de Roxana Istudor şi Adrian Barna
O nouă cercetare, realizată în cadrul Universității din California, a pus în evidență unul dintre secretele rezistenței plantelor la stresul generat de schimbările climatice: producerea de acid salicilic, care stă la baza aspirinei folosite de oameni.
Apel de urgență
Studiind o plantă model, experții americani au evidențiat faptul că protecția în fața diverselor pericole de mediu (valuri de căldură, dăunători, secetă etc.) implică producerea de acid salicilic. La toate ființele vii, stresul de mediu declanșează formarea speciilor reactive de oxigen (ROS). Pentru plante, prea mult ROS se pot dovedi mortale. „La niveluri neletale, însă, ROS sunt ca un apel de urgență și îndemn la acțiune, permițând producerea de substanțe de protecție, cum ar fi acidul salicilic”, explică geneticianul Jin-Zheng Wang.
Protejează cloroplastele, unde are loc fotosinteza
Analiza specialiștilor a arătat că stresul determină ca aparatul de producere a zahărului din celulele plantelor să genereze o moleculă de alarmă inițială, numită MEcPP. Acumularea acesteia poate declanșa producția de acid salicilic și, ulterior, un lanț de acțiuni protectoare în celule cu finalitate în protejarea cloroplastelor plantelor, unde are loc fotosinteza. „Deoarece acidul salicilic ajută plantele să facă față stresului care devine tot mai răspândit odată cu schimbările climatice, a crește capacitatea plantelor de a-l produce reprezintă un pas înainte în lupta cu impactul schimbărilor climatice asupra vieții de zi cu zi. Acest impact nu înseamnă doar hrana oamenilor, ci și curățarea aerului, umbra și habitatul pentru speciile de animale”, punctează specialistul Katayoon Dehesh.
„Producerea de acid salicilic la nivelul plantelor afectate de stres este similară cu folosirea unui analgezic pentru diverse suferințe, așa cum fac oamenii“ (Wilhelmina van de Ven, Universitatea California)