Main menu

header

„Sporul casei“, „Nu mă atinge“ sau „Nu mă deranja“ sunt doar câteva dintre denumirile cu care este cunoscută delicata floare Impatiens. Plăntuţa, deseori întâlnită în casele noastre, are această denumire întrucât la cea mai mică atingere fructele mature se sparg.

Plantă de apartament
    Impatiens (denumirea ştiinţifică) este o plantă perenă, ce face parte din familia Balsaminaceae, şi are un aspect erbaceu. Florile se întâlnesc într-o mare varietate de culori, de la alb, roşu, roz, portocaliu sau violet până la diverse combinaţii între diferite nuanţe. În general, „Sporul casei“ se dezvoltă frumos ca plantă de interior. Dacă locuiţi la curte sau aveţi un balcon încăpător, puteţi să scoateţi ghiveciul afară, dar aveţi grijă să nu o plantaţi în grădină. 

Pulverizaţi-i apă pe frunze
    Iubitoare de lumină, „Sporul casei“ nu acceptă vara lumina directă. Se simte bine la temperaturi ce variază uşor în jurul valorii de 20 de grade. În cazul unor veri mai călduroase, aveţi grijă să pulverizaţi apă pe frunze, dimineaţa sau seara. Pământul din ghiveci trebuie păstrat permanent umed, însă aveţi grijă ca apa să nu băltească! Rădăcinile ar putea putrezi şi să pierdeţi planta. În perioada iernii, „Nu mă deranja“ trebuie să se „adăpostească” în locuri în care temperaturile nu coboară mai jos de 12 grade Celsius. Tot în sezonul rece, planta nu trebuie udată din abundenţă.

 Se poate înmulţi în perioada aprilie-octombrie
     Această floare frumoasă, dar delicată se înmulţeşte relativ uşor. Aveţi nevoie de o plantă matură, de la care trebuie să alegeţi ramurile laterale. Puse în apă, acestea se transformă în două-trei săptămâni în butaşi.  La început, aceştia trebuie plantaţi într-un vas micuţ, umplut cu compost din humus sau turbă, uşor drenabil. La fiecare început de primăvară se recomandă transplantarea într-un alt ghiveci.

    Înmulţirea poate avea loc din luna aprilie până în octombrie, prin butaşi. Dacă vi se pare că această variantă de înmulţire este greoaie, puteţi să obţineţi plăntuţe prin însămânţare. Astfel, primăvara, seminţele se acoperă cu un strat subţire de compost şi se păstrează într-un loc întunecos şi cald până în momentul în care apar mugurii. Dacă planta dezvoltă tulpini înalte, lucru care se întâmplă mai ales la sfârşitul verii, ciupiţi o treime de la vârf.

Elena Şerban


Caseta;  Pont! Dacă vreţi ca planta să înflorească în cea mai mare parte a anului, este important ca în perioada de creştere să i se scurteze permanent vârfurile.