Main menu

header

de Claudia Stan

Floarea de ciocolată (Berlandiera lyrata) este o plantă originară de pe păşunile toride ale regiunilor din Arizona şi Mexic. Are o durată scurtă de viaţă (câteva săptămâni), dar reînfloreşte la intervale scurte de timp. Floarea de ciocolată nu se numeşte întâmplător astfel, deoarece mirosul ei este asemănător cu cel al… ciocolatei! O altă plantă asemeni Berlandierei lyrata este Cosmos de ciocolată sau Cosmos atrosanguineus, originară din Mexic. Poate fi cultivată cu uşurinţă în grădinile europene, planta adaptându-se repede la mediu. Cel mai adesea, oamenii o preferă în ghivece, deoarece „îndulceşte” mirosul încăperilor în care este amplasată.

Atracţia fluturilor
Berlandiera lyrata se aseamănă cu margareta, având florile de culoare galben deschis. Pe o tulpină pot răsări mai multe flori şi se recomandă ca Berlandiera lyrata să fie plantată în grupuri, ce ajung la o înălţime de 40 cm. Mireasma de ciocolată se simte cel mai puternic dimineaţa, fiind un mod plăcut de a începe ziua. Este perfectă pentru înfrumuseţarea şi împrospătarea spaţiilor închise, birourilor şi teraselor. Deoarece planta este originară din zone toride, aceasta necesită un loc în care temperatura camerei să fie foarte ridicată şi constantă. Graţie mirosului plăcut, floarea de ciocolată atrage în permanenţă fluturi, oferind un spectacol vizual minunat.

Seminţele se recoltează toamna târziu
Ritmul de creştere a plantei este rapid. În perioada iernii, floarea de ciocolată se poate usca dacă este ţinută la o temperatură mai mică de 28 de grade Celsius. Interesant este faptul că, după ce coroana cu flori se usucă, aceasta se va „naşte” din nou, însă mai puternică şi mai bogată. Seminţele pot fi recoltate foarte uşor, chiar de la plantă, preferabil toamna târziu, sau pot fi procurate din magazinele de specialitate. Se aşază cu grijă în nişte tăviţe sau ghivece şi se acoperă cu pământ. Timp de patru săptămâni se va pune apă constant, după care se va uda mai rar.

Rezistentă la dăunători
Planta se adaptează repede locurilor umbroase, simţindu-se foarte bine între alte flori. Odată ajunsă la maturitate, floarea de ciocolată nu mai are nevoie de atât de multă apă. În funcţie de cât de uscat este aerul din încăpere, ea poate fi udată şi o dată la două săptămâni. Din fericire, Berlandiera lyrata nu este pretenţioasă sau sensibilă la dăunători. Dacă totuşi este atacată, ştergeţi partea afectată a plantei cu o cârpă umedă.

Cosmosul adoră frigul
Petalele Cosmosului sunt de culoare roşu închis, fiind singurul lucru ce o diferenţiază de floarea de ciocolată. Cele două plante sunt alegerile perfecte pentru părinţii care vor să îşi răsfeţe copiii cu miros de ciocolată în fiecare zi. Spre deosebire de floarea de ciocolată, Cosmosul este rezistent la frig, suportând temperaturi chiar şi de zero grade Celsius. Pentru a se înmulţi rapid, fertilizaţi solul o dată la o lună, pe toată perioada sezonului rece. Cosmosul nu este o floare pretenţioasă şi nu necesită îngrijiri speciale, însă dacă o luaţi dintr-un mediu contaminat, stropiţi-o cu puţin insecticid.

Floarea de ciocolată este indicată în aromoterapie! S-a constatat că mirosul său diminuează stările de stres, de nervozitate şi de isterie.