de Elena Şerban
Nu, numele nu e greşit scris. În articolul de mai jos vom descrie o plantă cu nume şi aspect ciudate. Este vorba despre planta-sticlă sau planta-butelcă. Denumirea ştiinţifică a acestei flori originare din zona Guatemala, Honduras, Nicaragua, Caraibe, este Jatropha podagrica. Planta este foarte suculentă, perenă, cu port de arbust. Numele provine de la faptul că trunchiul său este umflat asemeni unei sticle/butelci. Frunzele sunt mari şi verzi, palmat-lobate sau cordiforme, în timp ce florile sunt mici, roşii sau portocalii, grupate în inflorescenţe ce apar în vârful unei tulpini lungi şi subţiri. Datorită formei sale neobişnuite, Jatropha podagrica este extrem de decorativă. Exotică, dar nu pretenţioasă
Deşi provine dintr-o zonă foarte îndepărtată, chiar exotică, planta-sticlă nu e, aşa cum ne-am fi aşteptat, pretenţioasă. Ba dimpotrivă. Singura condiţie importantă este să nu treacă printr-o iarnă grea dacă rămâne în aer liber. De aceea, cel mai bun lucru pentru această floare e să fie „cazată” în casă, într-un loc luminos, chiar în plin soare. Condiţia rămâne în picioare în cazul zilelor în care nu este arşită. Pe timpul perioadele caniculare aveţi grijă să o mutaţi într-o zonă mai puţin însorită, pentru a nu fi afectată. Cea mai mare temperatură pe care o acceptă este de circa 28 de grade Celsius, iar cea mai mică, de 16 grade Celsius.
Toamna se udă mai rar
În ceea ce priveşte udatul, acesta diferă de la sezon la sezon. Astfel, în perioada caldă, planta-sticlă se udă de trei ori pe săptămână, primăvara şi toamna, o dată la şapte zile. Iarna uitaţi de ea, întrucât aproape că nu se udă. Cea mai bună metodă de a vă da seama când e cazul să udaţi planta este să verificaţi pământul. Dacă este complet uscat e cazul să fie udată, dacă nu… mai bine mai aşteptaţi. Nu de alta, dar urăşte umiditatea, în ciuda numelui ei.
Explozie de… seminţe
Solul pe care îl preferă planta-sticlă este compus fie din pământ simplu de grădină, fie din mraniţă amestecată împreună cu turbă fibroasă şi nisip. Dacă planta are tot ce îi trebuie se va dezvolta frumos, va înflori (florile sunt roşii sau portocalii) şi va face fructe. Acestea au forma unor capsule ce conţin seminţele. O dată ce capsulele s-au copt, ele vor exploda, iar seminţele se vor răspândi în jurul plantei, dar nu foarte aproape de ea. Se pare că aceasta e modalitatea plantei de a-şi asigura „urmaşii”.
Nu vă faceţi griji că nu veţi reuşi să le bucuraţi şi pe prietenele dumneavoastră cu această plantă. Tot ceea ce trebuie să faceţi este să aşteptaţi să explodeze capsulele plantei şi să adunaţi seminţele. Acestea trebuie puse în pământ primăvara, deoarece germinează foarte uşor. După ce planta nou-crescută s-a mai dezvoltat un pic, schimbaţi ghiveciul.
Important! Dacă iarna floarea îşi pierde frunzele, nu vă faceţi griji. Ele se vor forma din nou la primăvară!
Avertisment! Deoarece planta conţine o sevă foarte toxică, este extrem de important să manipulaţi planta cu grijă în cazul în care îi tăiaţi lăstarii sau îi rupeţi frunzele ori inflorescenţele!