de Claudia Stan
Creasta-cocoşului sau Celosia cristata este o plantă tropicală cu aspect încreţit, ce înfloreşte din aprilie până în octombrie, pe care o puteţi vedea în multe dintre curţile românilor din mai toate regiunile ţării. Culorile florii, ce variază de la purpuriu, roşu şi galben, sunt catifelate, fiind o pată de culoare extraordinară în orice grădină.
Evantaiul natural
Numele de creasta-cocoşului i s-a atribuit frumoasei flori graţie aspectului său ciudat, încreţit, precum al crestei mândrului pintenat din curtea de păsări. În prezent există două specii de Celosia, cristata şi plumosa. Prima are forma unui evantai, iar florile sunt plăcute la atingere, datorită texturii catifelate. Plumosa, în schimb, este viu colorată şi are forma unei flăcări, fiind la rândul ei foarte pufoasă. După cum menţionam mai sus, nuanţele florilor sunt variate, iar, în funcţie de lumina pe care o primesc, acestea devin tot mai vii. Celosia poate fi cultivată atât în grădini, cât şi în ghivece. Mai mult, florile se pot tăia şi pot fi păstrate în vază sub formă de flori uscate, pe timpul iernii!
Adoră lumina puternică
Frunzele crestei-cocoşului nu sunt decorative, de aceea le puteţi tăia, această operaţiune neafectând cu nimic floarea. Atunci când este sădită în grădină, aveţi grijă să nu fie pusă sub umbra copacilor sau a altor plante, deoarece catifelata Celosia este mare iubitoare de lumină solară. Dacă este aşezată în ghiveci, creasta-cocoşului va trebui amplasată pe pervazul ferestrelor, pentru a beneficia de cât mai multă lumină naturală.
Se udă rar
Celosia nu este o plantă pretenţioasă, însă trebuie să îi acordaţi mare atenţie atunci când o udaţi. Cea mai potrivită apă este cea de ploaie. În cazul în care nu aveţi de unde să procuraţi, atunci udaţi-o cu apă plată sau de la robinet (fiartă în prealabil). Pe timpul verii necesită udare o dată pe săptămână, indiferent de cât de cald este afară, iar iarna, o dată la două săptămâni sau chiar mai rar. Creasta-cocoşului poate atinge înălţimea de 50 cm dacă este îngrijită cum trebuie. Este rezistentă la dăunători, iar dacă totuşi este atacată de paraziţi se taie doar partea afectată a plantei.
Rezistă vreme îndelungată în vaze
Primăvara este momentul ideal pentru plantarea crestei-cocoşului în grădini, în special în luna mai. Se înmulţeşte prin seminţe, ce sunt plantate în lădiţe cu pământ şi nisip, udându-se o dată pe săptămână. Răsadurile se aplică în două rânduri, la o distanţă de 40 cm unul de cealălalt. Plantarea în ghivece se poate face în orice anotimp şi se urmează acelaşi procedeu, însă mai trebuie aplicat lunar îngrăşământ. Nu le udaţi mai mult decât trebuie, deoarece seminţele vor putrezi! Florile tăiate din grădină şi aşezate în vază au o durată de viaţă de două săptămâni, în condiţiile în care apa este schimbată de două ori pe săptămână.
Atenţie! Dacă observaţi că se usucă o floare, tăiaţi-o, pentru că va duce la uscarea celorlalte!