de Claudia Stan
Citrus sinensis sau portocalul dulce este un arbust fructifer originar din Europa şi din Asia. În familia Citrus sunt patru tipuri de portocali, în funcţie de tipul de fructe pe care le fac: portocalul roşu (fructele sunt folosite în special pentru fabricarea marmeladelor), portocalul cu puiuţi, portocalul dulce şi cel de Valencia (folosit pentru sucurile proaspete). Arborele se răspândeşte cu uşurinţă în locurile unde găseşte o climă favorabilă. Din cauza temperaturilor scăzute din ţara noastră pe timpul iernii, se recomandă amplasarea în interiorul casei.
Înfloreşte tot anul
Citrus sinensis vegetează continuu, putând fi prezente şi flori, dar şi fructe, în diferite stadii de dezvoltare, cu miros puternic. Cea mai importantă înflorire este primăvara, iar fructele obţinute atunci sunt cele mai dulci. Deşi citricele în general sunt iubitoare de lumină, portocalul de apartament se adaptează foarte bine şi în casă. Citrusul are nevoie de lumină puternică în perioada de dezvoltare, mai exact până la apariţia primelor flori. Încercaţi totuşi pe cât posibil să nu îl expuneţi lângă aparatele de încălzire artificială, pentru că îl pot usca.
Acoperit cu... fân
Primăvara, atunci când temperaturile cresc, portocalul (preferabil să fie mai mare de un an) poate fi ţinut afară, pe terasă. Rădăcinile arbustului sunt foarte „secetoase”, de aceea trebuie udate periodic, nelăsând pământul să se usuce. Atunci când se plantează, rădăcinile portocalului se acoperă cu fân, hârtie sau cârpe, pentru a preveni uscarea acestora. Când portocalul este înflorit, nu suportă temperaturi mai mari de 18 grade, deoarece există riscul să nu mai facă fructe pentru tot sezonul. Abia după ce portocalele ajung la dimensiunile unei nuci, arbustul poate fi ţinut şi la temperaturi de peste 30 de grade, însă trebuie ferit de vânt.
Rădăcinile se extind rapid
Rădăcinile portocalului se extind rapid, de aceea se recomandă alegerea unui vas spaţios încă de la prima plantare. În primii opt ani de viaţă, ghiveciul se va schimba anual înainte de a înflori. Tot atunci se schimbă şi pământul, însă rădăcinile nu se vor curăţa complet de pământul anterior. După ce portocalul trece de opt ani, vasul se va schimba o dată la patru ani. Pământul ideal pentru Citrus este format dintr-o parte de sol de ţelină, două părţi de pământ de frunze, două părţi de turbă şi o parte de nisip. Pentru a-i asigura un drenaj cât mai eficient, puneţi pe farfuriuţa ghiveciului un strat gros de pietriş.
Înmulţire prin seminţe şi prin butaşi
Citricele se înmulţesc cel mai uşor prin seminţe. Acestea se pun în apă fierbinte şi se lasă preţ de câteva minute, pentru a încolţi în 18-28 de zile. În primii doi ani de la încolţire, portocalul creşte rapid, ajungând la înălţimea de 40 cm.
O altă metodă de înmulţire este prin butaşi, însă aceasta se va face doar primăvara. Butaşul se taie dintr-un Citrus sănătos, ce are fructe, iar lungimea lui trebuie să fie de minimum zece centimetri. Tăietura se face la bază, la trei milimetri deasupra ultimei frunze. Lăstarul se plantează într-un vas cu amestec de turbă şi nisip şi se acoperă cu un borcan, iar udarea se face în jurul acestuia. La apariţia primelor frunzuliţe, borcanul poate fi ridicat.
Ponturi:
- Portocalul provenit din seminţe va trebui altoit pentru a face fructe!
- Grosimea butaşului trebuie să fie cât un creion;
- Altoiul se ia întotdeauna de la o plantă ce a făcut fructe.