de Claudia Stan
Bromelia este o plantă de apartament originară din Brazilia, fiind renumită pentru fumuseţea ei, deşi cei care o au în case trebuie să aştepte câţiva ani pentru a înflori. Se adaptează uşor la mediu, fiind ideală pentru birouri şi apartamente.
Înfloreşte o dată la trei ani
Floarea aparţine genului Nidularium şi este doar una dintre cele 25 de specii. Graţie frunzelor în formă de panglică, în diferite culori (în special roşu şi verde), bromelia este cea mai căutată. Acestea pot ajunge la un diametru de 30-50 cm şi la o înălţime de 30-40 cm. Planta produce rozete de frunze tari, în centrul cărora se ridică spice frumoase, roşii, galbene, roz sau verzi. Florile pot apărea la extremitatea unui penduncul floral şi au o durată de viaţă scurtă, deşi înfloreşte doar o dată la trei ani. Bromeliile sunt ideale pentru înfumuseţarea teraselor, interiorului caselor, dar şi pentru birouri, dând o tentă tropicală încăperilor.
Este rezistentă la dăunători
Toamna şi primăvara se vor tăia rozetele înflorite, la aproximativ cinci centimetri deasupra bazei. Aveţi grijă însă pentru a nu ciupi şi din lăstarii dezvoltaţi în jurul plantei-mamă. Rozeta veştejită se îndepărtează atunci când capătă o nuanţă maronie. Lăstarii rămaşi pot fi plantaţi în vase de lut, cu pământ făcut dintr-un amestec special destinat epifitelor (pământ de frunze, turbă grosieră, rădăcini de ferigă tocate şi cărbune de lemn cu pH 4,5), ce poate fi găsit în magazinele de specialitate. Se recomandă aşezarea ghivecelor într-un loc umbros, departe de bătaia directă a razelor solare, aburi şi curenţi de aer. Îngrăşământul cu care se împacă cel mai bine planta este cel lichid, ce se aplică de două ori pe lună primăvara şi vara. Temperatura optimă pentru bromelie este de 16 grade Celsius, dar poate suporta şi temperaturi mai ridicate. Bromelia este rezistentă la dăunători, însă mucegaiul poate apărea deasupra pământului, atunci când acesta este udat în exces. În acest caz se răresc udările şi se înlătură pământul mucegăit de deasupra. Ideal ar fi să aşteptaţi ca solul să se usuce înainte de a uda iar planta!
Se înmulţeşte facil
Înmulţirea bromeliei se poate face atât prin seminţe, cât şi prin lăstari. Seminţele se pun într-un amestec alcătuit din două părţi egale de pământ pentru flori şi turbă. Se lasă într-un loc luminos, la o temperatură constantă de 27 de grade Celsius, până ce va ieşi planta, după care se mută în ghivece. Divizarea lăstarilor de la planta-mamă se face foarte uşor şi trebuie tăiaţi cât mai aproape de plantă. Aceştia se pun în pământ, unde vor prinde rădăcini, iar atunci când vor atinge înălţimea de cinci centimetri pot fi mutaţi în ghivece separate, din lut, după care vor fi transplantate periodic în vase din ce în ce mai mari, pe măsură ce cresc.
Pont! Dacă observaţi pete albe pe frunze (depuneri de var sau de sare) stropiţi-le săptămânal cu apă de ploaie! Centrul plantei trebuie să fie tot timpul umplut cu apă!