Main menu

header

Aechmea Fasciata nu este o plantă cu mari pretenţii şi creşte foarte uşor. Originară din pădurile braziliene, în habitatul natural se dezvoltă pe trunchiurile copacilor, ca plantă epifită, făcând parte din familia Bromeliaceae.

Plantă tropicală
     Fiind o plantă tropicală, este un lucru de la sine înţeles că preferă căldura şi umi­ditatea şi îi priesc temperaturile cuprinse între 20 şi 30 de grade Celsius. Nu este bine să fie ţinută în soare, deoarece se poate arde şi, de asemenea, ar fi bine ca iarna să nu îndure temperaturi mai scăzute de 12 grade Celsius, pentru că va muri. Pământul trebuie să aibă în compoziţia sa în principal scoarţă de copac, resturi vegetale, pământ de pădure. Nu trebuie udată mult, deoarece planta îşi foloseşte rădăcinile în principal pentru ancorarea pe trunchiul copacilor, nu pentru absorbirea apei, apa la rădăcini putând duce chiar la putrezirea acestora.  În mediul său natural, Aechmea Fasciata acumulează apa de ploaie şi roua în cupa formată de frunze, deci ar fi bine pentru ea să fie pulverizată pe frunze cu apă. Aechmea Fasciata este membră a familiei bromeliadelor, la fel ca ananasul. Bromeliadele sunt caracterizate printr-un aranjament circular distinct al frunzelor, din mijlocul cărora răsare floarea.

Inflorescenţa durează câteva luni
     Cel mai intrigant aspect al acestei plante este că înfloreşte o singură dată în viaţă, la maturitate. La fel ca şi celebra pasăre spin, care scoate cele mai frumoase triluri aruncându-se cu pieptul în spini, aceasta plantă înfloreşte şi lasă loc puilor după aceea. Aechmea este răpsândită în pădurile subtropicale ale Americii Meridionale, unde se dezvoltă pe trunchiul arborilor, la bifurcaţia dintre ramuri. Este o plantă de o frumuseţe deosebită, având o inflorescenţă mare, roz, de lungă durată. Frunzele sunt dispuse în rozetă, arcuite şi prezintă ţepi pe margini. Au culoare verde-gri şi sunt acoperite cu o pudră albicioasă. Lungimea normală a frunzelor este de aproximativ 45, 50 de centimetri. După doi, trei ani, în centrul frunzelor late ale plantei se dezvoltă o floare formată din numeroase petale ascuţite de culoare roz. Printre acestea, în primele săptămâni, se dezvoltă mici flori lila sau albe. Floarea durează câteva luni, de la sfârşitul primăverii până la sfârşitul verii. De cele mai multe ori, după ce a înflorit, planta-mamă se usucă, lăsând loc puilor, unul sau doi, ce încep să crească de la baza ei. Aceştia pot fi lăsaţi să se dezvolte în acelaşi ghiveci sau pot fi mutaţi în alt vas. Aechmea fasciata se cultivă în general în apartament, într-un loc destul de luminos, însă în care să nu intre în contact direct cu razele soarelui, dar poate fi cultivată şi în grădină. Se teme de frig şi nu rezistă la temperaturi mai mici de 15 grade. Genului Aechmea îi aparţin în jur de 50 de specii de plante epifite, semiverzi. 

Udarea se face cu apă la temperatura camerei
     Solul trebuie udat cu moderaţie, excesul de apă fiind dăunător. Vara se udă mai des decât în lunile friguroase. De asemenea, pe perioada de iarnă se umple mai rar pâlnia cu apă. Iarna, planta nu trebuie udată cu apă luată direct de la robinet, deoarece diferenţa de temperatură între apă şi cea a ambientului poate afecta rădăcinile acesteia. Apa trebuie lăsată câteva ore pentru a ajunge la temperatura camerei.

Nu este indicat să fie transplantată
     Aechmea Fasciata se cultivă într-un sol fibros, aerat şi într-un vas nu foarte înalt. Folosiţi un amestec de pământ nu foarte nisipos şi fin, ci uşor drenabil, acid, cum este cel special pentru orhidee. În general, nu trebuie mutată din ghiveciul în care a fost plantată iniţial. Aechmea Fasciata trebuie pusă într-un ghiveci larg, ţinând cont de mărimea pe care o au frunzele  la maturitate.

Lăstarii ajung la maturitate în doi, trei ani
     După înflorire, la baza plantei apar unul sau doi pui. Aceştia trebuie lăsaţi să crească. După ce floarea se ofileşte, planta începe să se usuce. Aceasta însă trebuie menţinută în ghiveci până când puii ajung la jumătate din dimensiunea ei. Lăstarii pot fi lăsaţi să se dezvolte în acelaşi vas, însă este indicat ca aceştia să fie mutaţi în propriile ghivece pentru a le oferi spaţiul necesar pentru dezvoltare. Puii vor avea nevoie de doi, trei ani pentru a ajunge la maturitate. 

Boli şi dăunători  
Aechmea fasciata este relativ ferită de boli sau de dăunători, dar uneori poate fi atacată de coşenile. Aceste insecte se controlează şi se îndepărtează cu substanţe din comerţ (respectaţi instrucţiunile de pe ambalaj).
Elena Popa