de Cătălina Tăgârţă
Dacă staţi într-un apartament, acest lucru nu înseamnă că trebuie să vă lipsiţi de prezenţa florilor sau a plantelor aromatice atât de frumoase şi de utile într-o locuinţă. Horticultorul Călin Ţiplea (foto) vă spune care sunt plantele ce rezistă pe terasă sau pe balcon şi cum trebuie îngrijite acestea.
„De la cimbrişor se pot folosi atât frunzele, cât şi florile”
Cimbrişorul, denumit în popor şi iarba-cucului sau lămâiţă, este folosit atât ca mirodenie în bucătărie, cât şi ca plantă curativă ce tratează diferite afecţiuni. „De la cimbrişor se pot folosi atât frunzele proaspete, cât şi sub formă uscată, dar se pot utiliza şi florile. Cimbrişorul de cultură, care poate creşte în ghiveci, este puţin diferit de cel de câmp, dar nu este o plantă pretenţioasă, aşadar va fi foarte uşor de întreţinut în balconul sau în bucătăria dumneavoastră. Având în vedere că nu creşte mult în înălţime, adică doar până la 10-15 cm, cimbrişorul poate fi plantat în jardiniere sau în ghivece, alături de alte plante aromatice”, ne-a spus specialistul în horticultură.
„Oregano e recomandat pentru stomac”
Oregano e deosebit de apreciat în bucătăria italiană, fiind folosit în sosuri, la paste, dar şi în salate. „Este o plantă care îşi intensifică aroma sub acţiunea directă a soarelui, se dezvoltă sub formă de tufă de 50-60 cm şi este bogată în lăstari. Recomandat pentru calmarea durerilor de stomac, dar şi un antiseptic natural, oregano face parte din acele plante care au parfumul mult mai puternic în stare uscată decât în cea vegetativă. Este de preferat ca recoltatul frunzelor să se facă dimineaţa, când uleiul volatil este mult mai concentrat decât la orele prânzului”, a adăugat Călin Ţiplea. Butaşii se vor aşeza direct în pământul din ghiveci, iar udarea se va face normal, menţinând substratul mereu umed.
Rozmarinul are un efect uşor afrodiziac
Rozmarinul se mai numeşte şi planta dragostei, deoarece are un efect uşor afrodiziac. Florile sale albastre, roz sau mov, aroma puternică şi faptul că rămâne verde chiar şi pe timpul iernii fac din acesta una dintre cele mai îndrăgite plante pentru decorarea balconului, terasei sau chiar a livingului. Vara adoră soarele şi de aceea trebuie udat din abundenţă, iar iarna trebuie ţinut într-o cameră puţin mai răcoroasă, inundată de lumină şi s-o udăm cât mai rar. „Rozmarinul se înmulţeşte primăvara, prin seminţe plantate într-un substrat afânat direct în ghiveciul care îi va oferi suport pentru tot restul anului, iar vara se poate înmulţi prin butaşi puşi în nisip umed sau ţinuţi în apă până prind firicele de rădăcină, după care se transplantează în pământ, dar nu foarte adânc”, a subliniat specialistul.
„Tarhonul se poate cultiva prin însămânţare sau prin butaşi”
Tarhonul este un bun aromatizant al ciorbelor, cunoscut şi ca un înlocuitor al sării. Având în vedere faptul că se dezvoltă destul de mult în înălţime (până la un metru) e bine să aveţi mare grijă unde îl aşezaţi în balcon sau pe terasă, să-l feriţi de curenţi puternici şi să-i căutaţi un suport de sprijin, mai ales că rădăcinile se dezvoltă mai puţin, iar pământul ghiveciului nu-i oferă un bun echilibru. Potrivit specialistului, tarhonul se poate cultiva atât prin însămânţare, cât şi prin butaşi puşi vara direct în pământ.
