Main menu

header

de Claudia Stan

Colocasia sau urechea de elefant este o plantă tropicală ce adoră căldura şi se acomodează repede climei din România. Planta, ce poate atinge şi înălţimi de doi metri, este ideală pentru decorarea apartamentelor, a teraselor sau a birourilor.

Are frunze gigantice
Urechea de elefant, denumire căpătată datorită frunzelor sale gigantice, sub formă de inimă, este o minunăţie a naturii, cu tulpină groasă şi cărnoasă, ce se dezvoltă rapid atunci când mediul îi prieşte. Colocasia este una dintre cele mai vechi plante de cultură din Asia Tropicală, fiind cunoscută de peste 10.000 de ani. Spre vârful tulpinii, floarea are un mănunchi de frunze mari, ovale şi lucioase. Pentru a-i păstra acest aspect, stergeţi frunzele o dată pe lună cu o cârpă înmuiată în bere sau în apă minerală. În timp ce planta se dezvoltă, frunzele de la baza tulpinii se usucă şi cad, în timp ce în vârf se nasc altele. Colocasia preferă aşezarea spre nord în orice anotimp. O dată cu răcirea vremii mutaţi floarea într-un loc călduros şi luminos, fără a o amplasa lângă un aparat de încălzire artificială.

Preferă umiditatea
Temperatura indicată pentru urechea de elefant este de maximum 22°C pe timpul verii şi de minimum 13 grade iarna. Pentru că este foarte „setoasă”, Colocasia trebuie udată foarte des în anotimpul călduros. Aşezaţi o farfuriuţă cu apă lângă plantă pentru a avea cantitatea de umezeală necesară. Solul trebuie să fie alcătuit din trei părţi egale de pământ de grădină, mraniţă şi nisip bine drenat. Chiar dacă preferă umiditatea, planta nu trebuie să fie înecată. Evitaţi poziţionarea florii în curenţi de aer sau cu fluctuaţii dese de temperatură.

Înmulţire prin butaşi
Plantarea colocasiilor pe marginea iazurilor oferă un spectacol floral toată vara şi le ajută să se dezvolte rapid. Toamna, acestea pot fi mutate în ghivece şi amplasate în casă. Florile produc lăstari laterali, ce pot fi folosiţi pentru înmulţire. Butaşii trebuie să fie udaţi în permanenţă, pentru a ţine solul umed până ce le vor da rădăcinile. Aceştia se plantează la aproximativ trei centimetri adâncime în pământ nisipos, iar după o lună pot fi transplantaţi în ghivece. Atunci când frunzele încep să se îngălbenească trebuie să le rupeţi cu grijă, astfel încât să nu le deterioraţi şi pe cele sănătoase. Urechea de elefant nu suportă expunerea directă sub razele soarelui, existând riscul să se ofilească.
Fiind foarte toxică, această plantă nu este atacată des de paraziţi, iar dacă se întâmplă acest lucru, nu este cazul să vă îngrijoraţi, deoarece este rezistentă.

Atenţie! Colocasia conţine oxalaţi de calciu, de aceea este foarte toxică. Amplasaţi ghivecele într-un loc în care copiii mici sau animalele nu au acces. După ce desprindeţi frunzele ofilite sau chiar după ce atingeţi Colocasia spălaţi-vă pe mâini cu săpun de mai multe ori.