grădini de interior poate avea accente eclectice. Plante diverse pot fi amplasate în vase de lut, realizate manual, în recipiente cu tentă retro și în obiecte cu încărcătură nostalgică potrivite pentru a susține un ghiveci. Pentru a realiza cu succes acest tip de aranjament fără să fiți împiedicați de lumina mai scăzută, puteți apela la sistemele fluorescente compacte, special destinate acelor anume unde de care au nevoie fotoreceptorii plantelor pentru cele 14-16 ore de lumină necesare dezvoltării lor armonioase și spectaculoase.
Ierburi la înălțime - sănătate în bucate
Specialiștii în amenajări interioare propun celor care cresc ierburi aromate în ghivece să le amenajeze într-un tip de grădini suspendate, ce înregistrează un tot mai mare succes. Chiar dacă plantele care alcătuiesc colecția nu sunt multe, acestea pot fi dispuse pe verticală, ajungând la o înălțime confortabilă, eventual amplasate chiar în preajma spațiului de luat masa, astfel încât simplul gest de a culege câteva frunze proaspete pentru o porție de spaghete să fie deopotrivă unul fermecător și sănătos. În general, acest aranjament trebuie amplasat în zonă cu suficientă umiditate, pe care o puteți obține și prin simpla așezare a unui vas cu apă în preajma sistemului de ghivece.
Dulapul cu corole colorate
Așa cum multe persoane au grijă ca obiecte neînsuflețite cum sunt pantofii să fie frumos aliniate pe rafturi de dulap, alte multe persoane pot face ceva similar pentru plante. Dulapul care devine grădină de interior permite specii care au nevoie de lumină mai puțină și care nu cresc foarte înalte. În plus, aceste plante trebuie selectate dintre cele care nu au nevoie de mult sol pentru a se dezvolta, una dintre cele mai apreciate opțiuni fiind colecția de suculente. Pe lângă faptul că au o creștere lentă și o mentenanță redusă, aceste specii rămân spectaculoase pe tot timpul anului și au obiceiul de a înflori frecvent, umplând dulapul-grădină de interior cu corole fermecătoare, puternic colorate. Stilul care a pornit din Suedia demonstrează că o minicolecție de plante suculente poate reprezenta o grădină de interior indiferent cât de reduse sunt dimensiunile spațiului de locuit.
Verde „camuflaj“ în faţa şemineului
În foarte multe cazuri, locuințele care reflectă un anume tip de personalitate au un șemineu. Este zona care poate fi „inima casei” pe timpul iernii, un spațiu intim și fermecător pentru toți membrii familiei. Pentru perioada de vară, în care acest element rămâne nefolosit, specialiștii în design recomandă o grădină de interior care să reprezinte un camuflaj verde, viu, un adevărat spectacol atipic, într-un loc neașteptat. În funcție de dimensiunea șemineului și de ornamente, plantele pot fi mai înalte sau mai dese și pot fi aranjate într-un ansamblu care să includă parțial și interiorul șemineului. În timpul sezonului rece, ghivecele pot fi mutate lângă o fereastră sau chiar pot sta pe polița șemineului, dacă plantelor li se asigură lumina și umiditatea necesare.