de Ștefania Băcanu şi Flori Pintea
Tuia este un arbore ornamental foarte apreciat, utilizat atât pentru decorarea curții, a grădinii sau terasei, cât și pentru interiorul locuinței, în cazul celor mai mici. Nu este deloc pretențios, doar că este nevoie să țineți cont de câteva aspecte esențiale, pentru a vă bucura de frumusețea ramurilor verzi cât mai multă vreme. Mădălina Motoc, reprezentat www.tuia.ro și specialist în creșterea copacilor, ne-a exemplificat condițiile ce trebuie îndeplinite pentru a avea arbori armonioși.
„Este folosită chiar și în medicină”
- Ce este tuia şi câte tipuri de există?
- Tuia este un arbore care aparține familiei Cupressaceae, fiind originar din regiunile nord americane. Acesta este folosit, de regulă, pentru designul interior, stradal sau chiar și în medicină. În America, poartă denumirea de Arborvitae care vine din limba latină și înseamnă „arborele vieții”. Numele arborelui vine din grecescul „thyia” (tămâie), datorită mirosului pe care îl are lemnul. De regulă, putem întâlni patru specii de tuia: Thuja Occidentalis, originară din America de Nord, Thuja Orientalis, originară din China, Thuja Plicata, originară din Alaska, California și de pe coasta Pacificului, și Thuja Standishii, care-și are rădăcinile în Japonia.
- Care sunt cele mai importante beneficii pentru care oamenii aleg tuia?
- Arborii ornamentali reprezintă un mijloc extraordinar de a înfrumuseța curtea, grădina sau casa și, în același timp, de a contribui la conservarea mediului înconjurător.
„Rădăcinile nu trebuie să fie deteriorate”
- Cum alegem varianta potrivită? De ce aspecte trebuie să ţinem cont?
- Pentru speciile de tuia, dacă condițiile de climă sau de sol sunt optime, alegerea se face în funcție de preferințe: formă, crengi, nuanță.
- Când trebuie plantaţi, când sunt foarte mici sau putem şi când sunt mai mari?
- Tuia se poate planta la orice dimensiune, ținând cont de anumite condiții de plantare și de întreținere. Indiferent de dimensiunea aleasă, rădăcinile plantei nu trebuie să fie deteriorate.
- În ce anotimp este indicată plantarea?
- Tuia poate fi plantată în orice perioadă a anului cu condiția ca solul să nu fie înghețat.
„Groapa trebuie să fie cu o lățime dublă față de dimensiunea balotului”
- De ce trebuie să ţinem cont în acest proces?
- Tuia Smaragd se dezvoltă foarte bine în plin soare, dar poate crește și în semiumbră. Ca să prospere, arborele are nevoie de cel puțin șase ore de expunere directă la lumina soarelui, în fiecare zi. Trebuie să avem grijă unde îl plantăm, pentru că prea multă umbră îi încetinește creșterea. Aerul nu trebuie să fie prea umed, pentru că poate favoriza apariția de boli fungice. În ceea ce privește temperatura, odată ajuns la maturitate, tuia smaragd rezistă atât la secetă, cât și la temperaturi foarte scăzute, putând tolera zăpada și gerul.
- Care sunt paşii pe care trebuie să îi facem?
- Se îndepărtează buruienile, iarba de gazon, dacă este cazul, și eventualele resturi. Groapa trebuie să fie cu o lățime dublă față de dimensiunea balotului în care este înrădăcinat arborele, însă nu mai adâncă decât înălțimea balotului. Se scoate cu grijă balotul din containerul în care a fost livrat și se pune în groapă. Groapa se astupă încet și cu atenție, apoi, se pune deasupra un strat de 5-7 centimetri de compost pentru a ajuta solul să rețină umiditatea.
„E indicat ca toaletarea să se facă primăvara”
- La ce distanţă trebuie plantaţi?
- Pentru un gard viu din tuia, se recomandă o distanță de minimum 50-60 de centimetri între arbori. În funcție de spațiul și de zona de amenajare a gardului viu, această distanță poate să fie de până la 1-2 metri. Distanța dintre arbori le permite să crească păstrându-și forma conică, estetică, a frunzișului.
- După cât timp începe să crească?
- Creșterea începe din al doilea an de la plantare. Până la maturitate, tuia smaragd se duce până la 30-50 de centimetri pe an, rata de creștere fiind de 15-20 de centimetri anual, la arborele adult, în timp ce rata redusă este un alt motiv pentru care tuia smaragd este preferința multor cumpărători, aspectul său modificându-se în timp într-un ritm echilibrat.
- De ce are nevoie tuia?
- Cea mai mare problemă pentru un gard viu de tuia e lipsa de apă, care este o nevoie în mod constant pe parcursul anului, în special în perioadele foarte călduroase și fără precipitații. În primele luni după plantare, are nevoie să fie udat de două ori pe săptămână, după care se reduce la o singură dată. Este suficient. În ceea ce privește toaletarea, aceasta nu este obligatorie, însă este recomandată pentru păstrarea aspectului estetic și uniform. Este indicat să se facă primăvara și să se evite tăierea drastică din vârful arborelui. Retezarea ramurilor uscate, rupte sau bolnave previne ofilirea inestetică și stimulează creșterea de frunziș nou și des.
„Ciupercile provocate de umiditatea ridicată îngălbenesc frunzele“
- Care sunt bolile şi dăunătorii ce pot distruge tuia?
- Deși tuia este o plantă extrem de rezistentă, dacă condițiile în care se dezvoltă nu sunt favorabile, și mă refer la temperatură sau umiditate ridicată, pot apărea ciuperci care vor îngălbeni frunzele și scoarța este posibil să se desprindă. Instalarea bolilor poate fi favorizată de variații mari de umiditate a solului, plantarea necorespunzătoare, ad- ministrarea necorespunzătoare de îngrășăminte chimice etc.
- Când ştim că este pe cale de îmbolnăvire? Care sunt primele semne?
- Apar necrozarea ramurilor din exterior spre interiorul coroanei, uscarea ramurilor din interior spre exteriorul coroanei, dar și uscarea provocată de ciupercă.
- Ce tratamente trebuie să îi aplicăm și la cât timp?
- Este foarte important să examinăm cu atenție ramurile pentru a ne asigura că planta nu este afectată. Tratamentele sunt alese în funcție de patogenii care usucă planta.