Main menu

header

954 23 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Indiferent dacă aveți o grădină mare sau doar un petic, vă puteți crea un refugiu înflorit care prinde viață seara, cu anumite specii de flori frumoase potrivite pentru spații exterioare. Deși pentru multe persoane a planta flori care se deschid noaptea este o noțiune ceva mai abstractă, puține lucruri se pot compara cu relaxarea de seară în preajma unor corole fermecătoare, care miros amețitor.

Reflectă lumina selenară

Un colț cu flori care se deschid noaptea face parte din ceea ce este denumit concept de grădină lunară. Asta înseamnă un spațiu magic, în care corole de flori care mai de care mai înmiresmate se deschid pentru a oferi celui care se află în preajmă nu doar miresme îmbătătoare, ci și corole pline de strălucire ce se poate zări printre razele Lunii. Aceste flori prind viață odată cu apusul Soarelui și majoritatea acestor specii sunt foarte ușor de întreținut, sunt rezistente și compatibile cu multe zone, astfel încât pot fi plantate, dacă sunt cumpărate în ghivece, în mare parte din an (cu excepția perioadelor când pământul este înghețat. „O grădină lunară concepută pentru plăcerea de seară, este plină de plante înflorite și parfumate, de flori albe în frunziș argintiu care reflectă lumina selenară și de polenizatori nocturni atrași de luminiscența lor”, detaliază  designerul peisagist Jarema Osofsky, din Hong Kong.

Nicotiana cu miros îmbătător

954 23 2Cultivată ca plantă ornamentală, nicotiana are flori frumoase, cu aspect delicat, care sunt foarte atractive pentru păsări și fluturi. Florile sale cu miros dulce se deschid în fiecare seară, planta fiind rezistentă inclusiv în zonele temperate. În timp, soiurile acestei plante supranumite și tutunul cu flori s-au înmulțit cu hibrizi spectaculoși, varietatea „Lime Green” câștigând Premiul Royal Horticultural Society în Marea Britanie. Planta a devenit atât de populară, încât specialiștii continuă să extindă soiurile, prin încrucișări succesive.

Floarea Lunii - mare, parfumată, spectaculoasă

954 23 3Floarea Lunii este greu de omis chiar și în nopțile mai întunecate. Cu corola sa rotundă și albă, seamănă cu astrul nopții și farmecă iubitorii de grădini nocturne de secole. Liană perenă care poate crește până la o înălțime de 30 de metri, cu tulpini încrucișate și frunze trilobate, floarea Lunii este parfumată, spectaculoasă și are corole mari, de 15 centimetri, care se deschid rapid seara și rămân înflorite, împrăștiind un parfum discret, fermecător, până la primele raze ale Soarelui de a doua zi. În zilele înnorate și în perioadele mai reci, florile pot rămâne deschise mai mult timp, spre bucuria cultivatorilor.

Primrosa de seară - aromă de lămâie, frunze comestibile

954 23 4Cu florile sale galbene, în formă de cupe, primrosa de seară este o adevărată vedetă a oricărei grădini lunare. Florile acestei plante au un parfum pregnant de lămâie, planta având o particularitate care o singularizează: provine din estul Americii de Nord, nu de la Tropice, drept pentru care este mai rezistentă decât alte soiuri cu înflorire nocturnă. Un alt mare avantaj al acestei plante este că toate părțile sale sunt comestibile - cei care doresc să păstreze planta pentru vesela sa înflorire nocturnă îi pot folosi frunzele în salate sau supe.

Tuberoza - o prințesă în grădină

954 23 5Cu o tulpină înaltă de circa un metru și flori albe mari, plăcut mirositoare, tuberoza înflorește până toamna târziu. Se cultivă ca plantă ornamentală pentru flori tăiate, iar esența sa cu miros exotic este inclusă în parfumuri celebre. În Mexic, tuberoza a fost frecvent cultivată pentru parfumarea curților interioare și a grădinilor, fiind o componentă a buchetelor de mireasă. Aztecii o cultivau pentru a extrage un ulei esențial care era folosit pentru a parfuma ciocolata. Astăzi, tuberoza este unul dintre cele mai spectaculoase soiuri cultivate pentru industria aranjării florilor, iar prezența sa într-o grădină lunară este cu atât mai apreciată. Cu alura sa de prințesă, această floare înnobilează orice spațiu, iar faptul că noaptea umple grădina de miresme irezistibile nu face decât să-i sporească farmecul.

Trompeta îngerilor - abundență de petale viu colorate

954 23 6Puternic parfumată, floarea numită trompeta îngerilor este pe cât de spectaculoasă, pe atât de ușor de aclimatizat. Disponibilă și în România la ghivece, în magazinele de profil, această plantă își deschide corolele aproape tot timpul, și ziua, și noaptea, fiind un adaos remarcabil în orice grădină, cu atât mai mult cu cât este rezistentă, impozantă și florile sale minunate vin într-o paletă variată de culori, fiecare cu mireasma sa specifică.

Nufărul, regele amurgului

954 23 7Fiecare floare a nufărului, supranumit și crinul-de-noapte sau crinul-de-apă, are circa 20 de petale și un miros aparte, discret. Această floare este un spectacol nocturn, cultivatorii considerând-o un adevărat rege al amurgului. În timp, specialiștii au dezvoltat pentru cei care au în grădină un mic iaz în care vor să plutească nuferi soiuri în culori excepționale, de la roz puternic la roșu intens, alături de variațiuni delicate pe tema albului clasic al acestei flori care există de secole în cultura lumii, ca un simbol al frumuseții nopților senine.

Crinul Casa Blanca

954 23 8Floare scumpă și extraordinar de parfumată, crinul Casa Blanca este folosit pentru parfumuri sofisticate și ca ornament rafinat la nunți. Soiul este un îndrăgit crin oriental hibrid, cu bulbi superbi, care înfloresc toată vara și care prosperă foarte bine inclusiv în regiunile mai reci. Plantele pot tolera condiții mai sărace de sol și au flori mari deasupra unor tulpini deosebit de înalte, cu frunze ferme. De altfel, întreaga plantă are un aspect foarte frumos, iar în nopțile în care înflorește, grădina se umple de un miros îmbătător, unic, care a făcut de atâtea ori în istoria literaturii obiectul inspirației marilor scriitori.

Brumărelele-de-noapte, cunoscute şi sub numele de „bomboanele miezului nopţii“, sunt flori cu un parfum foarte puternic, care aduce a migdale şi vanilie, au corolele adunate în mici mănunchiuri şi încep să se deschidă la asfinţit

Nottingham Catchfly răspândeşte în jur un parfum remarcabil

Nottingham Catchfly şi legenda unui castel

Nottingham Catchfly este o floare sălbatică albă, cu o nuanță roz. Legenda spune că numele său comemorează apariția inexplicabilă a acestei flori pe zidurile Castelului Nottingham, specia fiind aleasă pentru a reprezenta autoritatea și unitatea zonei și devenind floarea-simbol a comitatului. Popularitatea acestei flori care deschide nenumărate corole noaptea, pe tulpini spectaculoase, este atât de mare, încât s-a păstrat până în zilele noastre obiceiul ca voluntarii să cultive această floare pentru a celebra redeschiderea Castelului Nottingham după renovare sau alte evenimente festive. Odată adaptată într-o grădină lunară, această floare delicată, dar puternică, rămâne să vegheze spațiul, exact cum a făcut cu secole în urmă, difuzând în jur un parfum remarcabil.