de Cristina Tache
Atunci când le cumpăraţi, florile sunt proaspete şi frumoase, însă, când ajung în glastrele de acasă, îşi pierd aspectul vioi. Ca să ne bucurăm de ele cât mai mult timp este nevoie de puţină atenţie şi de câteva trucuri.
Tăiaţi capătul tijelor
Când ajungeţi acasă, pentru a împrospăta florile, tăiaţi codiţele sub jetul de apă rece şi ţineţi-le 15-20 de minute.
Ca să reziste mai mult timp, florile trebuie să stea într-un recipient lipsit de microbi şi bacterii. Spălaţi bine vaza înainte să aranjaţi florile în ea!
Îndepărtaţi frunzele din apă
Dacă pe porţiunea care intră în apă mai sunt frunze, îndepărtaţi-le, pentru că apa din vază intră în acestea, contribuind la crearea microbilor. Nu tăiaţi şi frunzele de deasupra, care nu iau contact cu apa din vas.
Feriţi-le de căldura excesivă!
Vaza nu trebuie să stea direct în bătaia soarelui sau într-un loc foarte călduros. Nici zonele din apropierea ventilatoarelor, aparatelor de aer condiţionat sau a instalaţiilor de încălzire nu fac bine florilor.
Împrospătaţi-le periodic
Apa din vază trebuie schimbată cât mai des, chiar o dată pe zi. De fiecare dacă când împrospătaţi apa tăiaţi câte puţin din tulpinile florilor, dar nu folosiţi instrumente care să strivească planta. Dacă florile sunt deja deshidratate le puteţi readuce la viaţă. Cele cu tije lemnoase se scufundă în apă fierbinte un minut şi îşi recapătă prospeţimea.
Soluţii salvatoare
- Presăraţi în vasul cu apă hrană de flori şi amestecaţi bine înainte să aranjaţi buchetul;
- Preparaţi o soluţie dintr-un litru de apă, două linguri cu suc de lămâie, o lingură cu zahăr, o jumătate de aspirină. Introduceţi tijele florilor în această soluţie pe o porţiune de până la zece centimetri. Schimbaţi soluţia la patru-cinci zile.