Maghiranul, spre exemplu, este folosit în bucătăria internaţională pentru aroma sa cu tentă mentolată, dar şi în ceaiuri, ca plantă curativă. „Creşte în condiţii de luminozitate şi căldură ridicate şi se dezvoltă în tufe de 60-80 cm, în funcţie de condiţiile climatice oferite. Se poate înmulţi prin butaşi, dar şi prin răsaduri din seminţe. Substratul în care va creşte planta trebuie să fie foarte bine afânat şi curăţat în permanenţă de buruieni pentru a-i spori dezvoltarea. Plantat în ghiveci sau în jardiniere, va emana un miros plăcut în locaţiile în care îl veţi aşeza. Frunzele se pot folosi atât proaspete, cât şi uscate, iar dacă doriţi să le păstraţi aceeaşi aromă după recoltare puneţi-le în ulei de măsline”, a mai adăugat horticultorul Călin Ţiplea.
„Menta, udată cât mai des”
Cresonul este o plantă aromatică, având gustul asemănător hreanului, de aceea este cunoscut şi sub denumirea populară de hreniţă. Frunzele se pot folosi atât pe post de condiment, fie în salate, fiind foarte bogat în vitamina C. Sunt folosite şi seminţele de creson, care sunt foarte aromate şi din care se face un fel de muştar. Potrivit horticultorului, puteţi planta şi creşte liniştiţi planta chiar la dumneavoastră în balcon. Seminţele germinează foarte repede, iar după câteva săptămâni se poate cultiva. Umiditatea solului trebuie să fie ridicată, dar aveţi totuşi grijă ca apa să nu băltească. De aceea e bine ca ghiveciul şi jardiniera în care le plantaţi să fie găurite, pentru a permite evacuarea apei în exces. „Menta, cunoscută pentru efectul de alungare a insectelor, e şi un ingredient culinar foarte apreciat în salate. O puteţi înmulţi foarte uşor prin plantarea rădăcinilor recoltate din grădină sau cumpărate de la hipermarketurile de profil. Îi place umbra, iar udarea trebuie făcută cât mai des, în scopul hrănirii şi îndesirii frunzelor”, a subliniat specialistul în plante.
Pământul ghiveciului cu aloe vera trebuie să fie afânat
Aloe este una dintre cele mai îndrăgite plante decorative, având un puternic efect curativ. „Din cele aproximativ 200 de specii, cea mai cunoscută este cea pe care o mai numim şi aloe vera. Aceasta se plantează într-un recipient drenabil, adică găurit dedesubt, pentru a nu lăsa apa să băltească, iar pământul trebuie să fie bine afânat, deci proporţia de pământ-nisip poate fi chiar de 1:1. Nu necesită îngrăşăminte speciale şi o puteţi înmulţi atât prin seminţe, cât şi prin lăstari sau mlădiţe crescute la partea inferioară a plantelor mature”, ne-a mai spus Călin Ţiplea. Primăvara este indicat să transplantaţi planta într-un ghiveci mai mare, dar care să nu depăşească o treime din cel vechi, altfel îşi va dezvolta rădăcina şi nu frunzele.
Puneţi leuştean, mărar şi pătrunjel în jardiniere
Pentru a evita drumurile dese la piaţă în scopul achiziţionării frunzelor proaspete necesare preparării mâncărurilor ar fi bine să plantaţi într-o jardinieră sau într-un ghiveci mai mare un mix de plante uzuale, respectiv mărar, pătrunjel, leuştean şi altele. Astfel le veţi avea mereu proaspete la îndemână. Potrivit specialistului în horticultură, pământul, ca în orice răsadniţă, trebuie să fie afânat, drenabil, amestecat cu îngrăşăminte naturale, iar după germinare plantele pot fi mutate fie în balcon, fie în bucătărie. Substratul trebuie păstrat mereu umed, pentru a oferi prospeţime.
Pont! În jardiniere sau în ghivece mai puteţi planta, în balcon, ardei iute, roşii pitice comestibile sau chiar căpşuni căţărătoare.