Main menu

header

893 25 3de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Undeva în Africa de Sud există un ecosistem unic, extem de neprimitor, în care totuși supraviețuiește o plantă, grație capacității de a extrage nutrienți cu ajutorul rădăcinilor extrem de subțiri, cele mai firave din lumea vegetală, care susțin uriași.

Extrem de inflamabile

De la o pădure răcoroasă și de la verdele dens al unor tufișuri însorite este doar un pas. Dar aceste granițe înguste între ecosisteme foarte diferite sunt menținute de o competiție intensă între rădăcinile plantelor și de capacitatea speciei fynbos, care se găsește doar în această parte a Africii de Sud, ca să prospere cu rădăcinile cele mai subțiri din lume, scrie revista Proceedings, a Academiei Naționale de Științe din SUA. Aceste rădăcini sunt considerate uimitoare de cercetători deoarece înghit nutrienți suficienți pentru a supraviețui și prezintă unele adaptări extraordinare, printre care aceea de a fi extrem de inflamabile, ceea ce le transformă ținutul într-un spațiu în care doar fynbos poate supraviețui.

„Ca o pădure tropicală”

Ecosistemul unicat susținut de fybnos i-a uimit pe experții conduși de ecologistul Lars Hedin. „Este un habitat cu arbuști, care găzduiește o diversitate uluitoare de plante: peste 7.000 de specii, unul dintre cele mai diverse sisteme floristice din lume. Este în esență la fel de divers ca o pădure tropicală”, spune Hedin, de la Universitatea Princeton. Chiar lângă acest tărâm al minunilor vegetale, cu aceeași climă și compoziție geologică de bază, se află pădurea luxuriantă, cu copaci înalți, dar totuși cu mai puține specii. „Granița între aceste ecosisteme este de un metru, mult mai îngustă decât zona de tranziție dintre savană și pădurea tropicală”, adaugă specialistul Mingzhen Lu, de la Institutul Santa Fe, din New Mexico.

Monopolizează accesul la nutrienți

Pentru a investiga ce stă la baza acestor granițe foarte înguste, echipa a comparat mostre de rădăcină atât din fynbos, cât și din sistemele forestiere. După patru ani de teste, specialiștii au observat că arborii ținuți la distanță de minusculele, dar puternicele rădăcini ale fybnos s-au dezvoltat de cinci ori mai repede. Asta sugerează că fynbos are capacitatea de a monopoliza accesul la nutrienți. „Acesta este un avantaj competitiv, o adevărată armă subterană”, explică Hedin.

Grosimea rădăcinilor fybnos este de aproximativ 0,1 milimetri, respectiv circa un sfert din cea a oricărui alt sistem similar din lume

Un gram de ţesut se întinde pe 15 lungimi de teren de fotbal

Potrivit experților americani, rădăcinile foarte lungi și extrem de subțiri ale fybnos „acționează ca niște rachete care caută nutrienți, șerpuind prin sol, unde alte rădăcini nu pot ajunge”. În comparație cu plantele de pădure, de pildă, rădăcinile fynbos sunt de zece ori mai lungi - un gram de țesut de rădăcină a acestei plante se poate întinde pe 15 lungimi ale unui teren de fotbal. Mai mult, aceste sisteme predispun ecosistemul la incendii deosebit de intense, care volatilizează azotul. Pe scurt, în loc să modifice mediul înconjurător pentru a crește nivelul de nutrienți, fybnos fac opusul - sabotează aprovizionarea - pentru a contracara competitorii.