Main menu

header

953 23 1de Camelia Onciu

E un lucru știut: conectarea cu natura aduce multe beneficii pentru sănătate. Un nou studiu arată că grădinăritul ajută la stimularea sănătății mintale și la construirea de legături sociale. În plus, atenuează stresul și anxietatea și reduce riscul de apariție a diferitelor boli, chiar și a cancerului. Fie că locuiți la casă sau la bloc, nu ezitați să vă implicați în cultivarea plantelor sau amenajarea spațiului verde, pentru un plus de sănătate!

Previne instalarea bolilor cronice

Oamenii de știință de la Universitatea Colorado din Boulder spun că ar trebui să includem printre activitățile noastre preferate grădinăritul. „Indiferent unde mergi, oamenii cred că există ceva în grădinărit care îi face să se simtă mai bine. Aceste descoperiri oferă dovezi concrete că grădinăritul comunitar ar putea juca un rol important în prevenirea cancerului, a bolilor cronice și a tulburărilor de sănătate mintală”, spune autorul principal al studiului, doctor Jill Litt, profesor la Departamentul de Studii de Mediu din cadrul universității.

Mănâncă mai multe fructe și legume

953 23 2Până acum se știa că persoanele care lucrează în grădină tind să aibă o greutate optimă și să mănânce mai multe fructe și legume. Fibrele ajută la întărirea răspunsurilor imune, influențând totul, de la metabolismul nostru până la cât de sănătos este intestinul, având un impact profund pozitiv asupra corpului nostru. Lucrând în grădină, facem mai multă mișcare în aer liber. Agențiile de sănătate publică recomandă cel puțin 150 de minute de activitate fizică pe săptămână. Oamenii de știință de la Spitalul General din Massachusetts spun că exercițiile fizice obișnuite oferă beneficii cardiovasculare duble în rândul persoanelor care se confruntă cu depresie sau anxietate, în comparație cu cele fără astfel de diagnostice.

Un studiu în aer liber

Doctor Litt a recrutat 291 de adulți care nu se ocupă de grădinărit, cu o vârstă medie de 41 de ani. Jumătate a constituit grupul comunitar de grădinărit, iar ceilalți grupul de control căruia i s-a cerut să aștepte un an pentru a începe grădinăritul. Grupul de grădinărit a primit gratuit un teren din spațiul comunitar, câteva semințe și puieți și un curs de inițiere în grădinărit. Ambele grupuri au fost chestionate cu privire la aportul lor nutrițional și sănătatea mintală. De asemenea, subiecții au fost supuși măsurătorilor corporale și au purtat monitoare de activitate.

Mai multe fibre în fiecare zi

Studiul a început primăvara și, până în toamnă, cei din grupul de grădinărit consumau în medie cu 1,4 grame mai multe fibre pe zi decât grupul de control. Aceasta este o creștere de aproximativ șapte procente. În timp ce medicii recomandă aproximativ 25 până la 38 de grame de fibre pe zi, adultul mediu consumă mai puțin de 16 grame. „O creștere cu un gram de fibre poate avea efecte mari și pozitive asupra sănătății”, spune coautorul studiului James Hebert, director al programului de prevenire și control al cancerului de la Universitatea din Carolina de Sud.

O viață fără stres și anxietate

De asemenea, grupul de grădinărit și-a crescut activitatea fizică cu aproximativ 42 de minute pe săptămână. Cu doar două-trei vizite pe săptămână la grădina comunității, participanții au îndeplinit 28% din această cerință. În plus, noii grădinari au constatat scăderea nivelului de stres și anxietate, persoanele care au observat cea mai mare scădere a problemelor de sănătate mintală fiind cele care erau cel mai stresate și anxioase.

Timp petrecut împreună cu ceilalți

953 23 3Grădina publică poate, de asemenea, să construiască conexiuni sociale în cadrul comunităților și să ofere un spațiu în care oamenii să-și împărtășească cultura. Cu libertatea de a-ți cultiva propria hrană, oamenii își pot cultiva fructele și legumele preferate din zonele lor de origine și pot transmite rețete tradiționale vecinilor. „Chiar dacă vii în grădină căutând să-ți cultivi singur mâncarea, începi să te uiți la parcela vecinului tău și să împărtășești tehnici și rețete, iar în timp relațiile înfloresc. Nu este vorba doar de fructe și legume. Este și despre a fi într-un spațiu natural în aer liber împreună cu alții”, adaugă doctor Litt.

Rezultate care vor schimba sistemele de sănătate publică

Rezultatele studiului care evidențiază beneficiile grădinăritului nu sunt o surpriză pentru Linda Appel Lipsius, director executiv al Denver Urban Gardens. „Este transformațional, chiar salvator de vieți, pentru atât de mulți oameni”, comentează ea. Mulți dintre participanți locuiesc în zone în care accesul la fructe și legume proaspete la prețuri accesibile este extrem de limitat. Sau locuiesc în apartamente fără grădină. Având o parcelă verde își permit să cultive alimente ieftin. Doctor Litt speră că aceste descoperiri despre beneficiile grădinăritului vor încuraja profesioniștii din domeniul sănătății, factorii de decizie politică și planificatorii de terenuri să se uite la grădinile comunitare și la alte spații care încurajează oamenii să se reunească în natură, ca parte vitală a sistemului de sănătate publică. Studiul a fost publicat în revista Lancet Planetary Health.